Yuksek devirli motor miline pens tutucu takmak

Bence 4S olan motora daha yüksek voltaj da verilebilir. Neticede moturun içinde bir izolasyon sorunu veya bozulacak bir yarıiletken vs yok. Ama ne olur? Daha yüksek güç harcanacağı için motoru aktif olarak soğutmak gerekebilir. Birde haliyle devir yükseleceği için rulmanların o devire ne kadar dayanıklı olduğu sorunu ortaya çıkar. Ama bunu sadece genel motor mantığına göre söylüyorum, konuyu tecrübe etmişliğim yok.
 
Normalde 24v kullanacagim.
Bence voltaja odaklanmayın. Onu bir şekilde motora uydurursunuz.

Aşağıdaki siteyi açarsanız sol taraftaki listeleme seçenekleri ile istediğiniz özellikte bir motor seçebilirsiniz.

 
Son düzenleme:
380 motor 400'de sorunsuz dönüyorsa.
18 motor 28'de sorunsuz döner.

Yapıları aynı.
 
Belirli bir guc icin tasarim asamasinda iken tamam.

Fakat belirli bir gerilim icin tasarlanmis motora iki kati voltaj verirsen akimda iki kat artar.
 
Bu yontem oluyor fakat uzun sureli test etmem gerekecek.

1.jpg


Iki mil bir birine fiziksel olarak bagli degil. bisiklet tekerinin telleri arasina parmaginizi sokup cevirmeye benzer yapi kurdum.
 
Son düzenleme:
Su zamana kadar yaptigim en sorunsuz kuplaj bu oldu.

Bu motor zaten gurultulu calisiyordu. Begenmedigim icin EmaxRS2205 i almistim. Emax pert olunca denemeler icin bu motora dondum.

Motor milini iterek motorun kic tarafindan cikmasini sagladim. Boylece motoru aluminyum bloga yanak yanaga vidalama sansim oldu. Hareketi de kic taraftaki milden aldim.

Proxonun kendi pens tutucusunu ve pensini kullandim. (Cin mali ER8 ile mukayese edildiginde cok daha hafif ve sempatik)

Pens tutucuyu iki adet rulmanla yatakladim. Yani motorun kendi iki rulmani + 2 tanede pens tutucu milinde rulman var.

Ancak sonradan taktigim rulmanlar asiri isiniyor. Bunlari seramik rulmanla ya da yuksek devirde calabilecek kaliteli, marka rulmanlarla degistirmek gerekecek.

Fotoda princ disk motora bagli. Bu diskin yarigi var.

Pens tutucunun miline de bir yarik actim ve icine celik tel parcasi takip yarigi lehimle kapadim. (Yarik yerine delik delmek isterdim ama usendim.)

Celik tel princ diskin yariginin icinde kaliyor. Disk motor tarafindan donderildiginde tel, diskteki yariginin kenarina dokunuyor ve artik birlikte donmeye basliyorlar.

Miller arasi merkezi kayiklik 360 derecelik donus boyunca telde farkli esnemelere neden oluyor. (Bu telde metal yorgunlugu yapip telin kopmasina neden olabilir. Fakat bu sorun ne kadar zamanda gerceklesir denemek gerekecek)

0.5 mm matkap ucuyla bolca delik delme testi yaptim

Bu yontem cozum 1 olarak kenarda durabilir.

Proxonun pens tutucu milini ve konik sikma vidasini yapabilecegimi dusunuyorum. Pensleri zaten yedek parca olarak satin alinabiliyor.
Yaklasik 2000 TL olan proxxon alinip bozulabilir de. Sonucta cozum 200 USD nin altinda kaliyor.

Daha ucuz makineler de alinip denenebilir.

Duzenek su anda 24500 rpm ile (Wegstr makinenin iki kati suratte) donuyor.

 
Son düzenleme:
Bu sistem ideale yakın bence. Mil çapları ise aktarmaya alternatif olarak sıkı geçme pcv pnömatik hortum ile kaplin denenebilir.
 
Plastik , lastik türü kaplinler veya metal kaplinler bu kadar yüksek devir için uygun mudur?

Yada yüksek devirde nasıl kaplinler kullanılıyor bilgisi olan var mı?
 

Sayfada bakindiklarimdan en yuksek rpmde dondurulebileni 10 bin rpm.

Benim mekanizmada aslinda boslugu olan cok uyduruk bir kaplin. Fakat celik telli kismin kutlesi o kadar kucuk ki teldeki sekil degisikligi balansi cok fazla bozmuyor.

Ticari kaplinler yapi olarak buyuk oldugu icin kutle merkezinde olacak en kucuk degisiklik yuksek devir sayilarinda buyuk savrulmaya neden oluyor.

Bildiginiz gibi kaplinler millerdeki eksenel kacikliginin yapacagi sikisma sorununu, donus esnasinda kendi sekillerini degistirerek yok ediyorlar. Sekil degisimi demek kutlenin yer degistirmesi demek bu da vibrasyon demek.

Kaplinleri dusuk devirlerde kullandigimiz icin kaplin kaynakli vibrasyonlar gozardi ediliyor.
 
Senin kaplinde metalin metale doğrudan teması yerine motor tarafına teflon delikli disk, pens tarafına iğneli disk olabilir. İğne sayısını da mesela 90c ara ile 4 adet olur ise daha dengeli olabilir.
 
Senin kaplinde metalin metale doğrudan teması yerine motor tarafına teflon delikli disk, pens tarafına iğneli disk olabilir. İğne sayısını da mesela 90c ara ile 4 adet olur ise daha dengeli olabilir.

Teflon olsun olmasin evet bu yapinin imalati daha basit. Ilk firsatta bunu deneyecegim. Cunku telli sistemde telin montaji vs biraz ugrastirici.

Simdi hatirladim bu yapi zaten bir kaplin cesidi. Sozkonusu kaplinin ignelerinin (silindirlerinin) disina lastik geciriliyor.
 
Son düzenleme:
Asagidaki cizimde disklerin capinin 5mm ve kalinliklarinin 2...3mm oldugunu varsayin.

Deliklerden gecen celik tel halkalar deliklerin icinde cok bosluklu vaziyette duruyorlar.

Bu yapi ilk tasarimdan daha kolay ve daha pratik.

1.jpg
 
Tel yerine 1mm pim düşünmüştüm ben. Bir tarafa sıkı geçme çakılacak. Diğer tarafta örn. 2mm çaplı deliklerin içinde boşluklu duracak. Daha profosyonel görünür. Diğer türlü telle tutturmuşlar bunu diyebilirler...

1664368715781.png
 
  • Beğen
Reactions: umk
Motor geldi. Ama kargo paketini görünce dedim bunlar herhalde yanlış birşey gönderdi. Motor inanılmaz küçük. Milini çevirince de aynen step motorlarda olduğu gibi atlayarak gidiyor.

IMG_20220929_153228.jpg
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,978
Mesajlar
101,946
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top