mouser'den direkt sipariş tecrübesi

czorgormez

Temporary user
uzun süredir yaşanan gümrük sorunları ve biraz daha ekonomik olması nedeniyle mouser-digikey vs. siparişlerimi hep bir aracı üzerinden veriyordum. 10-12 günde malzeme geliyordu. çünkü 150 euro altı olsa bile gümrükta kalır düşüncesi vardı.

çok acil bir malzeme ihtiyacı nedeniyle bu defa şansımı denemek istedim ve mouserden direkt sipariş geçtim. kargo olarak da dhl-ups'in gümrük problemlerinde daha sorunlu olduğunu düşünerek (ne kadar doğru bilmiyorum) fedex seçtim. bu güne kadar fedex ile gümrüğe takılan paketim hiç olmadı.

18 mart pazartesi sabah saatlerinde verdiğim siparişin 20 mart çarşamba günü gümrük işlemleri için ödeme maili geldi, ödemesini yaptım. geçmiş tecrübelerime göre %90 yarın %10 ihtimal ile de bir sonraki gün teslim edilir. acil durumlarda bu şekilde 3-4 günde gerekli malzeme temin edilebilir gibi görünüyor.

masraflar aşağıdaki gibi oldu.
40 euro malzeme bedeli ( içinde 10 + 3 adet entegre vardı)
20 euro fedex kargo.
418tl gümrük ücreti.

sahibinden gibi sitelerde sürekli paket paket digikey-mouser siparişleri görüyorum. acaba bu ürünler 150 euro sınırını aştığı için mi yoksa adetler fazla olduğu için mi kalıyor. bir söylenti de dhl ve ups'in kendi antreposu ve gümrük müşavirliği firması olduğu için paketleri bilinçli biçimde ticari kategoriye sokmaya çalıştığı.

Son düzenleme:
uzun süredir yaşanan gümrük sorunları ve biraz daha ekonomik olması nedeniyle mouser-digikey vs. siparişlerimi hep bir aracı üzerinden veriyordum. 10-12 günde malzeme geliyordu. çünkü 150 euro altı olsa bile gümrükta kalır düşüncesi vardı.

çok acil bir malzeme ihtiyacı nedeniyle bu defa şansımı denemek istedim ve mouserden direkt sipariş geçtim. kargo olarak da dhl-ups'in gümrük problemlerinde daha sorunlu olduğunu düşünerek (ne kadar doğru bilmiyorum) fedex seçtim. bu güne kadar fedex ile gümrüğe takılan paketim hiç olmadı.

18 mart pazartesi sabah saatlerinde verdiğim siparişin 20 mart çarşamba günü gümrük işlemleri için ödeme maili geldi, ödemesini yaptım. geçmiş tecrübelerime göre %90 yarın %10 ihtimal ile de bir sonraki gün teslim edilir. acil durumlarda bu şekilde 3-4 günde gerekli malzeme temin edilebilir gibi görünüyor.

masraflar aşağıdaki gibi oldu.
40 euro malzeme bedeli ( içinde 10 + 3 adet entegre vardı)
20 euro fedex kargo.
418tl gümrük ücreti.
Gümrük vergisi kargo dahil fiyattan mı hesaplanıyormuş ?

Gümrük vergisi kargo dahil fiyattan mı hesaplanıyormuş ?
normalde kanunen gümrük vergisi malın bedeli üzerinden %20 alınmalı. muhtemelen itiraz edilirse ve uğraşılırsa bu düzeltilir ama kimsenin ses çıkarmadığı bir konu.

aslında malı teslim aldıktan sonra fedex'e yazıp gümrüğe ödedikleri dekontu talep edebilirim. buradaki çakallığı fedex türkiye mi yapıyor yoksa gümrük müdürlüğü mü yapıyor anlamış oluruz.

ptt ile ile gelen gönderilerde de toplam bedel üzerinden gümrük alınıyor gibi hatırlıyorum.

.. gibi sitelerde sürekli paket paket digikey-mouser siparişleri görüyorum. ...

N11de yurtdışı satıcıdan kamp ocağı siparişi verdim. Kurumsal adres uygun değil diyerek bireysel adres girmemi istedi. Galiba TC de girmiştim. Bir kaç hafta sonra aynen Aliexpress siparişi gibi teslim edildi. Vergi dahildi. Tahminen tutarın 150 Euro altında olmasına da dikkat ediliyor.

N11de yurtdışı satıcıdan kamp ocağı siparişi verdim. Kurumsal adres uygun değil diyerek bireysel adres girmemi istedi. Galiba TC de girmiştim. Bir kaç hafta sonra aynen Aliexpress siparişi gibi teslim edildi. Vergi dahildi. Tahminen tutarın 150 Euro altında olmasına da dikkat ediliyor.
aliexpress'in bir ayrıcalığı yok zaten, yani ptt içindeki gümrük memuru bu alışveriş aliexpressden mi yapılmış başka bir çinli siteden mi yapılmış bunu görmüyor bilmiyor. mevzuat olarak da fark yok. malın bedeli ve geldiği ülkeye bakılıyor sadece. bu açıdan sipariş n11 üzerinden de verilse gümrük gözünde çinde gelen herhangi bir paket.

Çinden sipariş konusunda amazon türkiye'den çok memnun kaldım. Çinli bir satıcıdan gümrük dahil ürün aldım. Ptt kargo teslimatta benden gümrük bedeli istedi gerekli ödemeyi yaptım. Sonra amazona yazdım anında para iadesi yapıldı.

Aslında ben de fedex direkt takıyor gümrüke diye duymuştum birçok kez

aliexpress'in bir ayrıcalığı yok zaten, yani ptt içindeki gümrük memuru bu alışveriş aliexpressden mi yapılmış başka bir çinli siteden mi yapılmış bunu görmüyor bilmiyor. mevzuat olarak da fark yok. malın bedeli ve geldiği ülkeye bakılıyor sadece. bu açıdan sipariş n11 üzerinden de verilse gümrük gözünde çinde gelen herhangi bir paket.
Aliexpress ten gelen urunlerin gumruk islemleri ozel sirket tarafindan yapiliyor diye biliyorum.

Bu ne la? Herkes "şöyle oluyor diye biliyorum" diyor. Fısıltı gazetesine dönmüş bura. :katil2:

Evet Çin ve bir Türk firması işbirliği.
Aylık paket sayısı 5 adeti geçerse gümrüğe takılması için ellerinden geleni yapıyorlar. Dikkat edin.
Mevcut ekonomik koşullarda ayda beş sipariş zaten çok zor :) Öyle bir hale geldik ki ağlanacak halimize seviniyoruz.

Son düzenleme:
Evet Çin ve bir Türk firması işbirliği.
Aylık paket sayısı 5 adeti geçerse gümrüğe takılması için ellerinden geleni yapıyorlar. Dikkat edin.
Bu gün benimde başıma bu olay geldi.5 adet sınırını kontrol ederken ürünün Türkiye'ye giriş tarihini referans alıyorlar.Halbuki 5 ürünü mayısta; altıncı ürünü 30 nisanda sipariş etmiştim.Bana göre alışveriş tarihi olarak vergisinin ödendigi tarihi referans almaları gerekirdi.
Ayrıca benim anlayamadıgım biz aldıgımız ürünlerin vergisini neden çinliye yapıyoruz.Bu iş benim garibime gidiyor.Aynı ürüne çinliler farklı farklı vergi çıkartıyor.
Bu vergileri Türkiye'ye iade ederken namuslu davranıyorlarmı acaba;yoksa bu iştede bir iş mi var?

Ay icerisinde Turkiye ye gelen urunleri sayiyorlar, bundan kesinlikle eminiz.

Aliexpress kesinlikle gonderdiklerini saymiyor bundan da eminiz. Yani 5 tane den fazla alsan aliepress dur hemserim gumruk opecek seni demiyor.

Amazon sayiyor, amazondan alinca yurt disinda kargoyu bekletip oyle gonderiyor.

Gumruk te hem aliexpress ten hem de amazondan gelen urun sayin 5 i gecer se, bundan kesinlikle emin degiliz. Yani gumruk te toplam, TC no ya gelen urun aramasi yapiliyor olmali ama bence yapilmiyor. DIkkat cekersen, kara listeleri var herhalde ordan kontrol ediyorlar diye tahmin ediyorum. Ben 1 ayda 7 urun gecirdim toplam. Dur diyen olmadi.

Mesela taydin abi bu kara listede. Ona bir sey gelse illa acip icine bakarlar baska bir sey getiriyor mu diye. :gulus2:

Bir kere vergi %30 ve harç damga ücreti.
Dün bir şey hesaplattım çinli dedeler %50 yi vuruyor.

En azından benim teyit ettiğim satıcı böyle yapıyordu.

Benim aldığım şeylerin gümrüğe takılma riski genelde hep fazla oluyor, çünkü gümrükçüler anlayamıyor ne olduğunu. GPSDO receiver almak istedim İngilterede Leo Bodnar'dan. Gümrükçü aradı, "ne bu" dedi. Ben de 10 MHz osilatör dedim. "Yani multimedya çalar mı? Arduino'ya mı takılıyor?" dedi. "10 MHz sinyal üretiyor, başka da hiçbir boka yaramıyor" mealinde cevap verdim. Sonra da ticari kabul edildi ve satıcıya iade etmek zorunda kaldım. Leo da beni kara listeye aldı

Gel de içme :kahve3:

(Bir filtre kahve yapayım da uykum açılsın)

Ba
Bir kere vergi %30 ve harç damga ücreti.
Dün bir şey hesaplattım çinli dedeler %50 yi vuruyor.

En azından benim teyit ettiğim satıcı böyle yapıyordu.
Bazilari %50 yapiyor, hatta ayni sipariste %30 luklar olsa bile hepsini %50 kesmeye felan calisiyor. Dikkat etmek lazim. %50 neyin nesidir bende anlamis degilim.

Ay icerisinde Turkiye ye gelen urunleri sayiyorlar, bundan kesinlikle eminiz.

Aliexpress kesinlikle gonderdiklerini saymiyor bundan da eminiz. Yani 5 tane den fazla alsan aliepress dur hemserim gumruk opecek seni demiyor.

Amazon sayiyor, amazondan alinca yurt disinda kargoyu bekletip oyle gonderiyor.

Gumruk te hem aliexpress ten hem de amazondan gelen urun sayin 5 i gecer se, bundan kesinlikle emin degiliz. Yani gumruk te toplam, TC no ya gelen urun aramasi yapiliyor olmali ama bence yapilmiyor. DIkkat cekersen, kara listeleri var herhalde ordan kontrol ediyorlar diye tahmin ediyorum. Ben 1 ayda 7 urun gecirdim toplam. Dur diyen olmadi.

Mesela taydin abi bu kara listede. Ona bir sey gelse illa acip icine bakarlar baska bir sey getiriyor mu diye. :gulus2:
amazonun vergisi ödenmiş sisteminde bence bir farklılık var. çünkü paket ptt veya başka bir aracı ile gelmiyor amazonun kendisi teslim ediyor.

galiba tüm gönderiler bir hubda toplanıyor ve haftalık gümrüklü yükleme yapılıyor. örneğin her hafta istanbula bir uçak gelip avrupa amazondan satın alınan paketleri gümrüğe indiriyor. burada konteyner bazında gümrükleme yapılıp işlemler bittikten sonra bize teslim ediliyor. bu şekilde olduğunda biz aslında türkiyeye ithalat yapan ve bize malzeme satan birinden almış gibi oluyoruz. yani yurtdışı ürün sınırına dahil edilmiyor olması lazım.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,826
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back