Starlink nasıl engellenebilir?

Benim anladığım kadarıyla terminaller, uyduların konumlarını biliyor ve ona göre antenlerini yönlendiriyor. Yani terminal, SADECE o yönden gelen sinyali alıyor. Tüm starlink uydularının dibine kendi uydunu konumlandırman lazım ki terminallere etki edebilesin. Şu anda kaç tane uydu var bilmiyorum ama Musk bir açıklamasında onbinlerce uydu hedeflediklerini söylemişti. Yani uydu vurarak da olmaz, vur vur bitmez. Tek bir uyduyu vurmak bile, bir uyduyu yörüngeye yerleştirme maliyeti kadardır, çünkü ilkinde uyduyu yerleştiriyorsun, ikincisinde patlayıcıyı yerleştiriyorsun.

Terminaller mutlaka açılınca tarama yapıyordur. Sadece saate bakarak uydu konumu bulduklarını sanmıyorum.

Uydu vurmak göndermekten daha kolay çünkü uyduyu yok etmek için gereken kütle uydu kütlesinden çok daha düşük. Tek atışta belki 50 uyduyu yok edecek. Yörüngede çöpler birikince bir süre sonra yörünge kullanılmaz hale gelebilir, bu da korkulan bir senaryo olduğundan caydırıcı. Ayrıca onbinlerce uydu vurmaya gerek yok, sadece sizin ülkenizin üzerinden geçenleri vurmak yeter.

Hatırlarsanız Elon Musk Ukrayna savaşının ortasında Starlink'in Kırım'da hizmet vermesini engellemişti ve Ukraynalılar çok öfkelenmişti. Bunun kanımca tek mantıklı açıklaması Rusyanın uyduları vurma tehdidi yapmış olmasıdır.

d=dalga kılvuzu capı (dalga boyuna eşit)
l= dalga kılavuzu uzunluğu
Ul= uydunun yeryüzünden uzaklığı
Al=Yeryüzündeki iki anten arası mesafe
Al = Ul x d/l
Al=500km x 1cm/10cm=50 km küçük mesafeleri ayırt edemez.

parabolik anten olursa anten çapı dalga kılvuzu çpı yerine konulmalı.Odak uzunluğuda tüp boyu yerine.

araştırmadım ama bunu yapabilmenin iki pratik yolu var. uydudan yer istasyonlarını körlemek. fakat starlink uyduları yerden 300-400km yukarıda geostationary uydular ise 35.000 yani starlinkin ciddi bir EIRP avantajı var. uzaydaki uydunun çok yüksek güçta ya da anlık darbeler ile bunu yapması lazım. bu işe özel uydu tasarlanırsa tabi olur ama henüz yaptıklarını sanmıyorum.

bu durumda ruslardan destek alarak yer istasyonlarını taklit eden ve uplink bandını meşgul eden bir sistem çok daha pratik. starlinkin yer istasyonu herhalde en fazla 5w gücünde çıkış yapıyordur. starlink uydularındaki alıcı antenler aşırı dar açılı olamazlar öyle olsa inanılmaz hassas bir tracking algoritması ve sürekli takip etmesi gerekirdi. o yüzden beam width geniş olmak zorunda. bu da örneğin yerden gelen 200-300km çapında bir daire içinde tüm sinyallerden etkilenmesi demek. zaten yer istasyonları kabaca mekanik hassas olarak da beamforming yapıyor ne yaparsa yapsın o çapta bir anten arrayde 2-3 dereceden daha ufak konik hüzme elde edemez.

bir de beamformingde sideloblar var, bunlar master beamden en az 30-40db daha düşükler ama gene de anten bu yönlerden sinyal alır ve ışıma da yapar. yani iran uçurduğu dronlarda benzer bir beam scanning aray ile şehir üstünde gezerek nokta atışı olmasa da bölgesel 50-100 metre çap içinde antenleri tespit edebilir. kabaca tespitden sonra görsel araştırma ya da istihbarat ile de yerini bulurlar.
zaten hepsini bulması gerekmiyor 5000 tane istasyon varsa bunlardan 50 tanesini bulup idam etse geri kalanlar korkudan fişi çeker.

kabaca iran her 150-200 km dairelik alan için yere kuracağı bir 150-200w jammer ile starlinkleri bloklayabilir. tabi rastgele yayın yapmıyordur bunlar bir şekilde haberleşmeyi inceleyip en efektif bastırma metodlarına bakmışlardır.

bu istasyonların irana nasıl ulaştığı ve starlinkin de bölgesel olarak burayı neden aktif ettiği ayrı bir konu. starlink anlaşması olmayan veya hükümetin karşı çıktığı bölgelerde aktif değil. mesela türkiyede coğrafi olarak çalışmayacaktır.

Son düzenleme:
Yani alıcı terminalinin baktığı yönün tam tersinde olan bir jammer, o terminali sinyal alamaz hale mi getirir? Bunun olması için gönderilen sinyalin ancak çok güçlü olup bir yerlerden yansıyarak terminale ulaşması lazım diye düşünüyorum. Ama yerdeki bir verici, doğrudan starlink uydusuna bozucu sinyal gönderirse, fazla güçlü olmasına gerek yok, çünkü tam olarak uydunun sinyal beklediği yönden bozmayı yapıyor olacak. Bir jammer, bu şekilde bir uyduyu devre dışı bırakabilir.

Muhtemelen kim geliştirdiyse o jammer'i, tam olarak uyduların anlık konumlarını biliyor ve tam olarak uyduyu hedef alan bir jamming yapıyor diye düşünüyorum.

evet ben de böyle yapmışlardır diyorum ama güç olarak 50-100w gibi basmışlardır. hatta bu yeni bir şey değil. suriyede devlet televizyonlarının yerden uplinklerini blokladıklarını biliyorum. aynı frekansa 350w gibi bir uplink anteni bağlayıp sinyali açınca tüm iletişim gidiyor.

uyduların konumları ve yörüngeleri gizli bir bilgi değil. tüm amatör ve ticari uyduların TLE bilgileri yayınlanır. bu veriden zamana bağlı olarak uydunun uzaydaki pozisyonu çok net hesaplanabilir.

Mikrodalga için ölü bölgeler olmayacak şekilde her yöne yayın yapan anten tasarımı biliyorsanız paylaşabilir mi siniz?
Array antenleri küre üzerinde koysak ölü bölgeler oluşur mu?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,808
Üyeler
3,530
Son üye
uykusuz_mühendis

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back