Opto ve regülatör toprak düzenlemesi

Bowman

Üye
Katılım
7 Ekim 2022
Mesajlar
98
Bir devre kurmaya çalışıyorum. Devreye 24 volt bir konnektör üzerinden gelecek. Bu 24 volt bir anahtar üzerinden optonun girişine ve direkt 7805 regülatörün girişine gidiyor. Regülatör bir mikroişlemcinin çalışma gerilimi için kullanılıyor. Optonun çıkışı da mikroişlemcinin bir input bacağına gidiyor. PCB çiziminde ground bağlantılarını nasıl yapmam gerektiği konusunda kafam karıştı. Optonun girişindeki GND_A'yı direkt 24 volt (-)' ye bağlayacağım. GND_B'yi ise MCU grounduna bağlayacağım.

Aklıma oturmayan ground ayarlamasını regülatörde nasıl yapmam gerektiği. Regülatördeki kondansatörler direkt regülatörün kendi grounduna bağlanıyor. Ben regülatörün groundunu MCU grounduna bağlamayı düşünüyorum. Öyle mi yapmalıyım yoksa regülatör girişindeki 0.33uF'ı 24 voltun (-) ucuna mı bağlamalıyım?

Kafamdaki devre şu şekilde:


Adsız.png
 
Demek istediğinizi tam anladığımdan emin değilim ama anladığım kadarı ile cevap vermeye çalışayım
Anladığım bir 24v kaynağınız var bu kaynaktan 7805 ile mcu yu besliyorsunuz
aynı zamanda bir anahtar var ve bu anahtarı yine 7805 i beslemek için kullandığınız 24 volt ile opto arasına bağladınız
bu durumda girişi ile çıkışı arasında izolasyon olmayacağı için optonun pek bir anlamı kalmıyor pir transistör gibi davranıyor
eğer izolasyon istiyorsanız dc dc izolatör modülleri var mcu tarafını beslemek için öyle bir çözüm bulabilirsiniz
ayrıca optonun girişindeki lede uygun bir direnç bağlamalısınız datasheetinden çektiği akım ve led gerilimine bakarak
 
İzolasyon istememin sebebi mikroişlemciyi korumak. Burada opto neden izolasyonu sağlamasın ki ?
 
İzolasyon istememin sebebi mikroişlemciyi korumak. Burada opto neden izolasyonu sağlamasın ki ?
daha iyi açıklayacak kişiler vardır ama benim bildiğim kadarı ile eğer optonun iki tarafındaki gnd de biribirine bağlı ise arada izolasyon var diyemeyiz opto kullanmamızın amacı zaten groundları izole edebilmek.
Birkaç tartışma ekliyorum konuyla ilgii
 
Optonun kullanım amacı iki devreyi izole etmektir. Optonun girişi ve çıkışının tamamen ayrı olması lazım, yoksa boşuna koymuş olursun, bir getirisi olmaz.
 
Optonun kullanım amacı iki devreyi izole etmektir. Optonun girişi ve çıkışının tamamen ayrı olması lazım, yoksa boşuna koymuş olursun, bir getirisi olmaz.
Bundan dolayı optonun girişindeki ledin toprağa giden bacağını GND_A, optonun çıkışındaki transistörün toprağa giden bacağını GND_B şeklinde düşündüm. GND_B aynı zamanda mikroişlemcinin de groundu olacak. Mikroişlemci 5V'u regülatörden alacağı için regülatör ve mikroişlemci groundlarını birleştirmeyi düşünmüştüm.

Peki istediğim şekilde izolasyonu sağlamak için nasıl bir bağlantı yapmalıyım? Regülatörün toprağı 24 volt gelecek konnektörün eksi bacağına mı gitmeli?
 
Çift çıkışlı bir trafo düşünün. Birinden 24VDC, diğerinden 7,5VDC elde edilmiş olsun.
24V 'un ayrı bir şasesi ve 7,5V un ayrı şasesi
olacak.
7,5V dan 5V elde edersiniz.
Böylece iki farklı besleme ve şase olmuş olur.
 
İzolasyon istememin sebebi mikroişlemciyi korumak. Burada opto neden izolasyonu sağlamasın ki ?
Burada opto kullamanıza gerek yok çünkü görünen o ki zaten gnd'ler ortak. Transistör burada istediğiniz etkiyi yapar. Opto yerine bir npn transistör koyun, 24V anahtardan 10K ile transistör ile base akımını verin. Mcu inputu 5v üzerini görmez ve transistör inputa bağlı 10K pull-up direncini GND'ye kolayca çeker. Sviçte bounce(sekme-zıplama) olur yalnız. Bunun için de yine transistörün base ve emitter'i arasına kondansatör koymalı. Herhalde 1uF bu işi görür. Denersiniz olmadı 10uf koyarsınız.
En azından güç bağlantılarını gösteren bir devre şeması olsa daha iyi olurdu. Eğer 7805 ve sviçe gelen 24V aynı kaynak ise dediğim gibi çözebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Hazır Örneğin 24-24 izolasyon trafosu satılıyor küçük birşey pcbye lehimlemen mümkün böylelikle full izole oluyorsun Özdisanda var yüzlerce çeşidi
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,848
Mesajlar
99,752
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top