XR2206 Sinyal jeneratörü Yapımı

Abi 5 ile 7 bacağı multimetrenin hangi kademesinde ölçeceğiz? Ben iki kademede de ölçtüm. AC de voltaj yok. DC de yukarıda söylediğim gibi

Multimetre ile işimiz yok. Bütün ölçümler osiloskop ile ve DC coupling modunda.

Multimetre ile işimiz yok. Bütün ölçümler osiloskop ile ve DC coupling modunda.
"Alışmış kudurmuştan beterdir" volt ölçülecek deyince aklıma direk multimetre geliyor :katil2:
Yarın 16:00 dan sonra devam edek. Sabahçıyım erkem kalkıcam. Şimdi yatmam lazım abi.

"Alışmış kudurmuştan beterdir" volt ölçülecek deyince aklıma direk multimetre geliyor :katil2:
Yarın 16:00 dan sonra devam edek. Sabahçıyım erkem kalkıcam. Şimdi yatmam lazım abi.

Şeklinin ne idüğü belirsiz sinyallerle uğraşıyoruz yav, multimetre olur mu? Önce sinyalin şeklini düzeltelim, sonra doya doya multimetre ile ölçersin :)

@taydin bu cihaz sana gönderilse düzeltme ve kalibrasyon için iyi bir video olurdu .
Sen bunun oluyorsa 1 Mhz e updatenini ,FM kısmını falanda ekleyebilirdin.
Sadece kartları gönderilebilir (Trafo,kutu pot düğmeleri falan çıkartılır)

Son düzenleme:
@taydin bu cihaz sana gönderilse düzeltme ve kalibrasyon için iyi bir video olurdu .
Sen bunun oluyorsa 1 Mhz e updatenini ,FM kısmını falanda ekleyebilirdin.
Sadece kartları gönderilebilir (Trafo,kutu pot düğmeleri falan çıkartılır)

O zaman Gökhan birşey öğrenmemiş olur ama. Biraz sürünsün :katil2:

Aklıma birşey geldi. Bu frekansları pot ile ayarlamak çok zor oluyor. Acaba kodlama ile tuş takımından rakam girdirilebilir mi?
Yada dijital pot diye birşey gördüm. Onunla yapılabilir mi?

Ben olsam bunu orijinal analog halinde bırakırım ve STM32 ile full dijital keyfi dalga üreteci (AWG) yapardım. USB arayüzü üzerinden bir PC uygulaması yazarsan tadından yenmez :)

Ben olsam bunu orijinal analog halinde bırakırım ve STM32 ile full dijital keyfi dalga üreteci (AWG) yapardım. USB arayüzü üzerinden bir PC uygulaması yazarsan tadından yenmez :)
@uyesercan sana diyor. Bana diyemez. USB arayüzü diyor, pc uygulaması diyor, yok yok kesin sana diyor :katil2:

@taydin abiyi etiketledim diye onun cevap vermesini beklemeyin. Herkes düşüncesini yazabilir, bilgisini paylaşabilir.

DC Offset Pot: Söküldü
DC Offset TrimPot: En Kısıkta
10Uf Bi-Polar Kond: Kısa devre değil

TL072CP'nin 5 Numaralı Bacak Ölçümü
1607866996639.png

TL072CP'nin 7 Numaralı Bacak Ölçümü
1607867035862.png

Not: Birisi demişti (kimdi hatırlamıyorum) bitse de osiloskop görüntülerini görsek diye. 3 Gündür Osiloskop Show yapıyorum :katil2:

@Gokrtl Burada hem crossover distortion hem de slew rate kısıtlaması var. Bu gainde 20 KHz sinyalde TL072'nin ikisini de yapmaması lazım.

Kütüphanemde 2 farklı TL072 modeli buldum. İkisi ile de devrenin çıkış kısmının simülasyonunu yaptım. Bu bozulmayı elde edemedim.

Sonra TL072 yerine en yaygın ve üzerindeki yazı en çok değiştirilerek satılan LM358'i koydum.

1607869555162.png

1607869583106.png

Birebir aynı bozulma. Üstelik sadece bu frekansta da değil, önceki mesajda koyduğun tablodaki bütün frekansları denedim. Hepsi birebir aynı. https://mekatronik.org/forum/threads/xr2206-sinyal-jeneratoerue-yapimi.997/page-13#post-21405

Bence o TL072 sandığımız şey LM358... :)

MicroCap'te aynı bozulma olmuyor. Sadece GBP ye bağlı olarak genlik azalıyor ve faz kayıyor.

1607870959403.png

@taydin Sinüs üçgene dönmüş, demek ki slew rate kısıtlaması modellenmiş, ama crossover distortion modellenmemiş. Ne yazık ki her model farklı, bu yüzden birkaç farklı modelle denemek lazım.

@taydin Sinüs üçgene dönmüş, demek ki slew rate kısıtlaması modellenmiş, ama crossover distortion modellenmemiş. Ne yazık ki her model farklı, bu yüzden birkaç farklı modelle denemek lazım.

Evet muhtemelen LTSpice'ın modeli daha ayrıntılıdır.

Bu arada yeri gelmişken slew rate in anlamı nedir. Bir yerde slew rate limiter adlı bir ayar çıkmıştı karşıma. Açıklamasında yüksek genlikli sinyal için hızı limitleme gibi bir şey yazıyordu.

Gökhan merhaba,

Malzemeleri Star Elektronikten mı alıyorsun?
Merhaba,
Valla nerede bulursam oradan alıyorum. Bulamazsam internetten.
İlk önce elektromarkete uğruyorum, orada yoksa stara gidiyorum. Son çare güney elektronik.
Hiç birinde yoksa internetten alıyorum. Bu TL072 yi büyük ihtimal elektronikmarketten almışımdır.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back