Bir USB A fişine 100 Ohm bir taş direnç takarak şöyle bir test yaptım:
1- Önce kablo boştayken ortam gürültüsü ile ilgil fikrimiz olsun diye bir ölçüm yaptım:
Ortamda bir sürü cihaz ve yanan LED lambalar var. Kabaca 1-1.5 mV RMS civarında bir gürültü var.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2- Daha sonra kabloyu Microsoft Surface Pro 8 laptop bilgisayarın USB-C portuna takıp aynı ölçümü yaptım.
Bu sırada laptop Kensington SD5750T Kessington SD5750T Thunderbolt istasyona USB-C bağlantısıyla bağlıydı, tam şarj olmuş durumdaydı ve beslemesini oradan alıyordu:
6.59 mV RMS (44.83 mV p2p) gürültü ölçtüm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3- Daha sonra laptopu istasyondan ayırdım ve bataryadan beslenmesini sağladım.
Dalga formu ve gürütü seviyesi neredeyse değişmedi. 6.54 mV RMS gürültü (51.08 mV p2p)
4- Daha sonra kabloyu Kensington SD5750T Kessington SD5750T Thunderbolt istasyonun USB-A girişine taktım.
Oldukça iyi bir sonuç çıktı. 1.54 mV RMS (21.06 mV p2p). Bu sırada istasyon gücünü bir adet büyükçe bir SMPS güç kaynağından alıyor.
5- Daha sonra aynı testi bilgisayarı Anker PowerPort III Slim masaüstü USB şarj cihazından besleyerek yaptım.
Bu cihaz daha önce DHO804 testinde başımızı ağrıtmıştı. Çok iyi bir besleme kaynağı olmadığını biliyoruz.
Sinyal: 8V DC + 20mV p2p CH1: -8V bias DC 100mV/div (50mV/div kademesinde bias maksimum ±1V. Dolayısıyla bu sinyale bakabileceğimiz en hassas kademe bu) CH1: bias=0V, dikey ofset=-8V bias ayarı -8V iken ya da dikey ofset -8V iken bire bir aynı görüntüyü alıyorum. Tek fark bias...
mekatronik.org
Bu sefer RMS bir miktar arttı ama p2p değeri 152 mV seviyesine çıktı. Tabi burada bilgisayarın bu şarj aleti için oldukça büyük bir yük (kendi adaptörü 65W) olduğunu, temiz bir bilgisayar beslemesinden ziyade telefonları hızlı şarj etmek için tasarlandığını, şarj cihazını zor şartlarda çalştırdığımzı söylemekte fayda var.
6- Daha sonra, bu şarj cihazını düşük yük altında test etmeye karar verdim. Kabloyu doğrudan onun USB-C girişine takarak denedim:
Aynı yüksek p2p değerini yüksüzken de görebiliyoruz. Yani bu şarj cihazı bilgisayarı beslemek açısından marjinal kötü bir çözüm.
SONUÇ:
Aynı test daha yüskek bir akım altında da tekrarlanabilir, ancak sonucun çok değişeceğini sanmıyorum. Güç bilgisayarın USB çıkışına gelene kadar bir çok kademede yeniden oluşturulduğunu ve filtrelendiğini, bu nedenle girişteki gürültünün seviyesindeki değişikliklerin (marjinal olmadığı sürece) çıkış gürültüsünü çok etkilemediğini düşünüyorum (istasyon ile batarya sonucunun aynı olmasında ve istasyonun bir SMPS ile beslenmesinden dolayı).
Ancak, beslemeniz beli bir kalitenin altına düştüğünde o zaman USB çıkışında gürültünün p2p değerinde önemli bir artış oluyor. Ancak
ortalama kalitenin üzerinde bir besleme ile çok temiz (lineer, batarya vb.) bir besleme arasındaki farkın çok az olacağını düşünüyorum.
Tabi bu benim test düzeneğim (özellikle bilgisayar, düşük ihtimal de olsa başka bir bilgisayarın sonucu daha farklı olabilir) için geçerli.