Peak2Peak
Aktif Üye
Merhaba aklıma takılan bir husus var.
Ters koruma diyotla yapmak yüksek güç tüketimine yol açabilir. Bu yüzden mosfet kullanıyorlar.
Normalde anahtar olarak kullanılmak istenen pmos akım yönü source to draindir.
Çünkü bu yönde hem kapatılabilir hem de açılabilir.
Ters koruma için Drain to source şeklinde bağlanıyor.Bu şekilde tetik almadan geçiş sağlıyor. Ters bağlandığında ise geçiş sağlamıyor
Bu yönde mosfet body diode sahip ama hem ltspice hem de fiziksel olarak denediğimde gerilim düşümünü rastlayamadım.
Fiziksel olarak denerken bu malzemeleri kullandım.
Mosfet = IRF4905
Zener = 1 W 12V
Direnç =22K
Yük 27ohm
Uygulanan gerilim 18 V
Çekilen akım 0.667 A
Ters bağlıyorum akım akmıyor. Düz bağlıyorum tüm gerilim yüke düşüyor. Mosfet üzerindeki diyotta 0.7 gibi bir düşme göremiyorum.Acaba mosfetin diyotu mu yok diyo düşündüm datasheet üzerindeki sembolde diyot var gözüküyor. Açıklayabilcek var mı acaba ben mi yanlış düşünüyorum.
Ters koruma diyotla yapmak yüksek güç tüketimine yol açabilir. Bu yüzden mosfet kullanıyorlar.
Normalde anahtar olarak kullanılmak istenen pmos akım yönü source to draindir.
Çünkü bu yönde hem kapatılabilir hem de açılabilir.
Ters koruma için Drain to source şeklinde bağlanıyor.Bu şekilde tetik almadan geçiş sağlıyor. Ters bağlandığında ise geçiş sağlamıyor
Bu yönde mosfet body diode sahip ama hem ltspice hem de fiziksel olarak denediğimde gerilim düşümünü rastlayamadım.
Fiziksel olarak denerken bu malzemeleri kullandım.
Mosfet = IRF4905
Zener = 1 W 12V
Direnç =22K
Yük 27ohm
Uygulanan gerilim 18 V
Çekilen akım 0.667 A
Ters bağlıyorum akım akmıyor. Düz bağlıyorum tüm gerilim yüke düşüyor. Mosfet üzerindeki diyotta 0.7 gibi bir düşme göremiyorum.Acaba mosfetin diyotu mu yok diyo düşündüm datasheet üzerindeki sembolde diyot var gözüküyor. Açıklayabilcek var mı acaba ben mi yanlış düşünüyorum.