Denemek için Proteus ve altium yükledim bakalım
Amaç simulasyon öğrenmekse LTspice öğrenin hepsi spice temelli farklı arayüzlere sahip programlar zaten.
LTspice deme sebebim de zibilyon tane video ve forumlarda sorulmuş kaynak var internette.
Amaç devre çizmek ise ben kullanmadım ama ona rağmen öneriyorum KiCAD öğrenin.
Proteus aşırı eski ve crackli kullanmanız lazım. Profesyonel bir kullanım amacınız yoksa Altium gereksiz karmaşık ve crack lazım.
KiCAD ile bile çok profesyonel projeler yapmanız mümkün ve ücretsiz.
Amacınız bu programların simulasyonunu kullanmak ise de KiCAD içinde de Spice var direkt onu kullanın.
Bazı programalar ışık falan gibi ekstra ayar eklemiş olabilir o kısmını bilmiyorum ama, LDR yerine direnç koymanız yeterli.
İnternetten LDR gün ışığında hangi omaj aralığında değişiyor ona bakın, ya da evde kendiniz ölçün.
Sonra da simulasyona R değeri olarak okuduğunuz ya da ölçtüğünüz değeri girin.
Sweep denilen şey de şu her seferinde örneğin R değerini değiştirip tekrar RUN demek yerine,
Bazı programlarda basit bir kod yazarak "3-4 kelime gözünüz korkmasın internette örnekleri var" değiştireceğiniz değerleri baştan programa söylüyorsunuz. RUN deyince o hepsini çalıştırıp grafikleri üst üste veriyor siz daha rahat ve hızlıca değerlendirebiliyorsunuz. Tek tek çalıştırıp akılda tutmamak için.
Bir de belki denemek isterseniz Qucs diye bir simulasyon da var o da Spice temelli basit bir arayüzü var birçoğuna göre,
kendi tutorial videolarına sahipler 6-7 tane yeterli geliyor belki onu da inceleyebilirsiniz.
Son olarak diyeceğim o ki ne Proteus ne de Altium ile zamanınızı harcayıp kendinizi yormayın.
Altiumu küçümsemiyorum ama hobi amaçlı aşırı gereksiz.