Osiloskop seçimi

Her ne kadar R&S hariç demişseniz de MXO4 ve yeni MXO5 rüya cihazlar. Tabi uygun fiyatlı diyemeyiz.
 

Rigol tek ADC kullandığı için kanal sayısından örnekleme hızı ve bant genişliği çok etkileniyor. Siglent genellikle çift ADC tercih ediyor.

Ağağıdaki bilgi DH04000'den. Tüm kanallar açıkken örnekleme hızı 1GSa/s ve bant genişliği 400 MHz oluyor.
1699435563403.png
 
Rigol tek ADC kullandığı için kanal sayısından örnekleme hızı ve bant genişliği çok etkileniyor.

Evet öyle, ama yüksek bant genişlikli ölçüm büyük çoğunlukla tek kanal ile yapılıyor o yüzden onu sorun etmedim.

Rigol DHO4000 da Siglent 12 bite göre hoşuma giden bir de şu özellikkler var:

* Front end gürültüsü çok az. EEVBlog'da ciddi testler yapılmış, bütün bant genişliği boyunca istikrarlı ve düşük bir gürültü performansı var. Bazı testlerde kendisinden 10 kat pahalı olan LeCroy dan bile daha iyi.

* Front end girişinde bir offset tanımlayabiliyorsun. Bu offset, kanalı vertikal kaydıran offset'ten bağımsız! Bunun çok büyük bir faydası olur. Mesela 10 V luk bir power supply'da gürültü ölçümü yapacaksan, AC couplinge gerek olmadan 10V offset tamınlayıp DC modda ölçüm yapabilirsin.

* Daha büyük ekran.

* Bant genişliği 800 MHz.
 
Her ne kadar R&S hariç demişseniz de MXO4 ve yeni MXO5 rüya cihazlar. Tabi uygun fiyatlı diyemeyiz.

1 GHz ve gömülü sistem opsiyonları açınca fiyat 35,000 dolara geliyor. Derin bellek seçersen 40 bin. Bu paraya sağladığı özellikler çok yetersiz diye düşünüyorum. Bozulduğu zaman da gene çöpe gidecek çünkü tamiri yeni fiyata gelecek. O yüzden bunlara bundan sonra kesinlikle para kazandırmayacağım.
 
Şimdi Siglent distribütörü ile görüştüm. Full herşey açık, MSO problar dahil, Siglent 2000X HD 4200 dolar gibi bir fiyata alınabiliyor. Picoscope için de görüştüm, yurtdışı fiyatının benzeri bir fiyata alabileceğim.

Neticede Rigol DHO4000, Siglent 2000X HD ve Picoscope 6426E arasında bir seçim yapacağım.

Bu arada yılbaşından sonra Siglent'in daha ileri seviye modelleri de gelecekmiş. Daha Siglent'in kendi sitesinde bile duyurulmamış.
 
* Front end girişinde bir offset tanımlayabiliyorsun. Bu offset, kanalı vertikal kaydıran offset'ten bağımsız! Bunun çok büyük bir faydası olur. Mesela 10 V luk bir power supply'da gürültü ölçümü yapacaksan, AC couplinge gerek olmadan 10V offset tamınlayıp DC modda ölçüm yapabilirsin.

Bu konuda Vertical Offset Range değerlerine dikkat etmek lazım.

HDO4000:

1699458970910.png





SDS2000X HD:


1699458920980.png



HDO4000 10V ofset için bölme başına 65mv ya da daha düşük bir çözünürlük istiyor. Bu arada DHO800 serisinde de değerler tam olarak böyle. Yani kaba ayarlarda 100mV/div seviyesinden daha detaya gidemiyorsunuz. Giderseniz aşağıdaki problem oluyor:
https://www.eevblog.com/forum/testg...loscope-unbox-teardown/msg5109786/#msg5109786


SDS2000X HD ise ofset aralığı daha geniş. 10V örneğinde 20.5 mV/div, 8V olsaydı 20mV/div seviyesine kadar yaklaşabiliyoruz. Bunun sebebinin Siglent'de daha fazla sayıda ölçüm bölgesi (range) kullanılması olduğunu tahmin ediyorum. 50 Ohm girişi kullanıldığında ise fark çok daha fazla gibi.

Bir de 12 bit cihazlarda ENOB (effective number of bits) değeri önemli. Sonuçta cihazın dikey çözünürlüğündeki hassasiyeti ADC'deki bit sayısı kadar, kaç tane ölçüm bölgesi (range) kullanıldığı ve gürültü tabanı da belirliyor. Rigol DHO4000 serisi için net bir rakam paylaşmadı. ">8" diyor. Siglent'te ise 8.4-8.6 aralığında değişiyor. (ERES hariç)


Şu noktaları da paylaşmak isterim:
- Rigol DHO900 serisine bile BODE koyarken DHO4000 serisinde yok.
- Sizin için çok gerekli bir şey değildir muhtemelen ancak sinyal jeneratörü Rigol'da yok.
- Dave DHO1000 ile DHO4000 serilerinin aynı anakartı (hemen hemen) kullandığını iddia ediyor.
- Rigol'da ekranı bölerek kullanmak çok keyifli ve faydalı.
- FFT ikisinde de başarılı.
- Rigol'da daha yüksek çözünürlük (1280x800 vs 1024x600) ve HDMI çıkış (Siglent'te sadece VNC temelli uzak bağlantı var)
- Siglent'in lojik probları tamamen pasif komponentlerden oluşuyor. Tasarruf etmek isterseniz muadilini evde kendiniz de yapabilirsiniz.
- Her iki cihaz da 2 tane 2GSa ADC kullanıyor. Rigol iki ADC ile 4GSa örnekleme yapabilirken Siglent Her ADC'yi iki kanala dedike kullanıyor. Dolayısı ile maksimum 2 GSa örnekleme yapabiliyor.
- Rigol toplam 500 MPoint toplam hafıza sunuyor (opsiyonel). Bir kanal açıksa 500MP/kanal, tüm kanallar açıkken 125MP/kanal oluyor. Siglent'te ise kanal başına 1 ya da 2 kanal açıksa 200MP, 3 ya da 4 kanal açıksa 100MP oluyor.
- Rigol 200MHz modelde 4 tane 350MHz problarla geliyor. Üst hızlarda 500 MHz prob ile geliyor. Siglent 4 adet 500 MHz prob ile geliyor. Alıp kırmak istediğiniz zaman ekstra proba ihtiyacınız olabilir.


Aklıma gelen olursa yine yazarım.
 
Şu konu da faydalı olabilir:

Hmm, Dave'in inceleme videosunu seyrederken ben Rigol'de iki ayrı offset ayarının olduğu kanaatine varmıştım. Birisincisi dikey pozisyon enkoderi ile yapılıyor ve ışını aşağı yukarı kaydırıyor (her osiloskopta olan ayar). Diğeri doğrudan front end ayar ekranında yapılıyor ve girişteki sinyal bu ayarlanan değer ile farkı alınıyor. Ama EEVBlog'daki bir vatandaş, Siglent'de de aynı ayarın olduğunu söylüyor ... Kullanım kılavuzlarına bakayım.
 
Evet Rigol'de kanal ayarlarında değiştirilen bir "BIAS" ayarı var.

1699465916115.png


Bu özellik Siglent'te yok. Aşağıda da kullanım amacını anlatıyor

1699466419921.png
 
HDO4000 10V ofset için bölme başına 65mv ya da daha düşük bir çözünürlük istiyor. Bu arada DHO800 serisinde de değerler tam olarak böyle. Yani kaba ayarlarda 100mV/div seviyesinden daha detaya gidemiyorsunuz. Giderseniz aşağıdaki problem oluyor:
https://www.eevblog.com/forum/testg...loscope-unbox-teardown/msg5109786/#msg5109786

Şimdi okudum mesajı, DHO800 hayırlı olsun :) Genel izlenimlerini aktarırsan sevinirim. Özellikle pille çalıştırma konusunu merak ediyorum. Osiloskobun öz gürültüsünde nasıl bir faydası oluyor acaba?
 
Hmm şimdi Picoscope'un trigger özelliklerini inceledim de, protocol trigger yok :oops: Yani RS232 protolok çözümlüyorsun, 73H datası gelince trigger et diyemiyorsun. Veya I2C çözümlüyorsun, start sequence görünce trigger et diyemiyorsun ... Bu durumda Picoscope'u eliyorum.
 
Ama Siglent ürünlerine bakarken, ABD sitesine bakıyordum siglentna.com ve orada Siglent'in 6000A serisi için fiyat falan verilmemiş. Şimdi avrupa sitesine baktım siglenteu.com ve orada fiyat bilgisi var. Demekki şu anda satışı olan bir model bu. Eğer 12 bitten vazgeçersem, oldukça iyi performansa sahip 500 MHz lik SDS6054A alıp hack ile 2 GHz e çıkarmak mümkün gibi duruyor. Biraz daha araştıracağım.
 
Şimdi okudum mesajı, DHO800 hayırlı olsun :) Genel izlenimlerini aktarırsan sevinirim. Özellikle pille çalıştırma konusunu merak ediyorum. Osiloskobun öz gürültüsünde nasıl bir faydası oluyor acaba?

Henüz çok kurcalamaya vakit olmadı. Paylaşırım tabi fırsat buldukça.

DHO800 serisi ucuz bir giriş serisi cihaz. Çok birşey beklememek lazım. DS1000 serisinin yerine düşünülebilir ancak.
Elde 12 bit bir cihaz olsun istedim. Şimdilik performansı fena değil ama boyutu filan SDS2000X Plus yanında oyuncak gibi kalıyor :)

Harici HDMI ekran takabilmek çok güzel. Ancak Dave'in dediği gibi çözünürlüğü yükselmiyor. 4K monitör taktım, 4K görüntü verdi ama pixel çoklama yapıyor sadece. Ben deneyemedim ama USB portunu da kullanarak harici dokunmatik ekran da takılabiliyor.

Daha önce söylediğim gibi ekran bölme çok hoş bir özellik olmuş. Mesela FFT, ölçüm tablosu, osiloskop bir arada görülebiliyor. XY modu bir tarafta, diğer tarafta analog sinyal izlenebiliyor. Ekran küçük de olsa kullanışlı bir özellik. Cihaz da çok donmuyor, çizme performansı fena değil.

Yanında gelen adaptör Lite-On USB Type C türü bir adaptör (ilk dağıtılanlar basit, kalitesiz ve markasız SMPS adaptörlermiş. Sonra Lite-On ile gelmeye başlamış). Lite-On bu konuda güvenilir bir marka. Cihaz 12 volt ile çalışıyor. 12V Type C verebilen bir power bank var elimde ama buck-boost converter gürültüsü gelecek bu sefer de. 12 V verebileceğim bir pil kaynağım yok ama bir Type C break-out modül ve 12V akü bulup denemeye çalışırım. Ya da Rigol güç kaynağı ile beslerim.

Cihaz 12 bit ama bunun hassasiyete ve dinamik aralığa ne kadar faydası olduğunu ben de merak ediyorum. Cihazda stop tuşuna basınca dikeyde ekrandaki görüntüyü işleyerek zoom-in zoom-out yapıyor. O yüzden dinamik aralığı ölçebilecek güzel bir metod bulup dinamik aralığı ölçmek istiyorum. Dave'in şu videoda önerdiği metod ekran işleme yöntemiyle çalışacak mı deneyince göreceğiz.

Sin(x)/x odunu kapatıp nokta moduna geçiremiyorsunuz. Dolayısıyla saf ölçümü göremiyorsunuz, her zaman işlenmiş eğriyi görüyorsunuz. Bunu sevmedim.

Fan gürültüsü biraz şikayet konusu olmuş. Ben yüksek ama katlanılır buldum.

Dokunmatik ekrana fazla güvenip bir çok ayarı zorlaştırmışlar. Mesela tetik modunu auto, normal ve single arasında değiştirmek için bir kaç dokunuş yapmanız gerekiyor. Siglent arayüzünü daha çok seviyorum.

DHO800 serisi DHO900 ile aynı anakartı kullanıyor. Bir kaç komponentin takılmamış olması acaba küçük müdahelelerle lojik analizör ve sinyal jeneratörlü DHO900'a dönüştürülebilir mi tartışması yaratmış durumda. Ben henüz denemedim ama cihaz kırılıp DHO900 firmware yazılımı ile kendini DHO900 sanarak çalışabiliyor. Zaten DHO800, DHO900, DHO1000 ve DHO4000 hemen hemen aynı yazılımı ve aynı arayzüzü kullanıyor.

Boyut bayağı küçük ve ince. Neredeyse büyük bir el kadar desem yeri. Arkasında VESA bağlantı delikleri var. Hareketli bir kola takmak güzel olabilir.

USB Type C adaptör ile baslendiği için normalde şasesi topraklı değil. Ayrıca bir topraklama kablosu geliyor, isterseniz bağlayın diye. Bu sayede pilli bir cihaz gibi şebekeden izole ölçümler yapılabilir diye düşünüyorum.

FFT hızı fena değil ama Siglent'teki ayar imkanları çok daha iyi.

Rigol bu yılki serilerde kendi ürettiği ASIC işemcisini kullandı. Yazılım da komple yeni. Android tabanlı. Bu gelecek vaadediyor ancak şu anda hatalar fazla olabiliyor.

Ben kendi adıma siyah renk cihaz sevmiyorum. O yüzden beyaz olduğu için memnunum.



Not: DHOxxxx ve HDOxxxx serileri aynı cihazlar. İsim hakkı sorunu nedeniyle HDO kullanmaları yasaklandı, DHO yaptılar.
 
Evet öyle, ama yüksek bant genişlikli ölçüm büyük çoğunlukla tek kanal ile yapılıyor o yüzden onu sorun etmedim.

Rigol DHO4000 da Siglent 12 bite göre hoşuma giden bir de şu özellikkler var:

* Front end gürültüsü çok az. EEVBlog'da ciddi testler yapılmış, bütün bant genişliği boyunca istikrarlı ve düşük bir gürültü performansı var. Bazı testlerde kendisinden 10 kat pahalı olan LeCroy dan bile daha iyi.

* Front end girişinde bir offset tanımlayabiliyorsun. Bu offset, kanalı vertikal kaydıran offset'ten bağımsız! Bunun çok büyük bir faydası olur. Mesela 10 V luk bir power supply'da gürültü ölçümü yapacaksan, AC couplinge gerek olmadan 10V offset tamınlayıp DC modda ölçüm yapabilirsin.

* Daha büyük ekran.

* Bant genişliği 800 MHz.
Üstat bu konuda da Dave çok eleştirildi o testi doğru yapmadığı için. (Rigol 1mv/div altında bant geniişliğini düşürüp ortalama alıyormuş, bu sayede gürültü az görünüyor. Ayrıca 500uV, 200uV ve 100uV kademeleri yazılımsaldır diyor datasheet)
1699483960762.png


Şurada SDS2000X HD ile DHO4000 serisi biraz karşılaştırıldı gürültü açısından.
 
Henüz çok kurcalamaya vakit olmadı. Paylaşırım tabi fırsat buldukça.

DHO800 serisi ucuz bir giriş serisi cihaz. Çok birşey beklememek lazım. DS1000 serisinin yerine düşünülebilir ancak.
Elde 12 bit bir cihaz olsun istedim. Şimdilik performansı fena değil ama boyutu filan SDS2000X Plus yanında oyuncak gibi kalıyor :)

Harici HDMI ekran takabilmek çok güzel. Ancak Dave'in dediği gibi çözünürlüğü yükselmiyor. 4K monitör taktım, 4K görüntü verdi ama pixel çoklama yapıyor sadece. Ben deneyemedim ama USB portunu da kullanarak harici dokunmatik ekran da takılabiliyor.

Daha önce söylediğim gibi ekran bölme çok hoş bir özellik olmuş. Mesela FFT, ölçüm tablosu, osiloskop bir arada görülebiliyor. XY modu bir tarafta, diğer tarafta analog sinyal izlenebiliyor. Ekran küçük de olsa kullanışlı bir özellik. Cihaz da çok donmuyor, çizme performansı fena değil.

Yanında gelen adaptör Lite-On USB Type C türü bir adaptör (ilk dağıtılanlar basit, kalitesiz ve markasız SMPS adaptörlermiş. Sonra Lite-On ile gelmeye başlamış). Lite-On bu konuda güvenilir bir marka. Cihaz 12 volt ile çalışıyor. 12V Type C verebilen bir power bank var elimde ama buck-boost converter gürültüsü gelecek bu sefer de. 12 V verebileceğim bir pil kaynağım yok ama bir Type C break-out modül ve 12V akü bulup denemeye çalışırım. Ya da Rigol güç kaynağı ile beslerim.

Cihaz 12 bit ama bunun hassasiyete ve dinamik aralığa ne kadar faydası olduğunu ben de merak ediyorum. Cihazda stop tuşuna basınca dikeyde ekrandaki görüntüyü işleyerek zoom-in zoom-out yapıyor. O yüzden dinamik aralığı ölçebilecek güzel bir metod bulup dinamik aralığı ölçmek istiyorum. Dave'in şu videoda önerdiği metod ekran işleme yöntemiyle çalışacak mı deneyince göreceğiz.

Sin(x)/x odunu kapatıp nokta moduna geçiremiyorsunuz. Dolayısıyla saf ölçümü göremiyorsunuz, her zaman işlenmiş eğriyi görüyorsunuz. Bunu sevmedim.

Fan gürültüsü biraz şikayet konusu olmuş. Ben yüksek ama katlanılır buldum.

Dokunmatik ekrana fazla güvenip bir çok ayarı zorlaştırmışlar. Mesela tetik modunu auto, normal ve single arasında değiştirmek için bir kaç dokunuş yapmanız gerekiyor. Siglent arayüzünü daha çok seviyorum.

DHO800 serisi DHO900 ile aynı anakartı kullanıyor. Bir kaç komponentin takılmamış olması acaba küçük müdahelelerle lojik analizör ve sinyal jeneratörlü DHO900'a dönüştürülebilir mi tartışması yaratmış durumda. Ben henüz denemedim ama cihaz kırılıp DHO900 firmware yazılımı ile kendini DHO900 sanarak çalışabiliyor. Zaten DHO800, DHO900, DHO1000 ve DHO4000 hemen hemen aynı yazılımı ve aynı arayzüzü kullanıyor.

Boyut bayağı küçük ve ince. Neredeyse büyük bir el kadar desem yeri. Arkasında VESA bağlantı delikleri var. Hareketli bir kola takmak güzel olabilir.

USB Type C adaptör ile baslendiği için normalde şasesi topraklı değil. Ayrıca bir topraklama kablosu geliyor, isterseniz bağlayın diye. Bu sayede pilli bir cihaz gibi şebekeden izole ölçümler yapılabilir diye düşünüyorum.

FFT hızı fena değil ama Siglent'teki ayar imkanları çok daha iyi.

Rigol bu yılki serilerde kendi ürettiği ASIC işemcisini kullandı. Yazılım da komple yeni. Android tabanlı. Bu gelecek vaadediyor ancak şu anda hatalar fazla olabiliyor.

Ben kendi adıma siyah renk cihaz sevmiyorum. O yüzden beyaz olduğu için memnunum.



Not: DHOxxxx ve HDOxxxx serileri aynı cihazlar. İsim hakkı sorunu nedeniyle HDO kullanmaları yasaklandı, DHO yaptılar.
Hocam öncelikle yeni cihazınız hayırlı olsun ben de çok uzun zamandır DS1054Z almanın peşindeyim yakın zamanda alacağım ancak bu yeni çıkan seri kafamı karıştırdı DHO804 ü de değerlendiriyorum öncelikle fiyattan bağımsız olarak ikisi arasında hangisi tavsiye edersiniz.
Bir de sizdeki model hangisi ve kac dolara temin ettiğinizi paylaşabilir misiniz yurtdışı fiyatlarına göre referans olması açısından
 
Hocam öncelikle yeni cihazınız hayırlı olsun ben de çok uzun zamandır DS1054Z almanın peşindeyim yakın zamanda alacağım ancak bu yeni çıkan seri kafamı karıştırdı DHO804 ü de değerlendiriyorum öncelikle fiyattan bağımsız olarak ikisi arasında hangisi tavsiye edersiniz.
Bir de sizdeki model hangisi ve kac dolara temin ettiğinizi paylaşabilir misiniz yurtdışı fiyatlarına göre referans olması açısından
Ek bilgi olarak:
Şimdilik gömülü sistemler ve güç elektroniği ile uğraşmayı düşünüyorum ayrıca başka önerileriniz varsa bütçem 500 dolar şimdilik maximum 600 700 dolara zorlayabilirim
 
Aslında dave incelemesinin başında dso800 e kıyasla ds1054z yi epey bi gömüyor ancak okadar uzun zamandır 1054z yi almak istiyorum ki emin olamadım özellikle android üzerinde çalışması ve kırmak için seri numara girmek yerine yazılımının kurcalanmasının gerekmesi tereddutte bırakıyor ama dso804 ds1054z nin tahtını alıyor gibi gözüküyor daha ucuza daha iyiysi
 
Aslında dave incelemesinin başında dso800 e kıyasla ds1054z yi epey bi gömüyor ancak okadar uzun zamandır 1054z yi almak istiyorum ki emin olamadım özellikle android üzerinde çalışması ve kırmak için seri numara girmek yerine yazılımının kurcalanmasının gerekmesi tereddutte bırakıyor ama dso804 ds1054z nin tahtını alıyor gibi gözüküyor daha ucuza daha iyiysi

DHO804 ile DS1054z arasındaki tercih net. DHO804 benim bilgiğim bütün parametrelerde DS1054Z den daha iyi.
 
DHO804 ile DS1054z arasındaki tercih net. DHO804 benim bilgiğim bütün parametrelerde DS1054Z den daha iyi.
Sanırım ben de DHO804 ile ilerleyeceğim benim görebildiğim tek bir avantaj var ds1054z 10 yılı aşkın süredir standart giriş seviyesi profesyonel osiloskop ve stabil dho804 de butun yazılım mimarisi değişmiş anladıgım kadarıyla rigolun android üzerinide çalışan başka stabil cihazları var mıydı yoksa androide bu scop ile mi geçtiler ?
Bir de kırma mevzusunda yazılıma mudahale gerekmesi mevzusu var kırıldıgı zaman yazılım artık orjinal ve test edilmiş olmayacak
 
Üstat bu konuda da Dave çok eleştirildi o testi doğru yapmadığı için. (Rigol 1mv/div altında bant geniişliğini düşürüp ortalama alıyormuş, bu sayede gürültü az görünüyor. Ayrıca 500uV, 200uV ve 100uV kademeleri yazılımsaldır diyor datasheet)
26459 eklentisine bak

Şurada SDS2000X HD ile DHO4000 serisi biraz karşılaştırıldı gürültü açısından.

Bir üye bir sürü marka ve model arasında test yapmıştı. Testler aynı şartlarda ve osiloskoba veri kaydettirerek veriler üzerinde yapıldı. DHO serisi belirgin bir şekilde daha iyi çıkıyor. Ama tabi bu sadece kriterlerden birisi. Sadece buna dayalı olarak tercih yapmamak lazım.

Ama bant genişliği neden giriş voltajı ile düşüyor o tuhaf gerçekten. Şimdiye kadar hiçbir osiloskop datasheet'inde görmediğim bir durum. Ama bu çok da önemli değil, çünkü milivolt veya altı seviyesinde sinyallerle çalışılıyorsa, artık bir spektrum analizörün kullanılması daha uygun olur.

Baya model ve baya özellik inceledim ve 12 bit olayından sanki vaz geçmeye başladım. Yüksek bant genişliği benim için daha değerli bir özellik olacak. 12 bit olup 1 GHz e çıkan cihazlar sadece ÜNLÜ markalarda var ve fiyatlar da stratosferde. Bu durumda da şu tercihler kalıyor önümde:

Rigol SDS8000A: 750 MHz bant genişliği ile başlıyor, 3 GHz e kadar gidiyor. Hacklenebilirlik ile ilgili bilgi yok. Fiyat $8800

Siglent SDS5000X: 1GHz e kesin olarak hack edilebiliyor. Fiyat €2900

Siglent SDS6000A: 500 MHz ile başlıyor, 2 GHz e kadar modeller var. Hacklenebilirlik ihtimali var, ama net değil. Fiyat €6500
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,915
Mesajlar
100,934
Üyeler
2,502
Son üye
FURKAN1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top