Osiloskop seçimi

Bir üye bir sürü marka ve model arasında test yapmıştı. Testler aynı şartlarda ve osiloskoba veri kaydettirerek veriler üzerinde yapıldı. DHO serisi belirgin bir şekilde daha iyi çıkıyor. Ama tabi bu sadece kriterlerden birisi. Sadece buna dayalı olarak tercih yapmamak lazım.

Ama bant genişliği neden giriş voltajı ile düşüyor o tuhaf gerçekten. Şimdiye kadar hiçbir osiloskop datasheet'inde görmediğim bir durum. Ama bu çok da önemli değil, çünkü milivolt veya altı seviyesinde sinyallerle çalışılıyorsa, artık bir spektrum analizörün kullanılması daha uygun olur.

Baya model ve baya özellik inceledim ve 12 bit olayından sanki vaz geçmeye başladım. Yüksek bant genişliği benim için daha değerli bir özellik olacak. 12 bit olup 1 GHz e çıkan cihazlar sadece ÜNLÜ markalarda var ve fiyatlar da stratosferde. Bu durumda da şu tercihler kalıyor önümde:

Rigol SDS8000A: 750 MHz bant genişliği ile başlıyor, 3 GHz e kadar gidiyor. Hacklenebilirlik ile ilgili bilgi yok. Fiyat $8800

Siglent SDS5000X: 1GHz e kesin olarak hack edilebiliyor. Fiyat €2900

Siglent SDS6000A: 500 MHz ile başlıyor, 2 GHz e kadar modeller var. Hacklenebilirlik ihtimali var, ama net değil. Fiyat €6500
Şu var 8-16bit ayarlanabilir diyor ama fiyatı biraz tuzlu. Birde sanırım bit arttıkça bant genişiği azalıyor. Bu şekildeyse bu fiyat biraz anlamsız kalıyor.

 
  • Beğen
Reactions: M_B
Birşey sormak istiyorum bu masaüstü osiloskopları PC arayüzü üzerinden kullanmanın bir dezavantajı var mı? 27 inç monitörden bakmak daha ergonomik olur diye söylüyorum.
 
Birşey sormak istiyorum bu masaüstü osiloskopları PC arayüzü üzerinden kullanmanın bir dezavantajı var mı? 27 inç monitörden bakmak daha ergonomik olur diye söylüyorum.

Eğer osiloskop daha büyük çözünürlük olduğunu algılayıp ekranı da ona göre çizerse, çok büyük faydası olur. Ama 1024x600 normal çözünürlüğü var, sen 4K monitör bağladın, gene orada 1024x600 gösteriyorsa o zaman hiçbir faydası yok. Her bir division fincan tabağı kadar olur. Tam ekran çözünürlüğünü kullanmasa da, biraz daha yüksek çözünürlükte göstermesini beklerim ben.
 
Siglent'in 7000A serisi artık satışa sunuldu. Bu özelliklere ihtiyacı olan kişiler veya firmalar için fiyat gerçekten uygun. Pahalı markalar arasında bu özellikleri almaya kalkarsan en az üç katını ödemen gerekir.

Ama ben seçeneklerimi 5000X ve 6000A arasına indirdim. Uygun bundle kampanyalar hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum, ona göre karar verip bunlardan birisini alacağım inşallah.

1700673274909.png
 
Hocam siz konuyu açtıktan 2 gün sonra netes den bir kampanya maili geldi. İlk mesajınızda Tektronix istemediğinizi belirtiğiniz için bir paylaşım yapmadım. Kafanızı karıştırmak istemem. Fakat gelen mailde kampanya kapsamında %68'e varan fiyat avantajı olduğu ve opsiyonların hediye olduğu belirtilmiş. İsterseniz bir inceleyin ve fikir olması açısından fiyat alın belki daha avantajlı seçenekler olabilir.

 
Şu teklif iste gibi saçma sapan ticaret yapanla beni deli ediyor. Şahsen alacak olsam bile böyle iş yapan birinden almamayı tercih ederim.

Kampanya yapmış fiyatı yok! Olmayan fiyattan birde %68 indirim yapmış, yersen...

Adamına göre mi fiyat veriyorsun, ne ise fiyatı yaz işte, gerekirse alacak olan pazarlık etsin. Sanki pusuya yatmış gördüğü gibi saplayacak şemsiyeyi, kaç! kaç! kaç! yakalamısınlar...

Muhtemelen de kampanyalı dedikleri fiyat eşdeğer Siglent'in filan 2-3 katıdır.
Bu ne saçmalık böyle. :cheeky5:


1700699138867.png
 
Şu teklif iste gibi saçma sapan ticaret yapanla beni deli ediyor. Şahsen alacak olsam bile böyle iş yapan birinden almamayı tercih ederim.

Ben de bu "teklif iste" saçmalığından nefret ediyorum. O ürünü üreten adam bile kendi web sitesinde baz fiyatları paylaşıyor. Sen altı üstü bir komisyoncusun. Neyin tribi bu? Devlet sırrı sanki.

Benim gözümde;
teklif iste = kime ne geçirirsem kârdır
 
Valla tektronix ürünlerine hiç güvenmiyorum. Zamanında da şöyle bir kampanya çıkardılar aynı model için: BÜTÜN OPSİYONLAR BEDAVA! Ama yanında parantez içinde yıldız var. Yıldıza bakınca da opsiyonların 1 yıl için bedava olduğu anlaşılıyor :mad: Resmen kafaya alıyorlar ...

Mevcut özellikleri de fiyatına göre vasat. Artık Çin malı cihazlar hem kalite hem de performans bazında batıdaki lüks markalara çok yaklaştı. Bunlara boşu boşuna para vermemek lazım.
 
Siglent yakında 3000X HD serisini sunacak.

SDS3000X HD
- 12 bits
- 1GHz bandwidth
- 4Gsps
- active probe interface

Çin fiyatları:
1700781015881.png
 
Çin'de mi duyuruldu sadece? siglenteu sitesinde görünmüyor şu anda.

1GHz modeli gerçekten 6000A ya göre oldukça iyi. 6000A nın üstünlüğü, her kanalda dedike ADC olması, bellek miktarının biraz daha fazla olması (500 Mpts) ve örnekleme hızının da 5 GSa/s olması. Bu ürün sadece Çin'de satışa sunuluyor olabilir, çünkü doğrudan dünya piyasalarında satılan 6000A ile rekabet ediyor.
 
Evet Çin'de satışa sunuldu ama Çin'e özel bir model olacağını sanmıyorum.

Siglent yeni modellerini önce Çin'de satışa sunuyor, sonra Avrupa ve Amerika'da satmaya başlıyor. SDS2000X HD'de de öyle olmuştu. Hatta o model için eevblog'da benim de dahil olduğum bir tartışma oldu, duyurulduğu zaman sadece Çinde satılacak diye iddia edenler oldu, ancak 4-5 ay sonra global olarak satılmaya başladı:


 
SDS3000X HD ile 6000A yı karşılaştıralım o zaman. Önce genel özelliklere bakalım, sonra ayrıntılara gireriz. Buradaki tabloyu sonraki tartışmalara göre güncellerim. Her iki cihaz da 4 kanallı, onu belirtmeye gerek yok.

1700837473025.png
 
Son düzenleme:
Bir de şu dikkatimi çekti. Daha yeni bir model olan SDS3000 de "dijital trigger" devresi var. Bu çok daha yüksek performans vermesi gereken bir teknoloji. Ama trigger sensitivity özelliklerine bakınca, iki cihaz arasında neredeyse hiçbir fark yok. Bu durumda dijital trigger olmasını bir avantaj olarak kabul edemeyiz.

Bir de FFT nokta sayısının ve ekran çözünürlüğünün daha fazla olması, bize skop yazılımını çalıştıran işlemcinin 6000A da daha güçlü olduğunu gösteriyor.

Ayrıca 12 bit olması ve gürültü tabanının düşük olmasını haric tutarsak, analog performans anlamında 6000A nın verileri daha iyi.

Bana sanki bu adamlar 2000 HD tasarımını almışlar, ittire kaktıra 1 GHz bant genişliği elde edip hemen paketlemişler gibime geliyor.
 
Şu girişe offset tanımlama işini bir türlü netleştirmedim. eevblog'da birileri yeni Siglent'lerle de bunun mümkün olduğunu söyleyip duruyor, ama ben kullanım kılavuzuna bakıyorum, böyle bir özellik göremiyorum. Benim gördüğüm kadarıyla bu sadece Rigol DHO4000 ile mümkün.
 
Şu girişe offset tanımlama işini bir türlü netleştirmedim. eevblog'da birileri yeni Siglent'lerle de bunun mümkün olduğunu söyleyip duruyor, ama ben kullanım kılavuzuna bakıyorum, böyle bir özellik göremiyorum. Benim gördüğüm kadarıyla bu sadece Rigol DHO4000 ile mümkün.
DHO800'de de DC bias ayarı var. Denememi istediğiniz bir senaryo varsa deneyebilirim. Hatta Zoom ile bağlanıp birlikte de bakabiliriz.
 
DHO800'de de DC bias ayarı var. Denememi istediğiniz bir senaryo varsa deneyebilirim. Hatta Zoom ile bağlanıp birlikte de bakabiliriz.

Valla konu ile ilgili eevblog'da da soru sordum, kimseye laf anlatamadım. DHO lardaki DC bias, giriş sinyalindeki offseti uzaklaştırıyor mu uzaklaştırmıyor mu onu anlamaya çalışıyorum. Eğer uzaklaştırıyorsa bu çok iyi birşey. O zaman bir nevi AC coupling gibi oluyor, ama arada kapasite yok, o yüzden çok lineer ve faza sadık bir ölçüm yapmış oluyorsun. eevblog'dakiler DC bias ile vertikal pozisyon düğmesi offsetinin aynı olduğunu söylüyor, bu da bana hiç maktık yapmıyor. Aynı ise neden ayrı bir DC bias var?
 
Konuyu gördüm :) konu başka yere kaymış zaten..

Henüz denemedim ama bence durum şöyle. Bias olarak ayarlamanın tek farkı ekrandaki görünümde dikey ofsetin ayarını ayrıca yapabilmek.
Yani dikey ofset+bias datasheet içinde yazan dikey ofset limitlerinde olmak zorunda.

Siglent için ise ekrandaki sinyalin konumu ogset kadar kayıyor. Onu kaydırmadan bias imkanı yok.

Aslında aynı kapıya çıkıyor bu durumda.

Ama dediğim gibi tamamen eevblogdaki yazışmadan anladığım ve tahminlerim. Müsait olunca bir deneme yapıp yazarım.
 
Yani o zaman DC bias diye ayrı bir kontrolün olmasının zerre kadar bir faydası yok. Şöyle bir test yapabilirsin:

girişe 3 V DC offseti olan 200 mVpp sinyal ver. Osiloskop DC kuplaj modunda olsun. Sonra da DC bias ayarını -3V yap. Osiloskop ekranında 200 mVpp lik sinyali görüyorsak ve bu sinyal zaman ekseni etrafında simetrik ise, yani -100 mV ve +100 mV arasında ise, o zaman bu DC bias çok faydalı birşey olacak. Ama sen gene ekranda 3V offsete sahip 200 mVpp bir sinyal görüyorsan o zaman DC bias hiçbir işe yaramıyor demektir. 0 yap ve ondan sonra o ayarı unut yani.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,743
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top