PCB için yeni CNC

Toz da çok az çıkıyor. Kapalı kabine gerek olmayacak gibi. Sadece benim 100 mm esnek hortumun ucunu kesicinin yakınına koyup dışarı hava tahliye etmem yeterli olacak. Epoksi için bile endişem yok. Havada uçanı hortum tahliye eder, PCB üzerinde kalanı da elektrik süpürgesi ile toplarım.

@czorgormez yanında gelen PCB leri kullanmadık, epoksi olmayan standart çin malı PCB.

Referans olması için hiçbir ayar değiştirmeden wegstr'nin kendi örnek PCB sini GCODE dosyasından kazıdık. Tek yaptığımız ayar, autolevel sıklığını belirleyen bir parametreyi değiştirdik. Nedense 1 mm raster ile autolevel yapmaya çalışıyordu, bunu 10 mm ye getirdik. Auto level 2.5 dakika sürdü, PCB kazıması da 20 dakika gibi.
sıradan pcb ile bunu başarabilmesi çok iyi. autolovel konusunu iyi çözmüşler herhalde.

gerberden izolasyon nc ve delik nc dosyasını hangi yazılımla çıkarıyor bildiğim kadarıyla kendi yazılımı sadece autolevel ve NC kodları işletiyor. izolasyon yazılımı kısmını nedense sır gibi saklıyorlar ve hiçbir egitim-tanıtım videosunda bahsedilmiyor.

Broşüre bakınca FlatCam ve ArtCAM den bahsediyor. Ben herhalde FlatCam kullanacağım.

autolevel işini bir prob ile yapıyor. Bir krokodil spindle'a bağlı, diğer krokodil PCB ye bağlı, elektriksel temas ile levelling yapıyor.

sıradan pcb ile bunu başarabilmesi çok iyi. autolovel konusunu iyi çözmüşler herhalde.

gerberden izolasyon nc ve delik nc dosyasını hangi yazılımla çıkarıyor bildiğim kadarıyla kendi yazılımı sadece autolevel ve NC kodları işletiyor. izolasyon yazılımı kısmını nedense sır gibi saklıyorlar ve hiçbir egitim-tanıtım videosunda bahsedilmiyor.
Gerberden nc kodlarını üretmek için open soruce bir proje olan FlatCAM yazılımı var çok başarılı ve yetenekli.

Gerberden nc kodlarını üretmek için open soruce bir proje olan FlatCAM yazılımı var çok başarılı ve yetenekli.

3-4 sene önce denemiştim ama sağlıklı çalıştıramamıştım.

Makinayı bugün kurduk ve kendi demo PCB sini kazıttık. Referans olarak 1 mm matkap da var görüntüde.

38998 eklentisine bak

Bu da mikroskop görüntüsü

38999 eklentisine bak

Sonuç mükemmel gözüküyor... Hazır yurtdışı PCB sipariş işi neredeyse imkansızlaşmışken, bu motivasyonla birlikte, buna benzer bir makineyi hep birlikte tasarlamalı ve hobi camiasına acilen kazandırmalıyız. Makinenin ülkemiz fiyatının da ithalatı KDV si falan derken 200 bin TL ye denk gelmesi de ayrı bir motivasyon olmalı bize......

Şimdi FlatCam deposunu inceliyorum da, yazılım çok eski gibi duruyor. PyQt4 paketine referans yapıyor, şu anda benim linux bilgisayarda ise en düşük PyQt5 ve PyQt6 var. Bu yazılım sanki terkedilmiş ...

Evet tek geliştirici var ve gayet güzel iş çıkarmış. Windows sürümü (derlenmilş exe) çalışıyor, linux için bir fikrim yok maalesef.

Linux için daha güncel olan Beta branch ile deneme yaptım. Bu branch python3 için güncellenmiş deniyor. Benim makinada da python 3.12 var. Ama gene de uyumsuzluklar var. Kodu inceledim ve hataları da chatgpt ye sordum, mevcut kodun hala eski python2 yapıları kullandığını ve bunların da python3 ile çalışmasının sözkonusu olmadığını belirtiyor.

Zaten depoya bakınca Beta branch bile en son 3 sene önce değişiklik görmüş. Bu terkedilmiş bir yazılıma benziyor ve daha ne kadar süre çalışacağı da meçhul. Wegstr sitesinde bir de paralı Cut 2D yazılımı öneriliyor, biraz da ona bakayım. Başka CAM yazılımlarına da bakayım.

birkaç yazılım daha var

bu aslında cirquoid denilen kedi makinası için ama açık kaynaklı ve NC üretebiliyormuş, hiç denemedim.

bir de coppercam var bunu kullanmıştım fena değildi:

FR4 yerine CEM1 pcb kullanılarak kazıyıcı ömrü ciddi oranda arttırılabilir. ayrıca bir miktar da kazıma hızı arttırılabilir yada mil ve yataklar üzerindeki yük azalabilir.

Ben bu makinenin kizak yapisini ve vidalarini cok merak ediyorum. Hic bir yerde goremedim.

Bir sürü python venv altında denemeler yaparak ve bileşenlerin farklı sürümlerini deneyerek en azından hata yapmadan programı başlar hale getirdim, ama hiç güvenilir değil. Belki de uç ucuna çalışıyor, bir iş yaptırınca gene sapıtacak. Bu programın en son python ve kütüphanelere göre komple tekrar ele alınması lazım. Veya Windows'da hazır çalışanını kullanacağım. Ama 4 yıl önce kendi haline terkedilmiş bir programa da zaman yatırımı yapmak pek mantıklı gelmiyor.

CopperCAM de sadece Windows'da çalışıyor. Herhalde windows bazlı birşey kullanmak şart ...

Ben bu makinenin kizak yapisini ve vidalarini cok merak ediyorum. Hic bir yerde goremedim.

Malesef vidalar görünmüyor, koruyucu bir profilin altında. Ama Z vidası görülüyor, konunun içerisinde resmi var. Muhtemelen diğer eksen vidaları da aynıdır.

Raylar ise kare çubuk şeklinde, üzerinde de u şeklinde arabalar var. Muhtemelen vidalar belli bir gerginlik ile bağlı ve o gerginlik tablayı rayların üzerine bastırıyor, çünkü arabanın raydan çıkmamasını sağlayacak başka bir tedbir görünmüyor.

Vidalarin gorunmuyor olmasi da cok ilginc ortalikta dolasan video ve fotolarda bu detaylar sanki ozellikle gizlenmis.

Vidanin ustunde somun illaki olacak. Bu somunun da kizak uzerindeki arabayla baglantisi olacak. Durum boyle olunca vidanin da ustunu kapayinca nasil gizlemisler ilginc illaki somun ile araba baglantisi olacak. Bu durumda vidalarin ustune de u profille gizlemisler.

Kare cubukla yaptigim ray calismasinda U kizak kullanmak bahsettigin soruna neden olacagindan (Elinle asildiginda eline gelecek cunku) kare disina recine ile dokum yapip yag altinda calistirmistim. Yaglayinca guzel calismisti. Fakat vidalara da recine dokumle somun yapinca bir sure sonra bosluk olusmustu.

Kare cubuk ve recine dokum yatakli calisma

O gunden sonra da bu is ucuz kizak ve vida ile olmaz sonucuna varmistim. Acikcasi o makinanin da uzun vadede sorun yasatacagini dusunuyorum.

U tipi kizakla yaptigim calisma da vardi simdi hatirladim.

Son düzenleme:
Eagle ile Flatcam kullanmayı denemiştim. Versiyon sorunları sebebiyle eskini yükleyince çalışmıştı. Fakat daha sonraki eagle versiyonlarında patlamıştı.

Daha sonra şunun güncel versiyonunu denemiştim. Başarılı şekilde bütün gerber dosyalarının gcode dosyalarını üreitiyordu. Ama sonradan güncelliği ne kadar devam etti takip edemedim. Github tarihi eski olsada kararlı çalışıyor olabilir.

Flatcam CAM işlerini kolaylaştırıyor ancak bu veya bunun gibi programlar gelecekte destek bulup devam edemeyecek, her yeni KiCad versiyonunda sorunlar yaşanacak gözüküyor.

Bunun yerine Kicad, Eagle'dan DWG, DXF çıktı almak, daha sonra bu çizimdeki alanları, çizgileri birleştirip, ilgili alanlara Artcam, VetricCarve, FusionCam gibi güncelliğini koruyabilen programlarla standart CAM işlemleri yapmak uzun vadede daha kalıcı olabilir.

Makinenin bilgisayar tarafında kullandığı yazılım hangisidir?

Yaptığımız ilk deneme PCB ile ilgili değildi. İleride başkası karşılaştırma için görmek isteyebilir diye, kullanım kitapçığında belirtilen ilk denemenin video ve fotoğraflarını da ekleyeyim. Videoyu gereksiz derecede yüksek çözünürlükte çekince, yüklemeye üşenmiştik. Yüklenebilecek boyutlara getirdim.

20241212_123956.jpg
20241212_123917.jpg

• Beğen
Reactions: umk
Makinenin bilgisayar tarafında kullandığı yazılım hangisidir?

Makina ile gelen CAM yazılımı yok. FlatCAM, ArtCAM, ve Cut 2D yi öneriyorlar. Cut 2D ye baktım, marangozluk tarzı işler için.

Birkaç gün önce pcb2gcode yazılımının son sürümünü derledim onu kullanmaya çalışacağım bakalım.

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back