Bitmiş pil ile batarya şarjı yapan devre

Termodinamik sorusu: Uzay boşluğunda, her şeyden çok uzakta bizim dünya büyüklüğünde yeni bir gezegen oluştuğunu düşünelim. Bu gezegene yeterince derin bir delik deldik. Sonra da deliğin dibindeki ısı ile yüzeydeki ısı farkından yararlanarak jeotermal elektrik üreten santral kurduk. Bu santral:

1) Sonsuza kadar çalışır mı? neden?
2) Çok uzun süre çalışır ama eninde sonunda üretim durur mu? neden?

Tabi santral peryodik bakım vs isteyebilir. Bu konumuzun dışında. Burada asıl soru, jeotermal enerjiye yönelik.
Nitinol engine ya da Strling engine ile yapılabilir ama sonsuz olmaz elbette, sistem için madde dayanımı izin verdiği müddetçe ve ısı farkı korunduğu sürece hizmet verebilir.

Zaten overunity makinelerinin %90'ı bu prensiplerle çalışıyor ve Termodinamik yasaları ile çelişmiyor fakat Orffyreus'un tekerleği, iki aşamalı mekanik osilatörler ve hareket halindeki bir volana açısal hız katmak ve bunun kolaylığı ile volandan tekrar tekrar enerji emmek gibi projeler termodinamik yasaları ile çelişiyor.

Eğer yeni konuya böyle gireceksen fazla uzun ömürlü olmayacağını peşinen söyleyeyim :D

Nitinol engine ya da Strling engine ile yapılabilir ama sonsuz olmaz elbette, sistem için madde dayanımı izin verdiği müddetçe ve ısı farkı korunduğu sürece hizmet verebilir.

Sorunun çözülebilmesi için, ısı farkını koruyup korumadığını ayrıca ifade etmeye gerek yok. Soru kendi içinde çözüm için yeterli.

Sorunun çözülebilmesi için, ısı farkını koruyup korumadığını ayrıca ifade etmeye gerek yok. Soru kendi içinde çözüm için yeterli.
Bir ara Nitinol engine ve Stirling engine konularında da başlıklar açarım. Zira onların da overunity olduğunu iddia edenler var. Quara'da bir mucit ile tanıştım nitinol engine ile bedava elektrik ürettiğini iddia ediyordu. Bunları daha sonra açıklarım ama sizin konunuzu anlamadım neden sonsuz olur mu diye soruyorsunuz? Nitinol engine ile ısıyı geri besleyerek madde dayanımı izin verdiği müddetçe çalışan bir tane ben yapabilirim. Kaliteli malzemeler seçersek çok uzun süreler çalışabilir.

Çekirdek yine soğuyacak. Siz kazmasaydınız daha yavaş soğurdu. Uzayda madde yok, dolayısıyla ısı iletim mekanizması radyasyon olarak baskın. Yer yüzünde 40-50 derecelik farklarda hesap yaparken radyasyon u gözardı edebiliyoruz çünkü hesaba etkisi conduction ve convection a göre düşük. Ama uzayda artık madde yok, mecbursun radyasyon çözeceksin, siz çekirdeği açmadan önce yüzeye önce conduction ile iletip sonra radyasyon yapıyordu. Evet günün sonunda daha büyük yüzeyden radyasyon yapıyor daha kolay gibi ama bence aradaki iletim yavaşlatır(madde, boyut vs ekleyip tam hesaba gireriz aslında tam tersi de çıkabilir dediğimin). Kısacası kazıp açmanız ile açmamanız arasında fark yok aslında her türlü soğuyup çalışmayı bırakır.

Benzer mantıkta uydular, uzay araçları vs için bir güç kaynağı var. RTG isminde, çok basitçe anlatmaya çalışırsam bir tarafta yarı ömrü kısa olmayan radyoaktif bir malzeme var bozunuyor ısı yayıyor. Bunun karşısına peltier koyup diğer tarafını da uzayda soğuk kısma baktırıyorsunuz(rastgele baktırma işi olmaz, roverlar kendi gölgesi ile inanılmaz ısı farkında yol açtığı için tasarımları zor ve özel materyal gerektirir) sonrasında peltier den elektrik üretiyorsunuz. Bu şekilde senelerce çalışabiliyorlar 70lerden beri anma gücü civarlarında kalmış olması lazım voyager in mesela. Ha tabi şimdi bu yalan onlar uzaydaki free energy i hasat eden cihazlar denirse şaşırmam

peltier den elektrik üretiyorsunuz
Neden peltier kullanıyorsun, Stirling motoru kullan. Stirling motoru Carnot çevriminin ana motorudur ve bu sistem çok verimli olduğundan %100 verime yaklaşıldığı düşünülüyordu. Hatta şimdilerde Stirling motorunun %150 verimde olduğunu iddia ediyorlar(bunu bilimsel makaleler iddia ediyorlar) ancak geri besleyemeyeceğini düşündükleri için de faydalı enerji üretilemez deniliyor fakat ben Nitinol engine ve indüksiyon ısıtma ile bu sorunu çözerim. :)

Son düzenleme:
@clc evet çok uzun süre çalışacak (belki milyarlarca yıl) ama eninde sonunda iç ve dış sıcaklıklar dengeye ulaşacak. Ama ben, gezegenin üst tabakaların sürekli olarak iç tabakalara baskı yapacağı için, o basıncın etkisi ile çekirdek hep sıcak kalacak diye varsayıyordum. Tabi termodinamiğe aykırı bir durum, ama açıklamasını da yapamıyordum.

Mesela bisiklet pompası ile havayı sıkıştırınca, pompa gövdesi ısınıyor, ama baskıyı devam ettirsen de sonra soğuyor. Bu mantık yapıyor, ama gezegenin basıncının da termodinamik olarak aynı senaryo olduğu kafama yatmıyordu.

Termodinamik sorusu: Uzay boşluğunda, her şeyden çok uzakta bizim dünya büyüklüğünde yeni bir gezegen oluştuğunu düşünelim. Bu gezegene yeterince derin bir delik deldik. Sonra da deliğin dibindeki ısı ile yüzeydeki ısı farkından yararlanarak jeotermal elektrik üreten santral kurduk. Bu santral:

1) Sonsuza kadar çalışır mı? neden?
2) Çok uzun süre çalışır ama eninde sonunda üretim durur mu? neden?

Tabi santral peryodik bakım vs isteyebilir. Bu konumuzun dışında. Burada asıl soru, jeotermal enerjiye yönelik.

2) Çok uzun süre çalışır ama eninde sonunda üretim durur .
Radyo aktif elementlerin ömrünü bilmediğim için yapay zekaya sordum.

GPT-4o mini

Radyoaktif Elementlerin Ortalama Ömrü ve Enerji Salınımı

Radyoaktif elementlerin ortalama ömrü, farklı elementler için oldukça değişkendir. Aşağıda başlıca radyoaktif elementlerin ortalama ömürlerine ve bunların insanlık için sağladığı enerji kaynaklarına dair bilgiler bulunmaktadır:
Uranyum-2384,5 milyar yılUzun vadeli ısı kaynağı, dünya içindeki sıcaklığı artırır.
Uranyum-235700 milyon yılNükleer enerji potansiyeli, sınırlı miktarda, radyoaktif çürüme.
Toryum-23214 milyar yılUzun süreli enerji kaynağı.
Potasyum-401,25 milyar yılYaygın olarak bulunur, dünya içindeki ısı katkısı sağlar.
[th]
Element​
[/th][th]
Yarı Ömür (yıl)​
[/th][th]
Toplam Isı Salınımı (yaklaşık)​
[/th]​

Enerji Salınım Sürekliliği

Radyoaktif elementler, uzun yarı ömürleri sayesinde yüzyıllarca hatta milyonlarca yıl boyunca ısı salınımına devam edebilir. Örneğin, Uranyum-238 gibi elementler, mevcut radyoaktif kalıntılar nedeniyle gezegenin sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Bu elementlerin ısı enerjisi, yerkabuğu ve çekirdek arasındaki etkileşimlerle birleşerek sürekli bir sıcaklık kaynağı oluşturur.

Gelecek İçin Beklentiler

Bu elementlerin varlığı, Dünya'nın iç sıcaklığını sağlam bir şekilde desteklemeye devam edecektir. Dolayısıyla, bu elementlerden kaynaklanan radyoaktif çürüme, önümüzdeki milyarlarca yıl boyunca önemli bir ısı kaynağı olmaya devam edecektir. Elde edilen enerji, genellikle doğal süreçler (volkanik faaliyetler, jeotermal enerji vb.) ile yüzeye ulaşmaktadır.

@mechanic sorunun konusu radyoaktiflik değil aslında. Belli bir kütlenin üzerindeki gökcisimlerinde, merkeze gittikçe ısı artıyor, bu ısı farkından yararlanan bir santral bu.

@mechanic sorunun konusu radyoaktiflik değil aslında. Belli bir kütlenin üzerindeki gökcisimlerinde, merkeze gittikçe ısı artıyor, bu ısı farkından yararlanan bir santral bu.
Isı artışının sebebi radyoaktiflik.
Ayda düşük diyorlar mesela.
Düşük kütle daha az ısı.
Merkezde toplanmasının sebebide özgül kütlelerinin yüksek oluşu.
Yapay zekaya özgül kütlelerinide sordum. :)
Bazılarının düşük ama uranyumun yüksek.

Radyoaktif Elementlerin Özgül Kütleleri

Radyoaktif elementlerin merkezde toplanmasının en önemli sebeplerinden biri, bu elementlerin yüksek özgül kütleleridir. Aşağıda, bazı önemli radyoaktif elementlerin özgül kütleleri verilmiştir:
Uranyum-23818,95
Uranyum-23518,95
Toryum-23211,72
Potasyum-401,89
Radon-2220,222
[th]
Element​
[/th][th]
Özgül Kütle (g/cm³)​
[/th]​

Özellikler ve Merkezde Toplanma

• Yüksek Özgül Kütle: Yüksek özgül kütleye sahip radyoaktif elementler, yer çekiminin etkisiyle daha derin katmanlara yönelme eğilimindedir. Bu nedenle, Dünya'nın çekirdeğinde ve manto katmanında yoğun bir şekilde bulunurlar.
  • Yoğunluk ve Isı: Bu elementlerin yüksek yoğunlukları, duyulan çekim kuvvetleri ile birleşince, yüksek sıcaklıklara ve basınçlara neden olur. Bu süreç, yerkabuğundaki radyoaktif çürümenin devam etmesini sağlar.

Sonuç olarak, yüksek özgül kütle, bu elementlerin yerin derinliklerinde birikmesine ve dolayısıyla iç sıcaklık ve enerji üretimine katkıda bulunmasına sebep olur.

Gezegende radyoaktif madde varsa o da ısınmaya katkı sağlar. Ama bir gezegenin çekirdeğinin çok daha yüksek sıcaklıkta olması için gerekli olan birşey değil. Isının ana sebebi, gezegen daha oluşurken, maddenin yer çekimi etkisiyle birbirlerine yaklaşması ve sıkışması.

Gezegende radyoaktif madde varsa o da ısınmaya katkı sağlar. Ama bir gezegenin çekirdeğinin çok daha yüksek sıcaklıkta olması için gerekli olan birşey değil. Isının ana sebebi, gezegen daha oluşurken, maddenin yer çekimi etkisiyle birbirlerine yaklaşması ve sıkışması.
İlk oluşmada ısı artışı olması için büyük kütlenin birdenbire toplanması lazım
Zamanla kütle artışı ile olmuyor.
Zamanla kütle artışı ile ısınma ancak radyoaktiflik ile mümkün.
Yarılanma ömrü 5 milyar olan radyoaktif maddenin günümüzden 5 milyar önce iki katı radyoaktif madde olur birde.

Gaz devi gezegenlerde radyoaktif madde yok, ama onlarda da sıcaklık çekirdeğe yaklaştıkça artıyor. Birden bire deyince, o süre, kütleye göre farklı olacaktır. Bir bisiklet pompasını 10 dakika boyunca sıkıştırırsan belki fazla ısınmaz, 2 saniyede sıkıştırırsan ısınır. Ama bunu bir gezegenin oluşumu ölçüsünde genişletirsen, gezegenin oluşumundaki basınç, çekirdeğinin çok daha sıcak olmasına yeterli olur diye düşünüyorum.

Radyoaktivite etkisinin bağımsız bir etken olarak değerlendirmek lazım. Ve asıl ısıya katkısının da basınca göre çok daha az olduğunu düşünüyorum. Ama astronomi uzmanlık alanım değil, yanlış olduğumu farkedersem kabul ederim.

Hava ve toprak arasında elektrik potansiyeli vardır ve bu cihazlar bunu kullanıyor. Daha doğrusu havanın + elektrik yüklü iyonları vardır ve bununla topraktan elektrik alırsınız ancak bunun için rezonansa ayarlanmış bir trafo gerekir. Tıpkı buradaki minik rezonansa zorlanan devre gibi... Bu konuda kendi içerisinde derya deniz gibi, araştırınca ne olduklarını anlıyorsunuz. Öyle jeotermal gibi potansiyel fark sıcak elektrik vs. aramıyorsunuz. Kurduğunuz her yerde çalışıyorlar.

Örneğin bu cihaz ise topraksız ve open source olarak AKULA ismiyle anılıyor. InfinitySAV şirketi bu cihazı yapıp satışa sunmuştu ancak bu cihazlar satılamıyor çünkü mahkeme el koyuyor. Detaylarını daha önce anlatmıştım.

Merhaba,

İlginç bir konu, anlamaya çalışıyorum.

İşaretlediğim yerdeki kırmızı kablo ucu boşta. Havayla temas ederek ampulü mü yakıyor demek istiyorsunuz ?

1760027910548.png

Saygılar,
Cihan

İşaretlediğim yerdeki kırmızı kablo ucu boşta. Havayla temas ederek ampulü mü yakıyor demek istiyorsunuz ?

Bırak videyu, gerçeğini görsen bile şüpheyle bakman lazım. Bu sistemin çalıştığına inanan, aşağıdaki sistemin çalıştığına da inanır. Videodaki gibi, herhangi bir prize bir kere dışarıdan 230V veriyorsun, ondan sonra prizden çıkan voltaj tekrar prize geri dönüyor ve unity device elde ediyorsun.

1760028238484.png

Gaz devi gezegenlerde radyoaktif madde yok, ama onlarda da sıcaklık çekirdeğe yaklaştıkça artıyor. Birden bire deyince, o süre, kütleye göre farklı olacaktır. Bir bisiklet pompasını 10 dakika boyunca sıkıştırırsan belki fazla ısınmaz, 2 saniyede sıkıştırırsan ısınır. Ama bunu bir gezegenin oluşumu ölçüsünde genişletirsen, gezegenin oluşumundaki basınç, çekirdeğinin çok daha sıcak olmasına yeterli olur diye düşünüyorum.

Radyoaktivite etkisinin bağımsız bir etken olarak değerlendirmek lazım. Ve asıl ısıya katkısının da basınca göre çok daha az olduğunu düşünüyorum. Ama astronomi uzmanlık alanım değil, yanlış olduğumu farkedersem kabul ederim.
Onu ben tartışmıştım bir fizikçi ile.
Oda radyoaktif element yok diyordu ilk oluşan yıldızlarda. :)
Ama bing bang ile az miktarda lityum ile berilyum oluştuğunu söylemişti.
Ve onlar radyoaktif idi.
Özgül kütleleride helyum ile hidrojene göre fazla bu elementlerin.
Hidrojen ile helyum uzayda toplanıp büyük kütle oluşturamaz.
Ama lityum ile berilyum oluşturur.

Lityum ile berilyumun radyoaktif olan izotoplarını özgül kütleleri ile vermesini istedim. Yarılanam ömürlerini yazdı yanına.
Lityumun düşükmüş. Ama berilyumun fazla.
.
GPT-4o mini

Lityum ve berilyumun radyoaktif izotopları aşağıdadır:

Lityum İzotopları

Li-66.015HayırStabil
Li-77.016HayırStabil
Li-88.022Evet838 milisaniye
[th]
İzotop​
[/th][th]
Özgül Kütle (g/mol)​
[/th][th]
Radyoaktif Mi?​
[/th][th]
Yarı Ömür​
[/th]​
Not: Lityum'un bilinen izotoplarından Li-8, radyoaktiftir.

Berilyum İzotopları

Be-99.012HayırStabil
Be-1010.013Evet1.39 milyon yıl
Be-1111.009HayırStabil
[th]
İzotop​
[/th][th]
Özgül Kütle (g/mol)​
[/th][th]
Radyoaktif Mi?​
[/th][th]
Yarı Ömür​
[/th]​
Not: Berilyum'un radyoaktif izotopu Be-10'dur.
Bu izotoplar, çeşitli uygulamalarda ve araştırmalarda önemli rol oynar. Başka bir konu hakkında bilgi almak ister misin?

Gaz devinde radyoaktif element oluşması için bir neden yok ki. Maddenin neredeyse tamamı hidrojen. Füzyon ile yeni madde oluşması mümkün değil. Ancak başka yerlerden hazır radyoaktif element gelmesi lazım, mesela asteroid veya kuyruklu yıldız. Bu da ana kütlenin ihmal edilebilecek kadar az bir yüzdesini oluşturur, ısıya katkısı da ihmal edilebilir düzeyde olur diye düşünüyorum.

Gaz devinde radyoaktif element oluşması için bir neden yok ki. Maddenin neredeyse tamamı hidrojen. Füzyon ile yeni madde oluşması mümkün değil. Ancak başka yerlerden hazır radyoaktif element gelmesi lazım, mesela asteroid veya kuyruklu yıldız. Bu da ana kütlenin ihmal edilebilecek kadar az bir yüzdesini oluşturur, ısıya katkısı da ihmal edilebilir düzeyde olur diye düşünüyorum.
o yanlış işte.
Gaz devi birleşemez. Hidrojenin özgül kütlesi az. Oluşan kütle çekimi uzaya kaçmasını engelleyemez.
Başlangıçta Lityum ile berilyumdan çekirdek olursa ancak onlar hidrojeni toplar.

@mechanic bir eleştri de bulunmak istiyorum gpt ya da herhangi bir llm ile oluşturulan metin içeriği paylaşılan şeylerden hazzetmiyorum. O metni görmek isteyince gider gpt ile tartışırım. Bence çoğu insan bu düşünceye sahip. Sırf bu yüzden yazdıklarınızı şu an görmezden geliyorum, kişisel bir eleştridir dikkate almayabilir sen kimsin diyebilirsin alınmam.

Gezegenlerin içeriği tam olarak ne sebeplerle sıcak bilmiyorum, büyük ihtimalle çeşitli sebepleri vardır. Ama günün sonunda şu an dünyanın ya da diğer gezegenlerin çekirdeklerinin sıcak olmasının ana sebebi oluşumdan kalan artık ısı. Belki radyoaktif bozunum sonucu ısı üreten çekirdekler de vardır, ama günün sonunda bu olay olmadan da sıcaklık var ve ısı kaybedildiği için zaman içinde sıcaklık düşüyor. Yıldızlar için mesela bu durum geçerli değil, güneş hidrojeni yakıt olarak kullanıyor. Ama o da bitecek tabiki.

@mechanic bir eleştri de bulunmak istiyorum gpt ya da herhangi bir llm ile oluşturulan metin içeriği paylaşılan şeylerden hazzetmiyorum. O metni görmek isteyince gider gpt ile tartışırım. Bence çoğu insan bu düşünceye sahip. Sırf bu yüzden yazdıklarınızı şu an görmezden geliyorum, kişisel bir eleştridir dikkate almayabilir sen kimsin diyebilirsin alınmam.

Gezegenlerin içeriği tam olarak ne sebeplerle sıcak bilmiyorum, büyük ihtimalle çeşitli sebepleri vardır. Ama günün sonunda şu an dünyanın ya da diğer gezegenlerin çekirdeklerinin sıcak olmasının ana sebebi oluşumdan kalan artık ısı. Belki radyoaktif bozunum sonucu ısı üreten çekirdekler de vardır, ama günün sonunda bu olay olmadan da sıcaklık var ve ısı kaybedildiği için zaman içinde sıcaklık düşüyor. Yıldızlar için mesela bu durum geçerli değil, güneş hidrojeni yakıt olarak kullanıyor. Ama o da bitecek tabiki.
Yapay zekaya sadece kütlelerini sordum.
Herşeyi aklımda tutamam.
ilk yıldızların Lityum berilyum çekirdeğe sahip olmalarını şartını ona ben söylemedim.
Fİzik konusunda matematiğim kötü olsada okulda çok iyi idim.
Başka forumdan eski yazımı atabilirim isterseniz.
Din ile ilgili forum olduğu için atmaya çekindim.Şu anda zaten kapalı.

Forum istatistikleri

Konular
8,376
Üyeler
3,319
Son üye
bsahin26

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back