XR2206 Sinyal jeneratörü Yapımı

DC offset sıfır olacak şekilde trimpot ayarlanacak. DC offset trimpot sıfır olmayacak. Ters olmuş :)

Bir de üç sinyal resmi koyacaktın. XR2206 çıkış, IC3b giriş, IC3b çıkış.

DC offset sıfır olacak şekilde trimpot ayarlanacak. DC offset trimpot sıfır olmayacak. Ters olmuş :)

Bir de üç sinyal resmi koyacaktın. XR2206 çıkış, IC3b giriş, IC3b çıkış.
Önce bunu bir ayarlayayım dedim abi. Sonra diğer ikisini peş peşe koyacağım. Tekrar ayarlıyorum DC Offseti

Önce bunu bir ayarlayayım dedim abi. Sonra diğer ikisini peş peşe koyacağım. Tekrar ayarlıyorum DC Offseti

DC offsetin sıfır olması demek, sinüs X eksenine göre dikine simetrik olacak. Yani alt tepeler -1 V, üst tepeler +1V olacak. Senin şimdiki sinyalde pozitif bir DC offset var, yani alt tepeler 0.107 V, üst tepeler 1.116 V

Genlik de 2 Vpp olacak. Senin sinyalin şu anda genliği 1.008 Vpp

DC offsetin sıfır olması demek, sinüs X eksenine göre dikine simetrik olacak. Yani alt tepeler -1 V, üst tepeler +1V olacak. Senin şimdiki sinyalde pozitif bir DC offset var, yani alt tepeler 0.107 V, üst tepeler 1.116 V
Bu mudur abi? Herhalde bu sefer doğru anlamışımdır. Tamamsa diğerlerine geçeyim. Yok daha hassas ayarla diyorsan az daha kurcalayayım?
1607961098320.png

Tamamdır. Bu şimdi XR2206 nın temiz çıkışı. Şimdi başına neler geliyor aşama aşama bakalım.

Sonra IC3b nin girişindeki "amplitude" potansiyometresini maksimum yap ve bu durumda iken giriş ve çıkışının osiloskop çıktısını koy.

Kızın ödevi varda az oyalıyor bu gün beni.

5 numara giriş bacağı
1607964422303.png

7 numara çıkış bacağı
1607964465605.png

Evet hiçbir değişiklik yok. Opamp aşırı yavaş kalıyor. İstersen özdisan'dan TL072 getirt de karşılaştıralım. Ben de benim antika komponent kutularına bakayım belki bir tane TL072 denk gelir.

Evet hiçbir değişiklik yok. Opamp aşırı yavaş kalıyor. İstersen özdisan'dan TL072 getirt de karşılaştıralım. Ben de benim antika komponent kutularına bakayım belki bir tane TL072 denk gelir.
Doktorun hastasının masada kalması gibi kaldı alet masada. Kadıramıyorum kaç gündür :D

Google'da aratayım dedim, bir dokundum bin ah işittim :katil2:

İşte bunlardan dolayı, bu düzgün çalışmayan IC lerin "OpAmp Tester" "555 Tester" gibi devrelerle hızlıca test edilmesi gerekiyor.

Aşağıdaki linkte XR2206 ile Function Generatörü tasarlayıp çalıştıran son derece bilgili bir kişinin çok detaylı çalışma videosu var.
Adam burada NE5532P ve TL 084 ile yapılan cihazı izah ediyor .
Bir sonraki videoda da devreyi gayet güzel çalıştırıp sinyallerini de gösteriyor.Cihaz haline getiriyor.

İşte bunlardan dolayı, bu düzgün çalışmayan IC lerin "OpAmp Tester" "555 Tester" gibi devrelerle hızlıca test edilmesi gerekiyor.

Aşağıdaki linkte XR2206 ile Function Generatörü tasarlayıp çalıştıran son derece bilgili bir kişinin çok detaylı çalışma videosu var.
Adam burada NE5532P ve TL 084 ile yapılan cihazı izah ediyor .
Bir sonraki videoda da devreyi gayet güzel çalıştırıp sinyallerini de gösteriyor.Cihaz haline getiriyor.

Bunu yapan ilk türk olarak tarihe geçecem abi. :D
Bu gün 85 bin kişilik elektronik grubuna GBP si 6MHz, Slew Ratesi 60/[CHAR]micro[/CHAR]s bir opamp önerebilir misiniz diye yazdım. Sadece 1 kişi "Digikeye Bak" yazmış. Durum vahim yav.

Bunu yapan ilk türk olarak tarihe geçecem abi. :D
Bu gün 85 bin kişilik elektronik grubuna GBP si 6MHz, Slew Ratesi 60/[CHAR]micro[/CHAR]s bir opamp önerebilir misiniz diye yazdım. Sadece 1 kişi "Digikeye Bak" yazmış. Durum vahim yav.

Daha beteri de olabilirdi. İngilizce küfür ettiğini sanıp banlayabilirlerdi :katil1:

Azıcık da geyiğe düşelim. Bu projeyi hazırlayan bir İngiliz. Bizler ise daha hazır projeyi hayata geçiremiyoruz, nasıl ilerleyecek bu memleket?

• Üzgün
Reactions: 333
@Gokrtl konuyu sulandırmayacaktım ama artı 17. sayfadayız... Memleketin dört bir yanı patates-soğan :D

Gökhan bu opampları hurda ses mixerleri, preamplifikatörlerde pedallarda bulabilirsin

@Gokrtl konuyu sulandırmayacaktım ama artı 17. sayfadayız... Memleketin dört bir yanı patates-soğan :D
Sorun değil ya. En azından boş konuşmuyoruz. O 85 bin kişinin akşama kadar konuştuğu başlıklar şunlar;

"Led tv nin ledleri arızalandı söksem kendim değiştirebilir miyim?"

"Telefonun ekranı kırıldı, bir kahramanlık yapsam kendim söküp toplayabilir miyim?"

Vay efendim "Arabanın aküsü bitti evde kaç volt adaptörle şarj edebilirim"

Bir günde şema koyup "ben bunu topluyorum, şurasını anlamadım" diyen çıkmıyor.
Tek yük Çıksa da cevap veren çıkımıyor. :katil2:

Türk forumlarında en yaygın bulunabilecek konular:

"Güneşten/gübreden/rüzgardan bedava elektrik"

"Kendi su kuyusunu açarak bedava su"

"Metal dedektörü/define arama"

"Crack/kürek/körük yazılım linkleri, korsan pdf kitap linkleri"

Bilmiyorum, belki de mevcut eğitim sistemiyle insanların ufku ancak bu kadar açık oluyor ...

Bunları direnc netten multilayer diye aldım ama sanki hepsi damla tipi gibi geldi bana?
Sizce bi öpücükte bunlara mı verdim acaba?
Eğer öyleyse özdisandan sipariş verirken bunları tekrar ekliyim.

20201214_212101.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back