Türkiye'de Yerli 12 Katlı PCB Üreten Firma

Ahmet Develi

Aktif Üye
Katılım
3 Aralık 2023
Mesajlar
393
İlgili firma türkiye'de 12 katlı prototipte 18 katlı pcb üretebildiğini iddia ediyor.
Bugün bir arkadaşım söyledi. Ben de buraya taşımak istedim.

 
Açıkçası kabaca bir baktım gözümle üretim parkurlarlarını görmeden inanmam
 
Açıkçası kabaca bir baktım gözümle üretim parkurlarlarını görmeden inanmam
Ben de sitelerini biraz inceledim. Pek tatmin edici bir bilgi bulamadım. Hassas bir konu olduğu için de bu kadar bilgiyle yorum yapmak istemem. Yalnız şöyle bir videolarını buldum.

 
Ben de sitelerini biraz inceledim. Pek tatmin edici bir bilgi bulamadım. Hassas bir konu olduğu için de bu kadar bilgiyle yorum yapmak istemem. Yalnız şöyle bir videolarını buldum.

Bu videoya bakarsan spiker yanlış telefuz etmiş olmalı; cips diyecegine chip demiş.Gerci smd frınında cips güzel olabilir :)
 
videoda basit bi dizgi hattı ve oyuncak dronelar dışında bişey göremedim. bir de bayburt diyo ama adresleri ankara.
neyse şurada biraz daha detay var, sarı oda varsa kuru film yapıyorlardır, delik içi kaplama bölümü de var gibi.

12 kat tamam ama kaç mil track-space- laser drill var mı. hangi materyallerle çalışıyorlar. kısaca jlpcb veya pcbway gibi sitelerde bile bulunan specleri vermemişler.

 
Görünüşe göre yaptıkları işi pazarlamaları gerekmiyor. Herhalde özel sektöre hizmet vermiyorlar. Tanıtım videoları ve web sitesi de pcb ürettirecek olanlara yönelik hazırlanmamış gibi. Bu durum iddia ettikleri kabiliyette üretim yapamadıkları anlamına gelmiyor. Sadece tanıtımı yapanların propagandacı olduklarını gösteriyor.
 
Bizim açımızdan önemli olan prototip PC yi ne kadar sürede yapıyorlar, ne kadar para alıyorlar. Eğer mevcut firmalar gibi uzun sürede yapıp "tooling" diye de en az 150 dolar ücret alıyorlarsa o zaman değişen birşey yok. Mevcut firmalara bir yenisi eklenmiş olur.
 
Çinle rekabet edemezler.
Enerji beleş hammadde beleş bizde bunlar ücretli.
Sadece işçilik ücreti bizimle aynı. :)
 
Mesela 1 veya 2 günde prototip teslim eden bir yerli firma çıksın, fiyatı da Çin'in 3 katı olsun, ben hiç düşünmeden yerli firmadan alırım.

Yeni bir fikri olgunlaştırıyorsan, veya konuya daha hakim değilsen ve çok fazla şeyi deniyorsun, fazla hata yapıyorsun, kısa zamanda PCB yi teslim alabilmek çok değerli bir avantaj.
 
Ben habere cok sevindim. Umarim amatorler icin de beklentileri karsilayabilecek bir hedefleri vardir. Ben hemen bir fiyat teklifi istedim (gerber gonderip). Gelince detaylari paylasirim.
 
bence boşuna sevinmeyelim. firma profili hiç amatörlere hitap edecek modern bir profile benzemiyor. daha çok savunma sanayi ve vestel-arçelik gibi büyük oyunculara iş yapmak peşinde gibi.

bu arada 6-8 kat pcb teknolojisi öyle atla deve değil. bunu çin icat etmedi. ben 1996'da ümraniyte alcatel teletaşta pcb atölyesinde stajyerdim. ham plaketin kesilip matkapla delinmesinden kuru filmin ve asit aşındımanın her adımında çalıştım. bir tek delik içi kaplama atölyesinde çalıştırmadılar güvenlik ve zararlı kimyasallar nedeniyle. bu yüzden kuru film ile çok katlı pcb yapmanın her adımını biliyorum diyebilirim.

yani 1996'da bu ülkede delik içi kaplamalı, 6-8 katlı bu günün modern pcblerine denk kuru film ile plaket yapan br fabrikamız zaten vardı. 28 yıl sonra bir benzerini görmek bana bu yüzden büyük bir yenilik gibi gelmiyor. çünkü işin içinde fazla teknoloji yok. gerekli olan alanı temin edin makinaları alın, işçileri eğitelim 6 ayda size böyle bir pcb fabrikası kurarım.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,582
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top