Under Ground'un Amatör Elektronik Dünyası

Aslan aslandır, tilki de tilkidir. O ne uyduruk bir sözmüş öyle. :yerlereyat1:
Bizim toplumda oradan oraya canhıraş biçimde koşturan insanlar ürettikleri faydaya bakılmaksızın çok makbul ve değerli insan sayılır. Birim kısa zamanda daha fayda sağlayıp bu yüzden daha başka şeylere de vaktini ayıranlara hımbıl, tembel ve işe yaramaz gözüyle bakılır. Sözün tefsiri budur :)

Şahane bir LM324 uygulaması . Evde emekli ettiğim mfutfak gaz alarm cihazı .
Sensör çıkışı ile 5 volt regülatör üzerinden gelen voltajları karşılaştırarak 2 no lu çıkış üzerinden transistörü , oda röleyi çektirerek gazı kesiyor . Sarı led 1 no lu çıkış üzerinden sürülüyor . Sensörden gelen voltajın tutarsız olduğu ikazını veriyor .

IMG_20250901_122650.jpg

1756721518472.png

Son düzenleme:
İşyerinde merakımdan açtığım bir güç kaynağı .15 volt AC girişli , 6 volt DC çıkışlı . AC voltaj giriyor , köprü diyotta doğrultuluyor , kondansatörde filtreleniyor . Ondan sonra nasıl bir mantıkla gerilim düşürüldüğünü anlamadım . Buck konvertör desek ortada bobin yok , gerilim bölücü devre desek , bir tanesi eşek kadar dört transistör ne iş yapıyor . Benzer mantıklı bir devre internette de bulamadım .
IMG_20250918_142508.jpg
IMG_20250918_142518.jpg

Son düzenleme:
İşyerinde merakımdan açtığım bir güç kaynağı .15 volt AC girişli , 6 volt DC çıkışlı . AC voltaj giriyor , köprü diyotta doğrultuluyor , kondansatörde filtreleniyor . Ondan sonra nasıl bir mantıkla gerilim düşürüldüğünü anlamadım . Buck konvertör desek ortada bobin yok , gerilim bölücü devre desek , bir tanesi eşek kadar dört transistör ne iş yapıyor . Benzer mantıklı bir devre internette de bulamadım . 43941 eklentisine bak43942 eklentisine bak
zener diyot ara. :)

regulator2-1-600x482.png

regulator3-1-300x339.png

standart linear bir güç kaynağı. TO3 kılıf çıkış transistörü. diğerleri de bu transistörleri sürecek voltajı oluşturuyor tahminen emiter follower yapısı vardır. base ucu ile emiter aynı voltajda olur. ama transistörü sürmek için yüksek akım gerekir. 2n3055 ve benzeri transistörlerin akım kazancı 10-20 gibi oranlarda düşüktür. yani 2A çıkış almak için bu transistör base pinini 100 mA ile sürmek gerekir.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,285
Üyeler
3,288
Son üye
osayi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
Back