Şönt regülatörlerle yapılabilmesi lazım. Eğer verimsizlik ve regülasyon çok önemli değilse 2 transistör ve zenerlerle halledilir. (Ripple yine düşük olur ama) Bir deneyeyim. Ne kadar akım çekilecek?Bu toploji çalışırsa 7805 ve 7905 ile kurup kullanabilirim.
Ama yine hile yapıyorsun. komponentlerle oynamadan yükleri ters çevirince olmayacak yine.Sonuncuda oldu galiba. @semih_s bile begenir bunu.
NOt : kondansatorler aslinda cok farketmiyormus. 4700 cok.
23862 eklentisine bak
Tabiyki hile yapiyorum. Yoksa bu cok mantiksiz bir devre. Ama kandirip calistirmak lazim. Calisiyorsa her sey mubah. Zaten buradaki voltaj 7V a dusecek olsa bile eger bunun cikisinda 7805- 7905 ile kullanirsak onlari kurtarir herhalde.Şönt regülatörlerle yapılabilmesi lazım. Eğer verimsizlik ve regülasyon çok önemli değilse 2 transistör ve zenerlerle halledilir. (Ripple yine düşük olur ama) Bir deneyeyim. Ne kadar akım çekilecek?
Ama yine hile yapıyorsun. komponentlerle oynamadan yükleri ters çevirince olmayacak yine.
O kadar çok alternatif olduki insan hangisini kullanacağını şaşırıyor
Bunun fiyati uygunmus, tedarik sikintisida cekilmez gibi gorunuyor.7660 dan şaşma.
Evet ben kolayca temin ettim.Bunun fiyati uygunmus, tedarik sikintisida cekilmez gibi gorunuyor.
ICL7660 DIP-8 DC - DC Çevirici Entegresi Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
ICL7660 DIP-8 DC - DC Çevirici Entegresi ürününü uygun fiyatı, hızlı kargo seçeneği ile DC-DC Voltaj Regülatörleri - Dip kategorisinden online olarak Türkiye'nin en büyük elektronik komponent satış sitesi Direnc.net® 'ten hemen satın alabilirsiniz.www.direnc.net
Güzelmiş. İnceleyeceğim. TeşekkürlerSöyle bir devre buldum. 3.5 - 30 V arasinda DC giriyorsunuz. Cikistan -3.3V / +3.3V ila -24V / +24V simetrik cikis veriyor. Gucu 20W. Belki birinin ihtiyaci olur.
20W +- 5V 6V 9V 10V 12V 15V 24V pozitif ve negatif çift çıkıŠgüç kaynaÄı DC DC Step-up Boost-Buck dönüÅtürücü modülü - AliExpress 13
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.comtr.aliexpress.com
Yükte çıkış akımını ve mümkünse ripple ölçümü yapabilirsiniz sevinirimBende var bu modülden.
Henüz kullanmadım, o yüzden detaylı incelemedim. Ancak hatırladığım kadarıyla ripple biraz yüksekti ve + ve - çıkışların mutlak değerleri arasında küçük bir gerilim farkı vardı.
İlgilenen varsa istediği testi yapabilirim müsait zamanda.
Devre 2596 ile yapılmış gibi duruyor.Söyle bir devre buldum. 3.5 - 30 V arasinda DC giriyorsunuz. Cikistan -3.3V / +3.3V ila -24V / +24V simetrik cikis veriyor. Gucu 20W. Belki birinin ihtiyaci olur.
20W +- 5V 6V 9V 10V 12V 15V 24V pozitif ve negatif çift çıkıŠgüç kaynaÄı DC DC Step-up Boost-Buck dönüÅtürücü modülü - AliExpress 13
+-24V gibi en yuksek degerler istenmedikce sorun olmaz. Ornegin +24V /-20V verse bile 7818 - 7918 ile rahatlikla simetrik ve kararli hale getirilebilir.Devre 2596 ile yapılmış gibi duruyor.
çıkış kararsızlığı olacağını tahmin ediyorum.
Bu modülü az önce test ettim. Rigol DP932A güç kaynağı ile 24V temiz bir gerilim verdim.Söyle bir devre buldum. 3.5 - 30 V arasinda DC giriyorsunuz. Cikistan -3.3V / +3.3V ila -24V / +24V simetrik cikis veriyor. Gucu 20W. Belki birinin ihtiyaci olur.
Ellerinize sağlık. Harika bir test olmuşBu modülü az önce test ettim. Rigol DP932A güç kaynağı ile 24V temiz bir gerilim verdim.
Sonuçlar şöyle:
Yük yokken
Çıkış +-18V olacak şekilde ayarladım. Yükü kaldırdığımda ripple çok kötü değil (p2p: 22 mV, RMS: 2.3mV).
Gerilim ise + çıkışında 19.89V, - çıkışında 18.40V.
24038 eklentisine bak
50 Ohm yük altında giriş 24V çıkış +-18V
Her iki çıkışa da 50 Ohm yük uygulayınca (100mA x 2 çıkış akımı) ripple kötüleşmeye başlıyor:
24039 eklentisine bak
Bu + çıkışındaki ripple. p2p: 181mV, RMS: 32mV
24041 eklentisine bak
Bu ise - çıkışındaki ripple. p2p: 87mV, RMS:23mV. + çıkışına göre biraz daha iyi.
50 Ohm yük altında giriş 24V çıkış +-5V
Çıkış gerilimini 5V olarak ayarlayınca ripple doğal olarak olumlu etkileniyor.
24042 eklentisine bak
+ çıkışındaki ripple: p2p: 53mV, RMS: 8mV
24043 eklentisine bak
- çıkışındaki ripple: p2p: 23mv, RMS:6mV
50 Ohm yük altında giriş 10V, çıkış +-5V
Giriş gerilimini 24 volttan 10 volta düşürünce ripple çok fazla etkilenmiyor.
24044 eklentisine bak
+ çıkışında: p2p: 49mV, RMS: 8mV
50 Ohm yük altında giriş 5V, çıkış +-5V
Emin olmak için giriş gerilimini 5 volta düşürdüm. Sonuç yine yakın.
24045 eklentisine bak
+çıkışında p2p: 53mV, RMS: 9mV
50 Ohm yük altında giriş 5V, çıkış +-12V (Step Up)
Step down mudunda olduğu sürece giriş gerilimini arttırmak ya da düşürmek çok etki etmiyor. Ancak step up modunda çalışınca durum çok değişti:
24046 eklentisine bak
Giriş gerilimi 5V, çıkış gerilimi +-12 V olarak ayarlıyken yük altında (240mA x 2) oldukça kötü bir ripple var. Bu modül step up modunda kullanmaya uygun değil.
+ çıkışında p2p: 580mV, RMS 112 mV
Çıkışlara kondansatör ekleyince
Çıkışlara birer tane 470uF (evde elimde low ESR yok. Sıradan kapasitörler kullandım) kapasitör ekleyince
24047 eklentisine bak
18V çıkış gerilimi ayarında, + çıkışta ripple dalga formunda değişim oldu ancak hala yüksek diyebiliriz.
p2p: 123 mV, RMS: 11 mV
24049 eklentisine bak
- çıkış daha olumlu etkilendi. p2p: 35mV, RMS:10mV
Verimlilik:
Verimliliğe gelince, girişte 24V, çıkışta +-18V ayarlı ve 2x360mA akım tüketilirken, girişte 900 mA tüketim vardı.
Buna göre giriş güç tüketimi 21.6 W, çıkış güç tüketimi 12.96 W bu ayarlardaki verimliliği %60 olarak hesaplayabiliriz. Diğer giriş-çıkış gerilim kombinasyonları için hesaplama yapmadım. Verimliliğin çok iyi olduğunu söylemek zor. Ayrıca bobinler ve IC oldukça fazla ısınıyor.
Sonuç:
Sonuç olarak gürültüye hassas bir cihaz ile kullanacaksanız ikinci bir regülasyon ya da iyi bir filtre ihtiyacı var gibi duruyor. Bunlar uygulandığında düşük güçlü tüketimler için uygun olabilir. Step down olarak kullanmalısınız. Step up modunda aşırı gürültü üretiyor.
Aslında voltaj olarak fena değil ama ripple için dediğiniz gibi tedbir alinmaliBu arada yazmayı unutmuşum. Yük altında + ve - çıkışlardaki gerilim arasındaki farklar (giriş: 24V):
+-5V: 15mV
+-12V: 55mV
+-15V: 70 mV
+-18V: 92mV
%0.3 ile %0.5 arasında değişiyor. Oldukça iyi diyebiliriz.