CortexPhoton
Üye
Değerli hocalarım Transistör ile doğru anahtarlama yapabilmek için kullanılacak devre elemanlarının nasıl seçilip hesaplanacağına dair araştırma yapmaktayım.
Öncelikle basit bir devre üzerinde anlamaya çalışıyorum. Aşağıda resmi bulunan devre üzerinde bulunan Kırmızı ledi BC547 transistör kullanarak anahtarlama yaparak yakıp söndürmek istiyorum. Burada amaç MCU kodlarını öğrenmek değildir. Amaç transistör devresinde bulunan elemanları doğru bir şekilde hesaplayabilmek.
Bu devrede kullanılacak devre elemanları için öncelikle istediğim gereksinimleri sıralamaya çalışıyorum.
Led Gerilim - Akım Bilgileri
1 - Led üzerinden maksimum 10 ma akım akacak ( Dikkat Not : Led Kırmızı olduğundan Led üzerinde düşecek voltaj 1.8 volt olarak hesaplanacak. )
2 - Ledi besleyen güç kaynağı 5 volt gerilim verebiliyor.
Transistör BC547
Yukarıdaki resimler BC547 Datasheet dosyasından alınmıştır.
Kırmızı Led voltaj düşümü 1.8 volt olarak alınırsa
Ledi besleyen voltaj kaynağı 5Volt 2 Amperdir.
MCU çıkışı 5V , 1khz ile kare dalga %50 duty ile çıkışı PWM ile sürüyor.
MCU maksimum 5 volt 10 ma çıkış verebiliyor.
Bu bilgiler doğrultusunda transistörü doyumda kullanabilmek için en uygun R1 - R2 -ve R3 dirençlerinin değeri ne olmalıdır.
R2 ve R3 direncleri voltaj bölücü olarak çalışabileceği için bu değerleri en uygun şekilde nasıl hesaplayabiliriz.
Temel bazı transistör formüllerinin ne işe yaradığını biliyorum.
Örnek : Ic = Ib x hfe(Beta) , VBE = Base Emiter arasında voltaj düşümü olarak Silikon olduğu için 0.7 volt alabiliyoruz.
Datasheet üzerindeki VCE (sat) , VBE(sat), VBE(on) bölümlerini nasıl yorumlayacağımı anlayamadım.
Öncelikle basit bir devre üzerinde anlamaya çalışıyorum. Aşağıda resmi bulunan devre üzerinde bulunan Kırmızı ledi BC547 transistör kullanarak anahtarlama yaparak yakıp söndürmek istiyorum. Burada amaç MCU kodlarını öğrenmek değildir. Amaç transistör devresinde bulunan elemanları doğru bir şekilde hesaplayabilmek.
Bu devrede kullanılacak devre elemanları için öncelikle istediğim gereksinimleri sıralamaya çalışıyorum.
Led Gerilim - Akım Bilgileri
1 - Led üzerinden maksimum 10 ma akım akacak ( Dikkat Not : Led Kırmızı olduğundan Led üzerinde düşecek voltaj 1.8 volt olarak hesaplanacak. )
2 - Ledi besleyen güç kaynağı 5 volt gerilim verebiliyor.
Transistör BC547
Yukarıdaki resimler BC547 Datasheet dosyasından alınmıştır.
Kırmızı Led voltaj düşümü 1.8 volt olarak alınırsa
Ledi besleyen voltaj kaynağı 5Volt 2 Amperdir.
MCU çıkışı 5V , 1khz ile kare dalga %50 duty ile çıkışı PWM ile sürüyor.
MCU maksimum 5 volt 10 ma çıkış verebiliyor.
Bu bilgiler doğrultusunda transistörü doyumda kullanabilmek için en uygun R1 - R2 -ve R3 dirençlerinin değeri ne olmalıdır.
R2 ve R3 direncleri voltaj bölücü olarak çalışabileceği için bu değerleri en uygun şekilde nasıl hesaplayabiliriz.
Temel bazı transistör formüllerinin ne işe yaradığını biliyorum.
Örnek : Ic = Ib x hfe(Beta) , VBE = Base Emiter arasında voltaj düşümü olarak Silikon olduğu için 0.7 volt alabiliyoruz.
Datasheet üzerindeki VCE (sat) , VBE(sat), VBE(on) bölümlerini nasıl yorumlayacağımı anlayamadım.
Son düzenleme: