Nötr hattından akım geçer mi?

Dengeli yükler tabir edilen 3 fazlı motor, ısıtıcı, ısı pompası vs.. gibi her sargısından eşit akım geçen yüklerde nötr'den geçecek akım değeri 0 amperdir. Örneğin, A, B ve C fazlarının herbirinden 10 amper geçiyor ise nötr hattındaki akımın vektörel toplamının 0, nötr'den geçen akımın 0 amper olduğunu söyleyebiliriz .
Dengeli yükler için basit ve anlaşılabilir olan bu durum her fazın farklı akım değerlerine sahip monofaze yüklerinin olduğu 3 faz ile beslenen yerlerde yani dengesiz yüklerde karşımıza vektörel fark, nötr uzerinden geçen akım olarak çıkar.
Kimi zaman elektrik çarpilmalarına da sebebiyet veren bu akım değeri, enerji verilen yapıda kullanılacak olan nötr kablosunun çapının tesbiti ve dolayısı ile sistem güvenliği açısından büyük önem arzetmektedir.
Dengesiz yüklerde nötr'den geçen akımı bulmak için formal yollardan hesaplamak mümkün olduğu gibi;
√(a² + b² + c² - a.b - b.c - a.c) formülü ile de sonuca pratik olarak ulaşmak mümkündür.
Örneğin, A fazındaki akım 10 amper, B fazındaki akım 20 amper ve C fazındaki akım 30 amperdir.
Bu durumda nötr'den geçen akım değeri 17,3 amper olacaktır.

Akilli bidiga yaptirdim.

1763154052148.png

1763154085091.png

1763154111059.png

Iste asagidaki kisimla ugrasmamak icin Akilli bidiga danistik.
1763154137030.png

1763154165506.png

Simdi goruyoruz ki yuk omik oldugunda bahsettiginiz formule ulasiyoruz.

Peki yuk omik olmasaydi ne olacakti?

2. nolu baslikta omik yuk akimlarinda 0, 120 ve 240 derece faz kayikligi vardi.
Eger bu terimlere ilave olarak cosfi degerleri gelseydi bu ifadeye ulasamayacaktik.

Son düzenleme:
Merhaba,Under hardasan senin uzmanlık alanın,işden yeni geldim sayılır uzun uzun yazamam şu an.
Not:Trifaze trafo yıldız sargısında dengesiz yükden dolayı fazlar arasındaki açı değişeceğinden 0 noktasından yani nötrden akım geçecektir.

Akilli bidiga yaptirdim.

45091 eklentisine bak

45092 eklentisine bak
45093 eklentisine bak
Iste asagidaki kisimla ugrasmamak icin Akilli bidiga danistik.
45094 eklentisine bak

45095 eklentisine bak

Simdi goruyoruz ki yuk omik oldugunda bahsettiginiz formule ulasiyoruz.

Peki yuk omik olmasaydi ne olacakti?

2. nolu baslikta omik yuk akimlarinda 0, 120 ve 240 derece faz kayikligi vardi.
Eger bu terimlere ilave olarak cosfi degerleri gelseydi bu ifadeye ulasamayacaktik.

Akıllı bıdık genellikle yanlış cevaplar verir matematik alanında. Bu cevap yanlış dediğinizde, haklısınız deyip başka sonuçlara ulaşır.
Müsait zamanda üçgen üzerinden hesaplayıp aynı sonuca ulaştığımizi paylasicam.
Yine de sabah sabah üçgen hesabıyla uğraşmadan bazı konularda çok ta akıllı olmayan bıdığa sen hesapla dedim.

Chatgpt soru: R fazından geçen akım 10 amper, S fazından geçen akım 20 amper, T fazından geçen akım 30 amper olan elektrik devresinin yıldız noktasından geçen akım kaç amper olur?
Aynı sonuca ulaştı. Trigonometrik hesaplar ile üçgen uzerinde çıkan sonuç ta aynı zaten.

Cevap:
Üç fazlı bir sistemde yıldız noktasından geçen akım faz akımlarının vektörel toplamıdır:
[
I_N = I_R + I_S + I_T
]
Soruda açı bilgisi verilmediğinden standart kabul olarak faz akımlarının birbirinden 120° faz kaymalı olduğu varsayılır.

Faz akımları (varsayılan faz açılarıyla)​

• ( I_R = 10 \angle 0^\circ )
  • ( I_S = 20 \angle -120^\circ )
  • ( I_T = 30 \angle +120^\circ )

Bileşenlerine ayıralım​

[
I_R = 10 + j0
]

[
I_S = 20(\cos -120^\circ + j \sin -120^\circ)
= 20(-0.5 - j0.866)
= -10 - j17.32
]

[
I_T = 30(\cos 120^\circ + j \sin 120^\circ)
= 30(-0.5 + j0.866)
= -15 + j25.98
]

Toplam (yıldız noktası akımı)​

Gerçek kısım:
[
10 - 10 - 15 = -15
]

Sanal kısım:
[
0 - 17.32 + 25.98 = 8.66
]

[
I_N = -15 + j 8.66
]

Büyüklük:​

[
|I_N| = \sqrt{(-15)^2 + (8.66)^2}
= \sqrt{300}
\approx 17.32, \text{A}
]

Yıldız noktasından geçen akım ≈ 17.3 amper olur.

Son düzenleme:
Merhaba,Under hardasan senin uzmanlık alanın,işden yeni geldim sayılır uzun uzun yazamam şu an.
Not:Trifaze trafo yıldız sargısında dengesiz yükden dolayı fazlar arasındaki açı değişeceğinden 0 noktasından yani nötrden akım geçecektir.
Saf omik ya da saf indüktif olmayan devreler için ilk önce faz akımlarının geometrik hesapla yatay ve dikey bileşenlerini bulmak gerekir. Ondan sonra aksi istikameti bileşenler birbirini budadıktan sonra kalanlara tekrar geometrik toplama işlemi uygulanır . Bu noktada hiçbir açısal bileşen içermeyen @Erhan_TR hocamın formülü hatalı olabilir. Oturup dikkatlice incelemedim. Sanal zekanın cevabını da okumadım . Forumlarda sanal zeka üzerinden paylaşım yapılmasını saçma buluyorum.

Öncelikle belirtmek isterim ki daha pratik olarak önerdiğim formül bana ait değil. Daha önce defalarca denediğim bir formül.
İtirazınız sonuca mi, pratik formüle mi, her ikisine mi anlaşilmadi. Dengesiz yuklü bir şebekede r s t fazlarindan çekilen akım değerlerinin nötr üzerindeki akıma etkisini bulmak için yük omik, enduktif ayırıminin ölçeği nedir? Örneğin bir apartman içinde yer alan evler/ofislerin tamaminda yer alan yüklerin kaç tanesi omik ya da enduktif neye göre karar verilecek?
Nötr'den geçen akımı üçgen üzerinden hesapladigimiz zaman çıkan sonucu aşağıdaki fotoya çizdim.
Sonra pratik yol formülünü de uygulayarak tekrar hesaplayıp onun da fotoğrafını aşağıya ekledim.
Her iki sonuç aynı. Chatgpt'nin sonucu da aynı.

Ekler

• IMG_20251115_125555_966.jpg
    IMG_20251115_125555_966.jpg
    1.6 MB · Görüntüleme: 3
  • IMG_20251115_125601_760.jpg
    IMG_20251115_125601_760.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 3

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,533
Üyeler
3,393
Son üye
helloworld

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back