Tektronix 2430A tamir, kalibrasyon ve belki restorasyonu

Dijital osiloskop gibi görünüyor. Alttaki 1. kanal.
 
Çalıştığını düşündüğüm 2. kanalda bu görüntü çıkıyor. 1. kanalda oynama olmuyor. Bir de gariptir benim prob hiç bağlı değilken ki sinyalim de düz değil.

Coupling'i GND yapınca tam düz bir çizgi görmen lazım, kademe ne olursa olsun (hemen Volt/div in altındaki ayar).
 
Hayır hiç bir şekilde görmüyorum.
 
image.jpg
 
Bu front end ile ilgili bir sorun. Ama belki de basit bir power supply sorunu olabilir. En kötü ihtimal, bunların front end'inde özel hibrit devreler var. O devrelerde ise arıza o zaman onu bulmak hem zor olur hem de pahalı olur.
 
Şimdi servis kitapçığına göre test noktalarındaki gerilimleri ölçtüm. Ölçü aletine göre hepsi toleransların içinde görünüyor.
 
image.jpg
 
Girişte bir de attenuatör vardı, onu söküp dışarıda test edebilirsin. Neticede o bir gerilim bölücü gibi çalışır.
 
Servis manual'ın 389 uncu sayfasında şu bölüme bak:

1569417466113.png


Burada sağ üst tarafta CR411, attenuatör çıkışı. Burada, sen Volt/div'i çevirdikçe değişen seviyede bir sinyal çıkması lazım. Ama sen ne kadar çevirsen de hep aynı seviyede sinyal çıkıyorsa o zaman bu attenuatör bozuk.
 
İki saattir arıyorum diyotların yerini bir türlü bulamadım. U420'den ölçeyim dedim o da A pini demiş kaç numaralı olduğu belli değil.
 
Bir de Volt/div aşağı yukarı çevirirken arada bir röle sesi duyman lazım. Kademeye göre röleler, girişteki gerilim bölücüleri yapılandırıyor.
 
Her iki kanalda da aynı noktada role sesi duyuyorum ama ölçemiyorum.
 
Şimdi farkettim, senin osiloskop aslında bir dijital osiloskop :D Yani "dijital osiloskop gibi gösteriyor" diyorsun ya, çünkü dijital de ondan. Sinyali örnekliyor, hafızaya kaydediyor ve hafızadaki kaydı ekranda görüntülüyor. Bendeki 2465B ise tamamen analog, hiçbir sinyal örnekleme, kaydetme falan yok.

Hatta senin skopta dijital protokol anlamında belli bir seri datayı algılama ve trigger üretme de var :oops:
 
Evet üstelik üzerinde de yazıyor, bu kadar eski bir cihazın dijital olmasını beklemediğim için hiç dikkat etmedim. Algıda seçicilik ne kadar da etkili :D
 
Evet hakkaten cihazın adında var :D Ben service manual'da sample hold devreleri gördüm oradan uyandım. Bu tip devreler analog dijital dönüşüm yapılan yerlerde kullanılır.
 
Bugün @taydin ile bir araya geldik. Hoş sohbetin yanında birlikte çalışma fırsatı da yakaladık. Ben de yanımda osiloskopu götürdüm. Biraz araştırma biraz mantık yürütme derken arızalı olabilecek alanlarda yoğunlaştık. 7000 hatasına neden olan CCD entegreyi incelemek için söktük tekrar yerine taktığımızda hata vermeden sorunsuz çalışmaya başladı o_O Taşınma sırasında ya da ısınıp soğuma esnasında genleşmeden dolayı vida ile sabitlenen entegrenin yerine tam oturmadığı ortaya çıktı. Artık sorunsuzca Self Test'i tamamlıyor. Tek bir sorun kaldı. 1. kanal çalışmıyor. O da yaptığımız testlere göre 1. kanalın girişinden kaynaklanıyor. Yakında onu da söküp bakacağım en kötü ihtimal ile halen yedek parçaları bulunuyor, yenisini 40-50$ civarında sipariş edip değiştireceğim. En azından son kalan arızanın da yerini biliyoruz.
 
Son düzenleme:
Evet 2. kanalı full çalışan bir osiloskobun var artık :)

1. Kanal için de şu mantığı yürütebiliriz: Cihazın kendi yaptığı "self cal" testi başarıyla sonuçlandığına göre, cihaz kendi içinden bir referans sinyali veriyor ve doğru sonucu ölçüyor. Biz dışarıdan bir sinyal verince yanlış ölçüyor. Bu iç sinyal ile dış sinyal arasındaki tek bileşen, girişteki attentuatör kutusu :) Çok büyük bir ihtimalle sorun o ve dediğin gibi 40 - 50 dolar arasında alınabiliyor (herhangi bir gümrük muhalefeti olmazsa tabi :) )
 
Hazır o kadar cihazın içinde bir aradayken attentuatör kutusunun çıkışına da sinyal vererek test etseydik o an hiç aklımıza gelmedi...
 
Hazır o kadar cihazın içinde bir aradayken attentuatör kutusunun çıkışına da sinyal vererek test etseydik o an hiç aklımıza gelmedi...

Cihaz self cal yaparken attenuatörü tamamen devreden çıkarıyordur, yoksa attenuatör sinyali yüklemiş olur. Yani attenuatör çıkışına sinyal verirsek gene eksik ölçerdi, ama mevcut durumundan daha yüksek bir seviyede ölçerdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,301
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top