Yollari cok cok dogru uzunlukta ve cok ince yollu pcb uretimi

Adamlar celik serit uzerine 1um cozurlukle NS NS miknatislama yapiyorlar.

Elektronik olarak ziyaret edemiyormusun.
 
Klasik pcb üretim tekniklerinde kullanılan bakırın kalınlığı 35μ. Bazı üreticiler 15μ veya 70μ gibi farklı seçenekle de sunuyorlar.
Asit indirmede sırasında bakır bıçakla kesilmiş gibi kenarı 90 derece olmuyor. Prosesin süresine ve parametrelerine göre eğimli (eğimi yüksek bir tepe yamacı gibi) bir hal alıyor.

Asit işleminden sonra yolların kenarlarına mikroskop ile bakarsanız, büyük kanyonun uçurumları gibi bir şey görürsünüz.

Gözden kaçan bir diğer nokta ise yüzeydeki bakırın kalınlığının ortalaması 35μ. Bakırın üst yüzeyi ve özellikle alt (epoksi malzeme ile birleşen) kısmında mikroskopik seviyede çukur ve tepeler var.
 
Akilli bidigin halini hatirini sordum cip uretiminde pozlama konusunda konustuk.

Film olarak plastik degil quartz cam kullaniliyormus. Kalinligi da 6 cm ye yakinmi.s

Bir yuzu kromla kaplaniyor sonra bu yuzeye !! isiga duyarli !! kimyasal suruluyor daha sonra da elektron tabancasi ile taranarak desen olusturuluyormus. Ardindan krom tabakasinin uzerindeki isiga duyarli tabakada elektron yiyen kisimlari kimyasal olarak yok ediliyormus. En son asamada quartz blok asitle indirgenip ardindan yikanip temizlendiginde kuartz blok uzerinde cipin deseni olusuyormus.

Artik bu qaurtz cam film islevi goruyor. Silikon uzerine pozlamada ise UV isin kullaniliyormus.

Quartz blogun ince film gibi esnemesi mumkun degil tabiki.

Bu durumda bu isi kendi imkanlarimla cozecek olsam ilk dusundugum yontemin aynisi. (Elektron bombardimani ile ben metali yok etmek istiyordum fotoresist malzemenin yok edilmesi gerekiyormus)

Cam taban uzerine ince metal kaplama yap.
Ustune fotoresist kaplama yap.
Elektron huzmesi ile desen olustur.
Desende bozulan yerleri kimyasal olarak kaldir.
Asittle indirge.

Metal kaplama ne kadar ince olursa o kadar iyi.

Aslinda yapilmayacak bir calisma degil.

En buyuk sikinti vakum pompasi gibi gorunuyor. (Yagli sistemler)

Benzetme yaparsak scop tupunun fosfor ekranini menteseli yapmak gerekiyor. Kapagi ac numuneyi koy kapat vakumlayip tup haline getir.
 
Benzetme yaparsak scop tupunun fosfor ekranini menteseli yapmak gerekiyor. Kapagi ac numuneyi koy kapat vakumlayip tup haline getir.
Konuyla alakasiz ama kusura bakmyain dayanamadim.

Ulkedeki egitimin en buyuk eksikligi bu, gormeyi ogretemiyorlar cocuklarimiza. Bu ne kadar kaliteli bir cumleydi. Ogretim boyle bir sey. Opuyorum ellerinizden abi :saril: Super ornek oldu bu benim icin.

Japonlar der, bir seyi oyle bir anlat ki annanem bile anlasin :gulus2:
 
Belki birilerinin isine yarar.






 
JLC Pcb nin şu anki-mevcut pcb imalat yönteminde herhangibir değişiklik olmadan, sadece kullandığı filmin 4800 dpi değilde, 48000 dpi (kırk sekiz bin) olduğu düşünüldüğünde, amacınıza ulaşmış olurmusunuz? İstediğiniz pcb üretilmiş oluyor mu?

Bundan ne kadar eminsiniz? Sizden bu konuda puanlama yapmanız istense 1-1000 arası kaç puan verirdiniz?
Yüksek dpi da bakırların kenarındaki tırtıklar kesinlikle olmaz veya 10 kat daha az olur denebiliyor mu?

Sonucda pcb üretim tekniğinde geri kalan her ne varsa hiç birisi değişmeyecek, sadece film çözünürlüğü 10 kat artırılmış olarak kullanılacak.
Üretimdeki tek farkın bu olduğu düşünülecek. Böyle kesin olur denilebiliyor mu?
 
Son düzenleme:
Filmi yuksek cozunurlukte almak tek basina yeterli degil. Filmi esnetmeden PCB uzerine koyacaksin. Bu ikisi iyi yapilirsa sonuc buyuk olcude iyi olacaktir.

Ama isin icine girince daha dunya kadar parametre vardir.
 
Dolayis ile 0.1/100=1um cozunurluk bana yetiyor.

100mm hareket etsen, 100.000 step eder. Bu aralıkta optik sensör bulabilirsin belki.

  • Measuring ranges (mm): 10 // 25 // 50, additional ranges will be available soon,
  • Linearity from 2 µm onwards (± 0.02%
 
100 mm. hareket için, 1 Milyon stepli sensör olamalıki, 100 Bin step motor hareketi garantilenebilsin diye anlamıştım olayı ben.
Böylece motor mekanik hareketi 1 um. hassasiyeti sağlayabilir diye anlamıştım.

Yüksek çözünürlükdeki film tekbaşına yetmeyip bir sürü parametre olması problem.
Başkasının imalatına bırakılabilecek bir pcb gibi gelmedi bana bu. Adam pcb yi imal ederken başında dikilinmeyeceğine göre,
şimdi düzgün üretse bir sonraki üretimde tekrar herşey uygun yapılacak da.... Sıkıntılı alengirli iş gibi geldi bana.
Sanki kendinizin üretmesi gerekecek gibi bir yola çıkılıyor gibi geldi bana.

Yukarıda birisi pcb hatalıda üretilse hataları heryerinde sabittir ve kalibre edilemezmi gibi bir şey demiş. Bu fikir bencede makul duruyor.
Hata var ama, hatanın bir düzenide var. Bu Uygulanamıyormu?
 
Son düzenleme:
postu detaylı okuyamadım ama sıradan bir pcb fabrikasında bu çözünürlükler imkansız. hatta çoğu pcb fabrikası özellikle belirtilmemişse gerberler üzerinde kendine göre oynar. kendi toleranslarına göre yol kalınlıklarını %5 kadar değiştirebilir.

jlpbc bile deliklerle oynuyor. 0.8mm attığım vialar 0.6mm geldi. neden böyle dedim our engineer mistake diyerek hemen kupon tanımladırlar. halbuki bence hata yok o partide ellerinde 0.6mm delik yoğun bir kart vardı tasarımı ona uydurdular.

pozlama basit bir asetat benzeri ama daha kalın filmle yapılıyor, burada arada 50 mikron kadar photo resistive malzeme bir de onun üzerinde 5 mikron kadar jelatin olur. pozlamada baskılı yüzey pcbye bakar ve asetatn gölgesi engellenir ama photo resistive film kalınlığından kaynaklı gölgelenme mutlaka olur.

asit aşamasında ise her banyo birbirinin aynısı olmaz. banyolar 6-12 saatte bir kontrol edilir ve tazelenir ama o süre içinde yolların kenarları daha fazla veya az aşınabilir. sonuçta bir pcb fabrikasının amacı 1-2 mikron çözünürlük değil.

ayrıca mikroskop altında bakırın kenarlarına bakınca düz ve keskin bir kenar olmuyor dalgalı çıkıyor genelde.

fakat iphone benzeri gsm işi yapan 8-16 layer 0.05mm yol yapabilen ve askeri de hizmet veren çok gelişmiş fabrikalar var bunlar muhtemelen daha özel ve hassas teknikler kullanıyorlar. shenzhen'de king borther var mesela oraya sorabilisiniz. gene de 50-75um %10 toleransın altına inebileceklerini sanmıyorum. gene mikrodalga 77-110ghz rf pcb yapan fabrikalar da 50 mikrona kadar inmek zorunda.
 
kenarlarında mikroskobik tırtık olmadığından emin olunan veya en düşük tırtık bulunduğundan emin oluanan, ışık geirmeyen fiziki parçayı-nesneyi,
(bu parça her neyse bulunacak artık. çok yüksek dpi çözünürlük elde etmek amaçlı bu yapılıyor. bu halde film asetat kısmında aradan çözünürlüğü, esnemesi gölgelenmesi komple aradançıkarılmış olacak.)

bu işe uygun kaliteli pozitif kimyasal ile, yüzey işlemi en hassas gerektiği gibi yapılmış, en ince bakır kalınlıklı pcb üzerine, direkt arada hiç bir şey olmadan bu nesne koyulup, en uygun ışık-süre şartlarında pozlanır, sonrasında en uygun olduğu düşünülen asit işlemine tabi tutulur.

çıkan pcb deki, düz olan bakır kenarları mikroskobik ölçüde tekrar incelenir sonuc yine beklendiği gibi değilse?
Bu işin pcb de yapılamayacağı kesin anlaşılmış olur. pcb kısmı artık unutulur.

yazılan diğer yöntemlerle üretimlerin tamamının bu işe uygun maliyetli olduklarından şüphem var. uygun fiyatlı çözümler değil gibi duruyorlar.

videoda okuma çözünürlüğü virgülden sonra iki hane gözüküyor ama 3 hane olarak beklendiğide belirtilmiş. hatta sensör virgülden sonra 4 hane ölçmeliki,
3 hane garanti olsun gibide anladım olayı ben.

birde sistem bunu adc ile okuyarak ölçüyor. adc çözünürlüğünden bağımsız olarak adc her bir ölçüm neticesinde illa bir-iki tık da olsa aşağı yukarı yönde hatalı okuyor olabilir. bu atlanılmıyor değilmi?
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
yukarıda başkası tarafından açıklanan,
hatanın bir sistematiği lineeritesi varsa bu hata olmakdan çıkabilir mealindeki açıklamasından veya
ölçüm aynı pcb de tek yerden ise bunun peşinden ikinci bir kısımdanda referans-doğrulama okuması ile denetlenmesi kısımları ile de çözüme gidiliyor olabilir.
bende çözümün burda saklı olduğunu düşünüyorum.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
hernekadar sistemin çalışma mantığı anlamam için açıklanmışda olsa, ben yine tam olarak anlayamadım. tam anlasam onu yapabiliyor olmam gerekir.
bu şu anda mümkün değil,
sistemin çalışma mantığı iyi bilinenlerce ve kullanıcıları tarafından çözüm önerileri gelebilirdi, ama pek kullanan olduğunuda düşünmüyorum.
bilmediğimiz bir sistem için önerilerde az oluyor ve etkisiz kalıyor olabilir.
 
cam bir disk var bu dönerken iki sensör önünden geçiyor. diskin içerisi gözükmüyor. sensörlerin aktif olmasına sırasına göre yön ve sensörlerin 4 kademeli aktif olmalarına görede mesafe/tur algılanıyor. diskin içi nasıl diye sorulabilir işte bunu bende bilmiyorum. lazerle çok hassas ince çizgiler atılıyor olabilir. diskin en dışı çevresi kullanılıyor ölçüm için.
yalnız bu sistemde digital inkrimental enkoder motor arkasına takılı ise, sinüs eğrisi mantığı olmadığından dolayı yani absolit mantık enkoder olmadığından motor konumu bilinemiyor. motor sürülme yöntemine göre bu yerine göre bir dezavantaj olabiliyor.

Mikro Step'inki bu bakımdan konumda biliyor olmalı. Avantajı var yani. digital olmadığından adc çözünürlüğü ne kadar yüksekse o kadar çok hassasiyet de alınıyor olmalı. Lineer uygulamalarda daha güzel bir sistem ama onunda, hassas işlemde imalat sıkıntıları olduğu anlaşılıyor.

fiyatı çok pahalı gibi durmuyor. 24 Bit en koderin çıkış pinyon çapı 10 mm. olsa bu oldukça düşük bir değer olur. çevresi 30 mm. eder.
bu durumda 30 / 16777216 = 1,8 nm. (nanometre) hassasiyetde olur. bu oldukça yüksek ve çok iyi bir hassasiyet oluyor.
Mikro Step in lineer düzeneğine helis modül 0,25/0,5 pinyon ve kramayer ilavesi ile işlem bu enkoder ile halledilebilir gibi duruyor.
Yalnız dairesel motorlarda motor mil konumu bilinemez. Ama buradakide döner motor değil voice coil lineer motor oluyor.
bobin konumunu bilmeye gerekte yok sanıyorum.
İyi fikir 24 bit enkoderi tuttum ben. kapalı güvenli tozsuz otamdada çalışıyor. enkoderin hareketi pinyon-kramayersizde yapılabilir belki.

tekrar düşündümde cam diskin içinde lazerle veya farklı bir şekilde ışık geçirmeyen çizgi çizimiyle falan olacak iş değil gibi duruyor. cam diskin yapısı nasıl acaba?
 
Son düzenleme:
elektrik kesilirse - sistem tekrar çalıştırılırsa, motor mil konumu bilinemez. inkremental enkoderde bu olmaz.
sıfır noktası tam turda-her enkoder diski turunda Z çıkışından pals almak içindir. pek kullanıldığınıda görmedim. A ve B çıkışları 4 lü darbe veya tekli darbe halinde kullanılır.
16 veya 24 bit denilen kısımda 4 lü darbeler halinde düşünülür-verilir. darbeleri tek tek sayan için çözünürlüğü ilaveten 4 kat daha hassas olur ama bu yüksek hızlara uygun bir çalışma yöntemi olmayabilir. devir yönü yine A B faz geçişi sırasıyla anlaşılır.

daha pahalı absolit enkoderde motor mil konumu herzaman bilinebilir. bunun elektrik kesintisiyle bir alakası yoktur. mikrolarda absolit enkoder bağlama modülü olduğunu görmedim.

Mikro Step'e voice coil de motor konum bilgisi gerekmiyor diye düşünüyorum.

Bencede en temizi kolayı ve işlemcide direkt modülü olan 16-24 bit dairesel kapalı tip inkremental enkoder kullanımı. mikro oyalanmadan konum bilgisini enkoder modülünden algılar. problemsiz çözüm.
bir tek lineer doğrusal hareket bu dairesel enkodere aktarılacak hepsi bu. temiz iş.
 
Son düzenleme:
bunu demiyorum, her enerji geldiğinde sistem kendini bir şekilde sıfırlar. cnc makinalarda olduğu gibi.
 
Sistem 0 pozisyonunu bir switch ile (yarikli opto sensor ile) ogreniyor.

Aslinda bugune kadar switch kullaniyor switchi de kendim yapiyordum. Sivri uclu bir metal karsindaki metale dokundugunda burayi sifir kalbul ettiriyordum.

Yarikli opto sensor sicakliktan etkilenip sifir noktasi bir miktar kayacak. Fakat onu da onemsemeyecegim.

Proje bittiginde 60mm x 60mm ebatlarinda bir XY tabla olacak. Cozunurluk icin artik ne cikarsa. Eger yaptigim sensor isimi gormezse mecburen optik yada magnetik lineer cetvel alacagim.

Tek eksenli lineer step motor + 5um cozunurlukteki sisteme 5000 USD istiyorlar. Bu isi ben ucuza yapacagim diye yola ciktim. Bakalim ne olacak?

Su anda yaptigim lineer cetvelin dairesel tipini daha once yapmistim. Onda bir turu 16384 adima bolmustum fakat onda da linearite testi yapmadim. Fakat linearitesi kotu oldugu belliydi cunku motor milini sensorun tam ekseninden gecirememistim.

CUI'nin hazir capacitive encoderlarindan almistim. Benim yaptigim da CUI'nin bir benzeri zaten.

 
bu durumda daresel motor milinin hangi konumda-açıda olduğunu sadece absolite enkoder veriyor denebilirmi?
diğerleri yani üstde linkde verilen kapasitif, optik ve manyetik enkoderlerde motor mili konumu-açısı elde edilemiyor diyebilirmiyiz?
 
konu hassas baskı teknolojileri ise bu durumda bakır şart değil çünkü üzerine lehim yapmayacagız. belki ito gibi bir materyal quartz cam ya da leksan film üzerine 5um çözünürlükle print edilebilir. baskının iletkenliği sağlaması yeterli gelecektir.

şöyle olabilir çok yüksek çözünürlükte baskı veren printerler var mesela pcb üreticilerinin gerberden filmlerini bastıkları cihazlar böyledir. cihaz vektör formatını kendi bir daha yorumluyor. mikroskopla bile bakınca daireler köşegen gibi çıkmıyor. 10.000-20.000dpi olabilir.

böyle bir printerle baskı alıp o filmin basılı kısmını (ya da baskısız) bir teknikle iletken kaplayabilirsek. mesela iletken bir sıvı banyosunda baskılı alana yapışması en azından temel seviyede sağlanabilir. ardından başka bir banyoda bu iletken tabaka bakır ile kalınlaştırılır.
 
Son düzenleme:
film baskısı en fazla 4800 dpi olduğunu yazmıştı konu sahibi. 10-20 Bin kurtarmayıp 48 Bin kurtarır diyede belirtilmişti yanlış değilsem.
bu tür cihazların en hassası matbaa renk ayrım filmcilerinde oluyor diye biliyorum onlardada 4800 dpi üstünü göremedim ben. web ortamından baktım.

aslında direkt her türden zemine elektrik iletken gümüş yol baskısı serigrafi ile yada püskirtme ile yapılabiliyor. 0.25 mm. kalınlıkda rahat basılır. ama malesef çizgi kenar çözünürlükleri yine düşük kalır. iletken yol kenarında mikroskopik kırpık istenmiyor, asıl bu işi zorlaştırıyor. imkansız yapıyor. elektrik iletken yollu plastik asetat tarzı leksan membran panel baskıları yapılabiliyor. pazarcı kantar kontrol panelleri gibi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
6,985
Mesajlar
119,316
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top