Şöförleri gasp, hırsızlık, ya da ölmekten kurtarmak ?

nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,215
Kafamda dönen bir ticari proje fikrim var ancak ne yazık ki bunu hayata geçirebilmek için yeterli sermayem yok.

Ayrıca şirket'de değilim. Ticretten anlamam zaten :(

Sektörde araştırmalar yaptım böyle bir proje yok.

Bu nedenle, ticari projemi gerçekleştirebilmek için nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda tavsiyelere ihtiyacım var.
 
Projenin neresindesin? Yani fikir aşamasından ne kadar ilerledin? Venture capital - risk sermayesi- girişim sermayesi konusunda araştırma yapabilirsin. Başarı ve başarısızlık hikayeleri göreceksin. Türkiyede de bu tür işlere yatırım yapanlar var. Sermaye sahibinin riski alması için gerekli şartları sağlamalısın, hem de projede bertaraf edilmemek için fikir aşamasından daha ilerde olman lazım. Kendin de proje için nakit koymamış bile olsan, proje için yatırım yapmış olman, risk almış olman lazım. Zenginin, zengin olmasının bir sebebi var :) . Gözü kapalı riske girmez, girerse de aslan payını alır.

Proje ne :) ? Yardımcı olalım. Kaç para lazım? Ne zaman para kazanmaya başlar ?
 
Girisimcilik yarismalari , hizlandirici programlar vs var. Onlara goz atabilirsin. Orada fikrin dogrulamasi , urun pazar uyumu gibi surecler tamamlanirsa yatirimci bulunabilir.
 
Aslında amacım bundan para kazanmaktı, insanların canları daha önemli herhangi miktardan.
Bende açık kaynak olarak geliştirmek istiyorum hepinizin yardımına ihtiyacım var.

Son zamanlarda İzmir'deki taksi olaylarından haberiniz olmuştur. Bu olaylar, taksi, dolmuş ve otobüs şoförlerinin güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bu sebeple, güvenliklerini artırmak için bir çözüm geliştirmeye karar verdim.

"Erkete" adını verdiğim projem, taksi, dolmuş ve otobüs şoförlerinin güvenliğini artırmak amacıyla tasarlanmış bir erken uyarı sistemini içeriyor. Bu sistem, aracın içine monte edilen gece görüş özellikli kamera(lar) ve görüntü işleme birimleri kullanarak potansiyel tehlikeleri tespit ediyor ve şoförleri uyarıyor.
Tabiki yz eğiticem bunun için ama benim sorunum duygusal ve donanımsal :)

tanımı : Sistem, aracın içine monte edilen bir veya daha fazla kamera ve görüntü işleme birimi kullanır. Kamera(lar), aracın içindeki olayları sürekli olarak izler ve algılar. Görüntü işleme birimi, kameradan gelen görüntüleri analiz eder ve potansiyel tehlikeleri belirler.

Örneğin, silah taşıma, bıçak, kesici delici aletler veya diğer tehlikeli durumlar algılanabilir. Tehlike tespit edildiğinde, sistem otomatik olarak bir alarm başlatır veya bir uyarı mesajı gönderir. Basit bir led ile uyarı yapılabilir ya da bir led ekran ile tespit edilen cisim (silah, bıçak) ekranda gösterilebilir


Bu sayede, şoförler potansiyel tehlikelere karşı daha hızlı bir şekilde tepki verebilir ve kendilerini koruyabilirler.

taksi şoförlerinin güvenliğini artırmak amacıyla kapı tutacaklarına monte edilecek gece görüş kameraları içeren bir sistem
rasperypi ile görüntü işlenecek ve arkadaki yolcu herhangi bir silah, tabanca, bıçak, kesici delici alet çıkartırsa basit bir uyarı led'i yakıcak

• Şoförlerin güvenliğini artırır.
• Potansiyel tehlikeleri önceden tespit eder
• Otomatik uyarı sistemi, şoförlerin hızlı ve etkili bir şekilde tepki vermesini sağlar.
• Sistem bir kaç yüz mili saniye ve yarım saniye arasında tepki verir
• Sistemin basit bir tasarımı vardır.

Ne düşünüyorsunuz ?
 
Welcome Welcome
i22mages.jpeg
 
Güzel proje ama uygulanabilirliği düşük diye düşünüyorum. Amacım hevesini kırmak değil.
Yıllar önce bir proje fikri aklıma geldi. Uzun yollarda araç ile seyrederken ilerde trafik ışığını görürüz. Hepimizin aklına gelen ilk soru şudur: "Acaba yeşile yetişebilir miyim?" Yada " ben ışığa varana kadar yeşil yanar mı?"

İşin çözümleme kısmını yaptım. Kullanılacak malzemeye kadar hesapladım. Bir arkadaş ile konuyu paylaştım.
Aldığım cevap "güzel proje ama kimse para verip bunu almaz" oldu. Belki prototip olarak yapılabilirdi ama kaldı.
Görüntü işleme ile silah tespit etmek çok zor. Silahı tespit etmek için görünür yerde olmalı. O zaman da kişi zaten "harekete geçmiş"olur. Uyarsan da pek faydası olmaz diye düşünüyorum.

Bazı projelerin fikri çok basittir ama uygulanabilirliği çok yüksektir. (Örnek emniyet kemeri)

Birkaç sene önce liseli bir çocuk muz kabuğundan tekstil malzemesi üretti. Tübitak kabul etmedi proje olarak ama Google doğrudan kaptı çocuğu.
 
Son düzenleme:
Arka bolmeye gerekiginde biber gazi spreyleyebilecek bir sistem yasal olur mu acaba? Adam tabanca cekince kameradan durumu goren A.I. bassin biber gazini, tabii sofor mahali yalitimli olacak. Arkadaki davar kor olsun. :cheeky3: o_O
 
Arka bolmeye gerekiginde biber gazi spreyleyebilecek bir sistem yasal olur mu acaba? Adam tabanca cekince kameradan durumu goren A.I. bassin biber gazini, tabii sofor mahali yalitimli olacak. Arkadaki davar kor olsun. :cheeky3: o_O
Bölme işi Türkiye’de olmaz
 
Taksilere görüntü kaydı uzak bir merkezde depolanan bir sistem bu olayları azaltabilir.
Bu cani kameranın kendini kaydettiğini bilse bu suçu işlemezdi.
 
Güzel fikir. Online MOBESE.
Kayıt için depolama sıkıntı olabilir. Belki panik butonuna bastıktan sonrası kaydedilebilir. Yada silah vb algılandıktan sonrası. Ama her halükarda şoförün işi zor
 
Evet online mobese çok mantıklı. Mesela geçmişte olan vahim olayda Taksim bombacısı çok daha hızlı yakalanabilirdi. Ama kanunen mümkün olmayabilir.
 
Taksilere görüntü kaydı uzak bir merkezde depolanan bir sistem bu olayları azaltabilir.
Bu cani kameranın kendini kaydettiğini bilse bu suçu işlemezdi.
Katil yüzünü kapatmıştı. Demek ki zaten kameraları hesaba katmıştı. Hesaba katmadığı, etraftaki kameraların toplam verisi ile çıktığı deliğe kadar takip edilebileceğiydi. Taksici de zaten yüzü kapalı diye seni böyle kimse arabasına almaz muhabbeti yapmış, soğuk hava yüzünden böyle olduğunu zannetme gafletine düşmüş. Mevzubahis videoyu tam izlemedim ama ekşisözlük'te yazanlardan anladığım bu.
 
Katil yüzünü kapatmıştı. Demek ki zaten kameraları hesaba katmıştı.
Araç içinde kamera olduğunu bilse o kamerayı bertaraf etmeyi deneyebilir.
Maskeyi çevredeki kameraları düşünerek takmışta olabilir,
veya sürücü ölmezse kendisini teşhis edemesin diyede olabilir
kayıt değil, zira kayıt yapan sistemler mevcut.
Araç içi kamera kaydı bilen biri tarafından yok edilebilir.
 
TUBITAK BIGG diye bir araştır.abilirsin.


Taksiler için bazı büyük şehirlerde kamera ve kayıt zorunluluğu var zaten. Bu videolar oradan çıkıyor.

Ancak iş görüntü işlemeye gelince bir merkezde bu kadar görüntüyü işlemek imkansıza yakın bir şey. Yerinde işlemek (edge computing) lazım. Onun için de hem gerekli donanım maliyeti yüksek, hem de zaten kayıt sistemine sahip ve para harcamış olanlar istemeyecektir.

Taksiye bindiğim zaman taksicilerle sohbet ediyorum. Konu genelde iTaksi BiTaksi, Uber gibi elektronik taksi ağları ile ilgili oluyor. İstanbul'da iTaksi fiyaskosundan sonra hepsi cihaz almak konusunda biraz tepkili.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,891
Mesajlar
100,564
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top