PCB için yeni CNC

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün bir baktım, yan rafta şu alet duruyor. Biraz da toz birikmiş üzerinde, bir süredir duruyordu orada herhalde :bilmem3:

1733597406065.jpeg

Madem böyle, ben de atölye'ye gittim ve 3 mm lik polikarbon levhadan bir muhafaza kestim ve akrilik yapıştırıcısı ile de yapıştırdım.

1733597617420.jpeg

1733597626891.jpeg

Yalnız şu akrilik kaynak teknolojisinde bir türlü istediğim sonucu alamıyorum. Polikarbonun her yerine yapıştırıcı sıvı bulaşıyor, leke yapıyor ... Neyseki bu uygulama açısından önemli bir sorun teşkil etmiyor.

Şimdi buna yandan bir hava çıkışı yapacağım ve benim camdaki fana bağlayacağım. Ondan sonra da ilk PCB yi keseceğim.

Bugün bir baktım, yan rafta şu alet duruyor. Biraz da toz birikmiş üzerinde, bir süredir duruyordu orada herhalde :bilmem3:

38850 eklentisine bak

Abi olamaz. Ben şok. :ohno1:

Elinde bu makina var ve orada olup onu kurcalamıyorsun.

Hemde bir süredir duruyordu.

Sana biraz heyecan biraz adrenalin yüklemesi yapmamız lazım.

Bu makinayı ekran karşısından görmek bile bizi heyecanlandırıyor. Kalp atışlarımızı hızlandırıyor.

hayırlı olsun bu aletin gerçekten videolardaki performansı verip veremediğini çok merak ediyorum.

Biraz uc ucuna sığdı makina, ama başka çare de yok, polikarbon zor yetişti.

1733598597882.jpeg

Yalnız bir spoiler vereyim. Ben bunda çok özel vidalı miller, çok özel somunlar falan bekliyordum. Ama özel hiçbir şey görünmüyor. Gövde de plywood'dan yapılmış :)

Bir süre dediğine bakmayın, 8 ayı var. Aylardır dilimde tüy bitti, şunu dene diye, hele şükür ortaya çıkmış. Bir sekiz ay da o yuvarlağı açmak sürer. :yerlereyat1:

Sitesinde teknik özelliklerini bulamadım. En ufak adımı kaç mm veya mikron merak ettim.

bunun yazılımı nasıl çünkü asıl maharet mekanik kadar yazılımdan da geçiyor. bildiğim kadarıyla gerberden konturları harici bir yazılımla alıyor ardından kendi yazılımıyla pcb yüzey haritalama yapıp nc kodları işletiyor ?

Yazılımı kurmadım daha, aleti de çalıştırmadım. Malum epoksi PCB'ler kazıyacak bu, o yüzden toz emme işini önce halletmek şart.

evet çoğu kişinin gözden kaçırdığı bir risk. epoksi tozu insan için ciddi manada tehlikeli. elle epoksi keserken bile maske takmak tozu havaya kaldırmadan uzaklaştırmak gerekli.

@kudretuzuner abi nerelerdesin?
Dişçilerin kullandığı freze ve taşlama uçları bu makinada kullanılabilir mi?
cnc için satılan uçların kalitesi çok düşük oluyor.

Merhaba,
Konuları merakla takip ediyorum ama bilmediğim veya az bildiğim konularda yazmak istemiyorum.
Kliniklerde kullandığımız frezler muhtelif cins ve ebatta oluyor. CNC ler hakkında hiçbir bilgim yok, frezleri tutacak mandrenlerin tutucu aralıkları ne kadardır bilmiyorum. frez boyları ne olmalıdır.
Bu konu ile alakalı bilgilerimi müsaade ederseniz toparlayayım detaylıca anlatacağım. Hemen yazayım her elektronikçinin atölyesinde akrilik tamir seti dediğimiz malzeme bulunmalı. Plexiglas için ideal yapıştırıcıdır. Bildiğiniz gibi plexiglası ancak kloroform eritiyor. O da biraz tehlikeli uzun süreli solumalarda bayılabilirsiniz.

Güle güle kullan @taydin. Benim bu makinada en çok merak ettiğim, yataklamaların nasıl yapıldığı. Youtube da çok az video var ve hiç birinde ayrıntı yok.

Şimdi tekrar daha ayrıntılı baktım. Z ekseninde düz vida var. Ama kullanılan somun özel bir şeye benziyor. İçerisi gres ile doldurulmuş ve boşluğu da alınmış bir yapıya benziyor.

1733745490301.jpeg

Diğer eksenlerin vidaları görünmüyor. Doğrudan bilyalı vida ve somun göremediğim için standart vidadır diye varsaymıştım, ama belki de değildir. Tablanın altındaki somun, aynı Z eksenindeki gibi boşluğu alınmış bir yapıya benziyor. Eksenlerde ve yataklarda zerre kadar boşluk yok.

1733745620149.jpeg

Bir de step motorların üzerinde yazmasa da, bunlar 400 adımlı motor hissi veriyor.

• Beğen
Reactions: umk
Merhaba,
Konuları merakla takip ediyorum ama bilmediğim veya az bildiğim konularda yazmak istemiyorum.
Kliniklerde kullandığımız frezler muhtelif cins ve ebatta oluyor. CNC ler hakkında hiçbir bilgim yok, frezleri tutacak mandrenlerin tutucu aralıkları ne kadardır bilmiyorum. frez boyları ne olmalıdır.
Bu konu ile alakalı bilgilerimi müsaade ederseniz toparlayayım detaylıca anlatacağım. Hemen yazayım her elektronikçinin atölyesinde akrilik tamir seti dediğimiz malzeme bulunmalı. Plexiglas için ideal yapıştırıcıdır. Bildiğiniz gibi plexiglası ancak kloroform eritiyor. O da biraz tehlikeli uzun süreli solumalarda bayılabilirsiniz.

"Sadece diş hekimleri,poliklinikler , diş hekimliği öğrencileri tarafından satın alınabilir. " diye not düşmüşler bizler neden alamıyoruz. :)

"Sadece diş hekimleri,poliklinikler , diş hekimliği öğrencileri tarafından satın alınabilir. " diye not düşmüşler bizler neden alamıyoruz. :)
ben bu diş hekimliği malzemelerini denedim. frezeler kaliteli tutma kısmı 3.175mm olanlar standart proxxon ve benzeri mandrenlere uyar. ama bence pcb işlemeye uygun değiller. o kadar ince keskin uçlar bulamadım. iyi pcb işlemek için 0.1mm kesik atacak uçlara ihtiyaç var. ucun V açısı 15-30 derece gibi çok dik olmalı ki dalma mesafesine göre kesme açıklığı kontrol edilebilsin. bence çok daha pahalıya gelir. bunlar bana çalıştığımız firmadan numune olarak gelmişti. o yüzden fiyatını tam bilmiyorum.

1733747444541.jpeg

Forum istatistikleri

Konular
7,121
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back