Rigol tek ADC kullandığı için kanal sayısından örnekleme hızı ve bant genişliği çok etkileniyor.
Her ne kadar R&S hariç demişseniz de MXO4 ve yeni MXO5 rüya cihazlar. Tabi uygun fiyatlı diyemeyiz.
* Front end girişinde bir offset tanımlayabiliyorsun. Bu offset, kanalı vertikal kaydıran offset'ten bağımsız! Bunun çok büyük bir faydası olur. Mesela 10 V luk bir power supply'da gürültü ölçümü yapacaksan, AC couplinge gerek olmadan 10V offset tamınlayıp DC modda ölçüm yapabilirsin.
Şu konu da faydalı olabilir:
HDO4000 10V ofset için bölme başına 65mv ya da daha düşük bir çözünürlük istiyor. Bu arada DHO800 serisinde de değerler tam olarak böyle. Yani kaba ayarlarda 100mV/div seviyesinden daha detaya gidemiyorsunuz. Giderseniz aşağıdaki problem oluyor:
https://www.eevblog.com/forum/testg...loscope-unbox-teardown/msg5109786/#msg5109786
Şimdi okudum mesajı, DHO800 hayırlı olsun Genel izlenimlerini aktarırsan sevinirim. Özellikle pille çalıştırma konusunu merak ediyorum. Osiloskobun öz gürültüsünde nasıl bir faydası oluyor acaba?
Üstat bu konuda da Dave çok eleştirildi o testi doğru yapmadığı için. (Rigol 1mv/div altında bant geniişliğini düşürüp ortalama alıyormuş, bu sayede gürültü az görünüyor. Ayrıca 500uV, 200uV ve 100uV kademeleri yazılımsaldır diyor datasheet)Evet öyle, ama yüksek bant genişlikli ölçüm büyük çoğunlukla tek kanal ile yapılıyor o yüzden onu sorun etmedim.
Rigol DHO4000 da Siglent 12 bite göre hoşuma giden bir de şu özellikkler var:
* Front end gürültüsü çok az. EEVBlog'da ciddi testler yapılmış, bütün bant genişliği boyunca istikrarlı ve düşük bir gürültü performansı var. Bazı testlerde kendisinden 10 kat pahalı olan LeCroy dan bile daha iyi.
* Front end girişinde bir offset tanımlayabiliyorsun. Bu offset, kanalı vertikal kaydıran offset'ten bağımsız! Bunun çok büyük bir faydası olur. Mesela 10 V luk bir power supply'da gürültü ölçümü yapacaksan, AC couplinge gerek olmadan 10V offset tamınlayıp DC modda ölçüm yapabilirsin.
* Daha büyük ekran.
* Bant genişliği 800 MHz.
Hocam öncelikle yeni cihazınız hayırlı olsun ben de çok uzun zamandır DS1054Z almanın peşindeyim yakın zamanda alacağım ancak bu yeni çıkan seri kafamı karıştırdı DHO804 ü de değerlendiriyorum öncelikle fiyattan bağımsız olarak ikisi arasında hangisi tavsiye edersiniz.Henüz çok kurcalamaya vakit olmadı. Paylaşırım tabi fırsat buldukça.
DHO800 serisi ucuz bir giriş serisi cihaz. Çok birşey beklememek lazım. DS1000 serisinin yerine düşünülebilir ancak.
Elde 12 bit bir cihaz olsun istedim. Şimdilik performansı fena değil ama boyutu filan SDS2000X Plus yanında oyuncak gibi kalıyor
Harici HDMI ekran takabilmek çok güzel. Ancak Dave'in dediği gibi çözünürlüğü yükselmiyor. 4K monitör taktım, 4K görüntü verdi ama pixel çoklama yapıyor sadece. Ben deneyemedim ama USB portunu da kullanarak harici dokunmatik ekran da takılabiliyor.
Daha önce söylediğim gibi ekran bölme çok hoş bir özellik olmuş. Mesela FFT, ölçüm tablosu, osiloskop bir arada görülebiliyor. XY modu bir tarafta, diğer tarafta analog sinyal izlenebiliyor. Ekran küçük de olsa kullanışlı bir özellik. Cihaz da çok donmuyor, çizme performansı fena değil.
Yanında gelen adaptör Lite-On USB Type C türü bir adaptör (ilk dağıtılanlar basit, kalitesiz ve markasız SMPS adaptörlermiş. Sonra Lite-On ile gelmeye başlamış). Lite-On bu konuda güvenilir bir marka. Cihaz 12 volt ile çalışıyor. 12V Type C verebilen bir power bank var elimde ama buck-boost converter gürültüsü gelecek bu sefer de. 12 V verebileceğim bir pil kaynağım yok ama bir Type C break-out modül ve 12V akü bulup denemeye çalışırım. Ya da Rigol güç kaynağı ile beslerim.
Cihaz 12 bit ama bunun hassasiyete ve dinamik aralığa ne kadar faydası olduğunu ben de merak ediyorum. Cihazda stop tuşuna basınca dikeyde ekrandaki görüntüyü işleyerek zoom-in zoom-out yapıyor. O yüzden dinamik aralığı ölçebilecek güzel bir metod bulup dinamik aralığı ölçmek istiyorum. Dave'in şu videoda önerdiği metod ekran işleme yöntemiyle çalışacak mı deneyince göreceğiz.
Sin(x)/x odunu kapatıp nokta moduna geçiremiyorsunuz. Dolayısıyla saf ölçümü göremiyorsunuz, her zaman işlenmiş eğriyi görüyorsunuz. Bunu sevmedim.
Fan gürültüsü biraz şikayet konusu olmuş. Ben yüksek ama katlanılır buldum.
Dokunmatik ekrana fazla güvenip bir çok ayarı zorlaştırmışlar. Mesela tetik modunu auto, normal ve single arasında değiştirmek için bir kaç dokunuş yapmanız gerekiyor. Siglent arayüzünü daha çok seviyorum.
DHO800 serisi DHO900 ile aynı anakartı kullanıyor. Bir kaç komponentin takılmamış olması acaba küçük müdahelelerle lojik analizör ve sinyal jeneratörlü DHO900'a dönüştürülebilir mi tartışması yaratmış durumda. Ben henüz denemedim ama cihaz kırılıp DHO900 firmware yazılımı ile kendini DHO900 sanarak çalışabiliyor. Zaten DHO800, DHO900, DHO1000 ve DHO4000 hemen hemen aynı yazılımı ve aynı arayzüzü kullanıyor.
Boyut bayağı küçük ve ince. Neredeyse büyük bir el kadar desem yeri. Arkasında VESA bağlantı delikleri var. Hareketli bir kola takmak güzel olabilir.
USB Type C adaptör ile baslendiği için normalde şasesi topraklı değil. Ayrıca bir topraklama kablosu geliyor, isterseniz bağlayın diye. Bu sayede pilli bir cihaz gibi şebekeden izole ölçümler yapılabilir diye düşünüyorum.
FFT hızı fena değil ama Siglent'teki ayar imkanları çok daha iyi.
Rigol bu yılki serilerde kendi ürettiği ASIC işemcisini kullandı. Yazılım da komple yeni. Android tabanlı. Bu gelecek vaadediyor ancak şu anda hatalar fazla olabiliyor.
Ben kendi adıma siyah renk cihaz sevmiyorum. O yüzden beyaz olduğu için memnunum.
Not: DHOxxxx ve HDOxxxx serileri aynı cihazlar. İsim hakkı sorunu nedeniyle HDO kullanmaları yasaklandı, DHO yaptılar.
Ek bilgi olarak:Hocam öncelikle yeni cihazınız hayırlı olsun ben de çok uzun zamandır DS1054Z almanın peşindeyim yakın zamanda alacağım ancak bu yeni çıkan seri kafamı karıştırdı DHO804 ü de değerlendiriyorum öncelikle fiyattan bağımsız olarak ikisi arasında hangisi tavsiye edersiniz.
Bir de sizdeki model hangisi ve kac dolara temin ettiğinizi paylaşabilir misiniz yurtdışı fiyatlarına göre referans olması açısından
Aslında dave incelemesinin başında dso800 e kıyasla ds1054z yi epey bi gömüyor ancak okadar uzun zamandır 1054z yi almak istiyorum ki emin olamadım özellikle android üzerinde çalışması ve kırmak için seri numara girmek yerine yazılımının kurcalanmasının gerekmesi tereddutte bırakıyor ama dso804 ds1054z nin tahtını alıyor gibi gözüküyor daha ucuza daha iyiysi
Sanırım ben de DHO804 ile ilerleyeceğim benim görebildiğim tek bir avantaj var ds1054z 10 yılı aşkın süredir standart giriş seviyesi profesyonel osiloskop ve stabil dho804 de butun yazılım mimarisi değişmiş anladıgım kadarıyla rigolun android üzerinide çalışan başka stabil cihazları var mıydı yoksa androide bu scop ile mi geçtiler ?DHO804 ile DS1054z arasındaki tercih net. DHO804 benim bilgiğim bütün parametrelerde DS1054Z den daha iyi.
Üstat bu konuda da Dave çok eleştirildi o testi doğru yapmadığı için. (Rigol 1mv/div altında bant geniişliğini düşürüp ortalama alıyormuş, bu sayede gürültü az görünüyor. Ayrıca 500uV, 200uV ve 100uV kademeleri yazılımsaldır diyor datasheet)
26459 eklentisine bak
Şurada SDS2000X HD ile DHO4000 serisi biraz karşılaştırıldı gürültü açısından.
Rigol HDO1000 and HDO4000 12bit oscilloscopes launched in China - Page 36
Rigol HDO1000 and HDO4000 12bit oscilloscopes launched in China - Page 36www.eevblog.com