Tektronix 2430A tamir, kalibrasyon ve belki restorasyonu

Öncelikle cihaz hayırlı olsun. Bu cihazın ram besleme piline dikkat edin kısa devre yaptırmayın. Pili değiştirirken yedeklemeniz gerekiyor.
Tamir için acele etmeyin. Öncelikle youtube'daki benzer videoları güzelce inceleyin.
mesala "
" zannediyorum belli kronik arızaları var. İçerisindeki pcb'yi kasaya sabitleyen vidaların muhakkak yerinde olması gerekiyor. https://www.eevblog.com/tag/tektronix/ eevlog'un forum kısımlarına muhakkak bakın. Forum'a yazarsanız size muhakkak yardımcı olacaklar çıkacaktır. Böyle bir cihazı anlayacak usta bizde var mı onuda bilemiyorum.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Aynı kondansatörler ben de gitmişti. İlk aldığımda görüntü yoktu ve fiziksel inceleme yaparken tıpatıp aynı sorunu buldum. Kondansatörün bacaklarından birini kestiğimde zaten görüntü geldi. Diğer sorunların bununla ilgisi var mı diye araştırmaya devam ederken bu videoya denk geldim hatta videoya son yorum yapan da benim. Bu kondansatörlerin verilerine göre çalışma gerilimi 16 volt. Bunlar cihaz içerisinde kullanıldıkları yerde+15, -15 opamp beslemesine bağlı iki tane bypass kondansatörü. Sanıyorum sınır değerde olmalarından dolayı zaman içerisinde kısa devre sorunu çıkartıyorlar. Gerçi 25-30 yıl sorunsuz çalışmışlar...
Ben inanıyorum, tanıdıklarım da oldu. Bizde de çok iyi yetişmiş insanlar mevcut. Piyasanın geneli gelişigüzel iş yapsa da iyileri bulmak ve kıymetlerini bilmek gerekiyor.
Ben öğrenmeye hevesli bir amatörüm. Timur bey sağolsun müsait olduğunda birlikte bakabileceğimizi söyledi. En fazla bir cihaz harcarız, o da öğrenmenin bedeli olur :)
 
Benim tamir etmeye çalıştığım spektrum analizörde de bir pil var ve oradaki pilin amacı, fabrika kalibrasyon katsayılarının saklandığı belleği canlı tutmak. Bereket aradan 35 yıl geçmesine rağmen pilde hala voltaj var. Eğer bu cihazın kalibrasyon verilerini kaybedersem, full fabrika kalibrasyonunu yapmam mümkün değil, çünkü gereken cihazlar elimde yok.

Belki bu osiloskopta bunun gibi kalibrasyon verileri olabilir, o konuda bilgim yok. Ama pili multimetre ile ölç, eğer pil zaten gitmiş ise, o verileri de kaybetmişsin demektir, bu durumda pili sökmenin ilave bir zararı olmaz.

Bu osiloskobun service manual'ı elimizde var, bant genişliği de çok yüksek değil, o yüzden manual'daki talimatlara göre bunun full fabrika kalibrasyonu yapılabilir ve yeni pil takıldıktan sonra doğru veriler kalibrasyon belleğine kaydedilebilir.
Pilini kontrol etmek aklıma geldi ancak yeterli ekipman olmayınca kurcalamaya elim varmadı. Şu an bir yandan da atölyemi verimli hale getirmek için dağınıklığı toparlamaya çalışıyorum. Durum böyle olunca ben de öylece cihazı geri topladım.
 
Ben öğrenmeye hevesli bir amatörüm. Timur bey sağolsun müsait olduğunda birlikte bakabileceğimizi söyledi. En fazla bir cihaz harcarız, o da öğrenmenin bedeli olur :)

Even en kısa zamanda işlerim rahatlasın beraber bakalım ona. Hatta şöyle birşey de aklımdan geçiyor: Eğer bu osiloskobu tamir edebilirsek, osiloskop kullanımını öğretmek için mükemmel bir cihaz bu. Yeni öğrenenlere bunun gibi temel cihazlar üzerinden işi öğretmek lazım, çünkü bunlarda bulunan kontrol ve düğmeler, bütün osiloskoplarda var. Bununla belki bir "osiloskop temelleri" Youtube videosu çekerim sen götürmeden, ne dersin?

Ama son teknoloji, dokunmatik ekran, ölçülen değeri size email atan, USB diske dalga şeklini kaydeden, veya sırtını kaşıyan :) osiloskoplarla öğretmek bu kadar verimli olmuyor, çünkü öğrenciye hep hatırlatmak gerekiyor "şu özelliği görmezden gelin, o sadece bu markada var" gibi.
 
Tabii ki olur. Hatta istersen videoların hazırlığına yardımcı da olur, bir köşesinden tutabilirim.
 
EEVBlog'dan Dave Jones Tek 2465B tamiri yapıyor. Senin osiloskoptan farklı bir model, ama gene de fikir verebilir

 
Paylaştığın iyi oldu. Bu ara çok yoğunum akşam şehir dışına filan çıkıyorum yolda izlerim :)
 
Bir de Jones'un tamiri ile ilgili bir sürpriz de var :) EEVBlog forumundaki üyelerden birisi, bu video'yu seyretmiş ve tamir edilen cihazın aslınca sahte olduğunu, etiket değiştirilerek alt bir modelin bu model gibi gösterildiğini farketmiş. Jones bunu araştıracağını ve konu ile ilgili bir güncelleme videosu çekeceğini belirtiyor.
 
Sahibinden sitesinde Tektronix 2465B satışta ama çok yüksek fiyat istiyor. Uygun bir fiyata bulsam osiloskop videosu çekmek için almak istiyorum.

Ama tereddüt içerisindeyim. Katot ışınlı osiloskoplarda özelliklerin neredeyse tamamı ortaktır. Marka ve modele göre çok az fark vardır. O yüzden bunlar, eğitim amaçlı kullanıma çok uygun. Bir modeli kullanmayı biliyorsan, başka marka/modeli de hemen sorunsuz bir şekilde her özelliğini kullanırsın. Ama şöyle bir durum da var: Eğitim videosu hazırladın ve koydun, o videoyu seyreden vatandaş kendine gidip hemen o katot ışınlı osiloskobu almayacak, belli bir markanın dijital osiloskobunu alacak. Yani artık yaygın satılmayan bir cihaza göre eğitim videosu hazırlamış olacağım.

Elimdeki dijital osiloskop ile videoyu hazırlarsam da şöyle bir durum var: Benim osiloskop ile piyasadan alınabilecek başka dijital osiloskop ekranlardaki menüler ve genel olarak kullanıcı arabirimi tamamen farklı olacak. Öyle hemen bir oturuşta farklı model bir dijital osiloskobun tüm özelliklerini kullanabilecek duruma gelemiyorsun. Bir süre kullanman gerekiyor ki hangi fonksiyonu nasıl aktif hale getireceğini öğrenesin. Yani belli bir dijital osiloskoba göre eğitim videosu hazırlayınca, başka marka cihazı olan bu videodan öğrendiklerini hemen uygulamaya koyamayacak.

Acaba ne yapmalı?
 
Son düzenleme:
Osiloskop videosu için neden bir tane almak istiyorsun? Bendekini videoları çekene kadar kullanabilirsin. Tamirini yapamasak da 2. kanal çalışıyor.

Bence osiloskop'un temel olarak nasıl çalıştığını ve bu cihazdan beklentilerin neler olması gerektiğini anlatan bir video olması yeterli olur. Video paylaşıldıktan sonra gelen yorumlara göre devam videoları da eklenebilir. Gelen sorulara göre amatörlerin ne kadar bilip bilmediği ya da beklentileri ortaya çıkar. Sponsor bulunursa özel olarak bir marka Türkçe olarak anlatılabilir ama durduk yerde para harcayıp almak biraz gereksiz olur. Hele ki elimizde bir tane varken.

Bir de şöyle bir gerçek var, insanlar 20 MHz tüplü olanı bile bulamıyor. Ben bu kadar uğraşırken 1500 TL verip yeni bir tane alamadım benim gibi çok amatöre rastladım. Hala bir probe alamadım...
 
O zaman bir Cuma sabahı buluşalım senle, hem bit pazarına gideriz hem de senden osiloskobu alırım. Ama tamir etmek için vaktim pek olmaz bu günlerde, tamir işi için daha sonra bende buluşuruz ...
 
Olur, mesaj olarak telefon numaramı gönderiyorum.
 
Hi guys, I'm about to buy a Tektronix 2430A that has issues like, CCD fail, PA fail, Trigs fail, the others Did you fix the one you're having problems with?

Thanks.
 
Hi guys, I'm about to buy a Tektronix 2430A that has issues like, CCD fail, PA fail, Trigs fail, the others Did you fix the one you're having problems with?

Thanks.

That thing sure is a sick puppy :oops: If the price is cheap enough, you can still buy it for parts and look out for another unit that is in better shape.
 
He's selling for £ 100 plus postage after I brought him down from £ 145. Did Uyesercan fix the one he had on here?
 
He's selling for £ 100 plus postage after I brought him down from £ 145. Did Uyesercan fix the one he had on here?

No. He doesn't have an extra oscilloscope available for debugging the 2430A he bought.
 
Hi Lau, I just fixed the -15 volt problem that caused the device to not turn on. As seen in the picture below, this is a very common capacitor problem. As Taydin said, my problem continues. Anyway, if we can get together with Taydin maybe we can repair it. :)
 

Ekler

  • IMG_20190317_054514.jpg
    IMG_20190317_054514.jpg
    223.1 KB · Görüntüleme: 337
Wow, you need to buy the replacement components from a reputable company, don't buy them on Ebay.
 
BA45E745-FAF1-4871-B48F-FD64411047BF.jpeg


Can sıkan bir durum oluştu. Tek kanalı çalışıyor derken artık ekranımda yukarıdaki gibi bir manzara oluştu. Üstelik kendi kendine kalibrasyon çıkışına bağladığımda oldu. Sanıyorum bir güç sorunum var ve başka bölümlere zarar veriyor... Bu ekran ile ilgili bir fikri olan var mı? Bu arada ekrandaki görüntü sabit hiç bir şekilde değişmiyor.
 
Sadece CH1 açık iken ve coupling de GND yapınca ne oluyor?
 
Sinyal görüntüsü sabit bir şekilde duruyor. Pozisyon değiştirdiğimde sinyal sabit bir şekil hareket ediyor yukarı aşağı ya da sağ sol.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,335
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top