UPS ile araba aküsü kullanmak

Bildiğim kadar "2 Volt tek paket akü" ler sulu aküler oluyor ve onları şarj etmek kendi başına bir bilim dalı. Yani bizim gibi kişiler için çok uygun olmayabilir.
Diğer yazdıkların hepsine katılıyorum.

Hiç farklı değil .
Bir hücrenin arızalanması durumda sadece o hücre değiştirilir o kadar , üretim sebebi de o.

Sigorta bağlamayı değerlendirdim, ama üzerini bir şekilde örtmedikten sonra sigorta da güvence değil. Bir çatal düşse kısa devre eder ve sigorta atmaz :)
Kutusu ile birlikte hazır satılıyor Hocam. MTA marka kullanıyorum ben, oto elektrikçilerde bulabilirsiniz.

Aralıklıda olsa derin deşarj durumun var.

UPS akülerinde derin deşarj olma durumu yok. UPS kontrol kartı, akü paket voltajı belli bir değere düştüğü anda kendini OFF duruma getiriyor. Bu voltaj değerini de muhtemelen derin deşarj seviyesinden yeterince yukarıda seçmişlerdir diye düşünüyorum.

Kutusu ile birlikte hazır satılıyor Hocam. MTA marka kullanıyorum ben, oto elektrikçilerde bulabilirsiniz.

Sigorta için değil de, akü kutupları için kapak lazım. Bir çatal düşüp iki akü kutbuna aynı anda temas ederse, sigorta atmaz ama havai fişek gösterisi olur :D

Güvenme
Derin deşarj , neredeyse , bitesiye kadar ile eşdeğer bir tanım
Sonuç zaten ölçümlerinde

Araba aküleri ile derin deşarj meydana gelmesi için elektriklerin günlerce kesik kalması lazımdı. Bu hiçbir zaman olmadı. Akü voltajı hiçbir zaman aşırı düşmedi, UPS de hiçbir zaman kendini kapatmadı.

Ama daha önce VRLA aküler var iken UPS kendini 5 - 10 dakika sonra kapatıyordu. Yani UPS akü voltajını takip ediyor, belli bir seviyeye inince de kapatıyor. Bunu yapmak zor değil ve bütün online UPS'ler bunu yapıyordur. Yapmaması için bir sebep yok.

Eğer aşağıdaki iki şeyi yapsaydım, bu araba aküleri daha uzun süre giderdi diye düşünüyorum:

1) Aküler hareket etseydi, sürekli durağan olmaya bağlı olarak aşırı sülfatlaşma meydana gelmezdi.

2) Aküleri en az 6A işe şarjda tutsaydım, aküler her elektrik kesilip gelmesinden sonra tam şarj olurdu. Ama UPS'in şarj aleti sadece 1A verebiliyor, ve bu da UPS'in standart aküleri olan 12V 9Ah ile uyumlu. Ben daha düşük akımın da gene 60Ah aküyü şarj edebileceğini, sadece uzun süreceğini düşünüyordum. Bunun doğru olmadığını görmüş oldum.

1) Aküler hareket etseydi, sürekli durağan olmaya bağlı olarak aşırı sülfatlaşma meydana gelmezdi.

2) Aküleri en az 6A işe şarjda tutsaydım, aküler her elektrik kesilip gelmesinden sonra tam şarj olurdu. Ama UPS'in şarj aleti sadece 1A verebiliyor, ve bu da UPS'in standart aküleri olan 12V 9Ah ile uyumlu. Ben daha düşük akımın da gene 60Ah aküyü şarj edebileceğini, sadece uzun süreceğini düşünüyordum. Bunun doğru olmadığını görmüş oldum.
Hareket , şehir efsanesi gibi bir şey.
Bir kaç büyük baskı-matbaa biliyorum onlarca akü bir yerde ve tabii hareketsiz ve yıllarca çalışıyor .
Araçlar hareket ediyorda ne oluyor eskiden 8-10 yıl giden aküler artık 2-3 senede tırt , tüketimden kazanmak daha karlı , çal çalabildiğin kadar.
Neymiş yüksek verim...kalsiyum yum yum..

"12V 9Ah ile uyumlu. Ben daha düşük akımın da gene 60Ah aküyü şarj edebileceğini, sadece uzun süreceğini düşünüyordum. Bunun doğru olmadığını görmüş oldum."

Uzun süreceği tamamda eninde sonunda yeterli, süre varsa şarj edecekti demek ki max değeri düşük seçilmiş.
Araç aküsünü tam doldurmaya yetememiş.
Eh kuru akü uydurma adıyla dandik aküleri kullanandan da başka şey beklenemez.
Önce max değere kadar şarj sonra tampon şarj , zor iş.
Zaten 14.6 gibi değerlere kadar dandik aküyü şarj etse içinde elektrolit kalmaz harbi kuru akü olur.

El hasılı bu konuda ucuz etin yahnisi yavan oluyor.

Valla senin tecrüben ile benim tecrübe tamamen zıt o zaman. Benim araba hareketsiz, akü 1-2 yılda ölüyor. Arabasını işe gitmek için kullanan, aküsünü en az 5 yıl sonra değiştiriyor. Defalarca tecrübe ettim, tesadüf olamaz.

1A akım ile akünün tam şarj olacağı tecrüben de benimki ile tam ters. Aküler sürekli 1A akım çekiyor, 7 gün 24 saat ... Eğer dolmuş olsaydı akımın 100 mA in baya altına düşmesi gerekirdi.

Esasında ben araba akülerini kullanmaya devam ederdim, 45 dakika da çalıştırıyor. Ama akülerin tam olarak şarj olmadığını tespit ettikten sonra, şunu anlıyorsun: Aküler sürekli şarjda, sürekli maksimum akımı çekiyor, sürekli elektrik yakıyor. Belki 1 yıl daha kullansam, yeni araba aküsü paketinin parası çıkacak. O yüzden bu noktada en mantıklısı, gene yüksek kapasiteli, ama 1A akım ile full şarj olabilecek bir paket kullanmak idi.

Neyse, herkes kendi tecrübe ve gözlemine göre sistemini kuracak neticede.

Üçüncü bir durum da, araba yine hareketsiz ama her gün 10 dakika çalıştırılacak. Eğer bu akü de 5 yıl gidiyorsa demek ki hareketle ilgisi yok deriz :).

Arabalarda kullanılan akülerin aylık deşarjı yaklaşık 6 - 9%
her gün 10 dakika çalıştırılacak
10 dak. hareketsiz çalıştırmak hiç bir işe yaramaz. Tam aksine: akünün ömürünü kısaltırsın.
Arabanın alternatörüne bağlı: marş sonrası yüksek devirde en az 15 - 20 dak. gerekiyor.
Bu nedenle:
Benim araba hareketsiz, akü 1-2 yılda ölüyor.

Araba ile ilgili benimde değişik bir anım var. Akünün zayıfladığını fark ettim ama neredeyse her gün, hatta ortalama her 8-12 saatte bir araba yol yaptığı için umursamadım. Böyle belki 3-4 ay gitti. Sonra acil bir durum oluştu arabayı bir yere park edip terk ettim, akü durumunu da unuttum. 7-8 gün geçti o arada ve 2 gün sonra uzun yola gidecektim arabanın yanına gittim kumandaya bastım kapıları açmaya çalıştı ve orada akü öldü. Kapıları bile tam açamadı. Üzerine çok kafa yormadım ama anladığım kadarıyla akü aslında ölü durumdayken kullanan çok insan var(benzer durumda 1 sene götüren arkadaşım var), bazıları akünün kötü durumda olduğunu fark edemiyor o yüzden bir anda gittiğini söylüyor. Aslında olan şu zaten akü ölmüş oluyor, sinyal veriyor ama düzenli kullanım altında hala çalışıyor. Olayın aracın hareket etmesinde değilde akünün düzenli bir döngü içerisinde yaşaması ve sadece anlık yüksek akım amaçlı kullanılmasına bağlıyorum.

60 Ah aküyü eğer akü zayıflamışsa 1A akımla şarj etmek zor.

Deşarj olan aküyü tam şarj etmek için 14.4 V mertebesine getirmek gerekiyor. Bu duruma geldiğinde ise çekilen akım değeri kapasitesinin %2-3 ü kadar olduğunda neredeyse tamamen şarj olmuş oluyor. Daha sonrada bekleme şarjına alıyorum (13.2-13.8V arasında). Bir süre sonra şarjı kesiyorum. Sürekli 14.4V da tutulursa su eksiltebilir. Benim tecrübem de bu yönde.

Eğer aküler hiç kullanılmadan yedekte bekliyorsa 1A ile zaten dolu aküye ikmal şarjı yapabilirsiniz. Bu durumda gerilimi de düşük tutabilirsiniz, 14.4 V a çıkmak şart değil. Bu kısımda biraz da yapay zekadan destek aldım. Bu şekilde 7-8 aydır sorunsuz kullandığım iki aküm var. (@taydin önerisi üzerine arada gezdiriyorum, sallansınlar diye) :)

Araba da ise durum bir çok değişkene bağlı, satın aldığınız akünün ne kadar boşta beklediğinden (siz satın almadan önce rafta ne kadar bayatladığından), akünün kapasitesine, aracın dizel ya da benzinli olmasından marş motorunun bobin yapısına kadar bir çok etken var.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,169
Üyeler
3,729
Son üye
kj300

Son kaynaklar

Back