Uzayı dinlemek

Çok eskiden bende yapmıştım öyle bir şey. TV pc kartı tuneri ile çalışıyor. 49-855mhz arası her şeyi dinlerim sanıyordum. Ama o iş öyle kolay değilmiş sonradan öğrendim.
Bendeki 50 khz adımlarla ilerliyor. FM Radyo karasal tv yayınlarını çok güzel dinletiyor ama hiç telsiz dinleyemedim.
Şimdi sen söyleyince anılarım depreşti. tekrar bulup çalıştırdım hâlâ dinleyemiyorum:p

IMG_20230504_180602_N.jpg
IMG_20230504_174847.jpg
 
Telsiz dinleniyor. Fakat frekans kayması çok dar olduğu için TVye göre ayarlanmış ses frekans kuvvetlendirici demodulatör yetersiz kalıyor. Ses çok zayıf duyuluyordu. Ayrıca varikap diyoda paralel birşeyler takalım 33v kısmını mıncıklayalım. Mesela 0..33V aralığı yerine 30.. 30.5V gibi dar bir alanda hassas tarama yapılsın. PLL olanla olmayanı da karıştırmış olabilirim.

Bunlarda ses çıkışı olmayıp IF katı bağlanıyordu galiba. Karıştırmış olabilirim. Uçak telsizi duyulmuştu. Pilotların İngilizce konuşması gerektiğini öğrenmiş oldum.


Ses kuvvetlendirmeyi 1000 kat artırarak deneyebilirsiniz. Dipteki zayıf sesleri duyarsınız. En güzeli inca TV kartından sökülen tunerdi. Galiba direkt audio çıkışı vardı.


Mars üzerinde mükemmel bir daire veya altıgen gibi geometrik şekiller görsek orada akıllı canlılar olduğunu düşünebiliriz. Bence uzaya böyle bir görüntü göndermek gerekir. Baksınlar görsünler. Onlar irtibata geçmeye çalışsınlar.
 
Son düzenleme:
Pc tv kartı tunerleri için ıf katı kullanmaya gerek yok. Daha doğrusu her şey tunerin içinde. Dışarıya direk ses ve video çıkışı veriyor. Bunu geliştiren adam antrak sitesinde yayınlamıştı. Uzun zaman oldu Şimdi bulamıyorum yayından kaldırılmış. orada anlatmıştı hatırladığım kadarıyla daha dar ıf katı için Osc frekansının değişmesi gerektiğini, onun da bir sürü başka soruna yol açacağını söylemişti.
TV tunerlerinin de hepsi aynı yapıda değil galiba. Belki farklı model bir tunerle yapılabilir. Bu sonucu şuradan çıkardım; Eskiden Bizde aiwa marka 37 ekran bir tüplü televizyon vardı. Menüsünde bölge seçenekleri vardı. Onu japonya yaptığım zaman frekans bandı 40 küsürden 800 küsür mhz'ye kadar açılıyordu ve ben onunla ezan yayın sistemini, 112, amatör frekanslarını dinleyebiliyordum. Belki de tunerin dışında senin dediğin gibi kazancı duruma göre otomatik yükselten bir devre vardı. Çok anladığım bir konu değil ama çok ilgimi çekiyor.
 
50khz step zaten baştan sınırlıyor. Bir kaç telsiz yayını duymuş olsanız da iş görmeyecek. Tarama yeteriz kalacaktır.

80lerde tv yayını alabilen fm radyo macerası vardı. O da vlf vhf dinletiyordu. Ne günlerdi. Bilgisayar, internet yoktu.
 
Merhaba, amatör olarak uzaydan gelen frekanslar dinlenebilir mi, mümkünse ne tür bir ekipmana ihtiyaç olur? Bu konudaki bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
dinlemeyi heryerden yapamiyorsunuz(elektromanyetik kirlilikten dolayi), adamlar bunun icin dunyanin ucra koselerine istasyonlar kuruyorlar, ama su frekansta bir yayin var mi diye merak ediyorsan, o frekans bandina uygun iyi bir spektrum analizor sana bunun cevabini verir, tabi veri analizi ayri bir olay.
 
Not: Benim tunerle dinlediğim galiba normal telsiz bandı değilmiş. Uçakların frekansı 110MHz civarında air band diye geçiyor
 
Attığınız alet 0-30MHz + 88-108FM dinliyor. Fiyatı da malum.
Linkteki ürün 12 bit ADC si olan oldukça kaliteli bir ürün çinlilerden bir falso yememek kaydıyla o risk her zaman var gerçi.
Tek sıkıntısı PC telefon vb bir cihazla beraber çalışıyor olması.
Yakın bir tandığım 1200 usd lik İcom IC7300 den bile iyi dinliyor demişti.
1GHz e kadar dinliyor. Başka versiyonları da var tek girişlisi de çıkmış. Dip switchli.
Fiyatı 30 USD. Bundan daha fiyat performans Rx(dinleme) yapan bir cihaz yok.
Attığınız linkteki ürün silicon labs firmasının si4735/32 vs türevi bir çipe sahip.
Tecsun, sangean gibi uzakdoğu menşeili el tipi radyo firmaları da bu çiplerden kullanıyor.
Kötü değildir ama bu cihaz kadar iyi dinlemesi mümkün değil.
Benim dediğim cihaz SDR çalışır ucu açık isterseniz siz kod yazıp çalıştırın.
Active mini whip antenna diye aratın bu anten ile 0-30MHz arası çok çok iyi dinlenebiliyor.
FM ve üstündeki frekanslar zaten dalga boyu itibariyle kolayca dinlenebiliyor.
 
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler doğrultusunda biraz daha araştırayım duruma göre bir karar vereceğim
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,881
Mesajlar
100,286
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top