Hobi Atölyemi Düzenliyorum (Yeni ekipmanlar, Yeni Hayaller)

Hatun sinirimi bozdu. Almayacağım bunları. Benim odaya özel dolap yaptırtacağım ona.

Elektrik ve diğerleri isimli youtube kanalında anılarını anlatan duayen bir elektronikçi amca var. Atölyesinde ve çalışma masasında fare yavrusunu kaybetse bulamaz herhalde. Videonun içine atlayıp atölyeye düzen veresim geliyor.

Hatun sinirimi bozdu. Almayacağım bunları. Benim odaya özel dolap yaptırtacağım ona.

Gerçi vazgeçmiş görünüyorsunuz ama belki yarın bir gün yeniden gündeme gelebilir veya başka arkadaşlar için fikir verici olabilir diye yine de yazıyorum.

Öncelikle, konu basit gibi görünse de, riskleriyle birlikte düşününce ciddiye alınması gerektiği kanısındayım. Uzman görüşü olmayıp, yaşam deneyimime dayalı kişisel görüşlerimdir:

1. Zeminden yukarıya, duvara ağır eşyalar/mobilyalar monte edilirken öncelikli konulardan biri, deprem riskidir.
  2. Deprem riski olsun ya da olmasın, bir diğer önemli konu; çocuklu evlerde yaratacağı tehlikedir. Sağlam monte edilmeyen ağır dolabın tümden çökmesi veya içindeki ağır eşyaların (kapaklara rağmen) aşağı düşmesi özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturur.
  3. Fazla ağır eşya söz konusu olduğunda, duvarın sağlamlığı, yani o eşyayı taşıyabilecek dayanıklılıkta olup olmadığı bile önemli hâle gelir. Eğer dolap vb. çok ağır ise ve duvarınıza güvenmiyorsanız, vazgeçip başka yol düşünmelisiniz.
  4. Çok ağır eşyanın/dolabın içinden duvara yapılacak vidalama, ne kadar önlem alınırsa alınsın, o eşyanın parçalanması sonucunu doğurabilir ve tehlikelidir.
  5. Sağlam olacağını düşündüğüm montaj şeklini çizimlerle yansıtmaya çalıştım. Alt ve üst bağlantı elemanlarını ayrı ayrı, monte edilmiş hâliyle tam olarak sistemi ayrı çizdim. Daha kolay anlaşılsın diye, dolap sanki şeffaf bir malzemeden yapılmış gibi, arkası ve altı görülebiliyor varsayımıyla hareket ettim.
  6. Ana fikir şöyle: Ağırlığın çok büyük kısmını, duvara çok yakın ve çok dayanıklı elemanlar taşımalıdır. Yani, asıl ağırlık dikey olarak duvara taşıtılmalıdır. Diğer elemanlar, eşyanın/dolabın öne eğilmesini (sarkmasını) engellemeye yöneliktir. Bunlar aynı zamanda, sabitleme işini yapıp, yataydaki hareketliliği önler. Çizimde asıl taşıyıcı elemanlar (A) ve (B) parçaları olup, yatay monteli çelik profillerdir. Bunlar ağırlığı alttan ve dıştan üstlenirler. Diğer elemanlar, yani (1) (2) (3) (4) (5) numaralı "L" bağlantı elemanları, bahsettiğimiz öne sarkma hareketini önler. Eğer eşya/dolap çok ağır ve geniş değilse, (A) ve (B) yerine tek parça profil kullanılabilir. Böylece (2) numaralı "L" bağlantı elemanı da boşa çıkmış olur. Çok ağır eşya/dolap için, alttaki "L" elemanları "çaprazdan takviyeli" türden seçilirse daha iyi olur. (Görüntüsü dik üçgene benzeyen "L" bağlantıları)
  7. Elemanların yatayda çok iyi hizalanması önemlidir. Yoksa, bir veya iki eleman bütün ağırlığı taşıyor, diğerleri bir süs gibi işlevsiz kalıyor durumu ortaya çıkar. Hatta, ağırlığı asıl taşıyıcı elemanlar yerine, yardımcı elemanlar üstleniyor gibi olur.
  8. Bütün bağlantı elemanlarının et kalınlığı, taşıyacakları eşyanın ağırlığıyla orantılı, yani yeterince kalın olmalıdır. Benzer orantıyı eleman genişliklerinde de gözetmek gerekliyse de; yatay monteli çelik profilin dar olması gibi fazla geniş olması da sakınca yaratacaktır. (Esneme ve kaldıraç etkisi bakımından!)
  9. Duvara vida deliklerinin açılması ve dübelleme işi çok özenli yapılmalı; yine vida kalınlıkları ve boyları da taşınacak ağırlıkla orantılı olmalıdır.
  10. Çok sık aralıkla kalın vida kullanmak, belki ağırlıktan bile bağımsız olarak, duvarda parçalanmaya neden olur. Seyrek kullanmak ise, dayanıklılığı azaltır. Bu ikisi arasında uygun bir denge gözetilmelidir.
  11. Özellikle yatay monteli çelik profillerdeki vidaların başları, büyüklük ve sağlamlık açısından kritik önemdedir. Gerekirse, sağlam pullarla desteklenmelidir.
  12. Son olarak: Eğer duvar; mutfak, banyo, tuvalet gibi ıslak ortamlara komşu ise, uzun ve kalın vidaların su borularını hasara uğratabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, ıslak ortam söz konusu olsun ya da olmasın; elektrik, telefon, anten, data gibi hatlar için de aynı tehlike geçerlidir.
Böyle bir işe kalkışacak arkadaşların çoğu, burada yazdıklarımı belki kendisi de akıl edecektir ama bir bütünlük içerisinde sunmuş olmak açısından yine de detaylı yazdım.

Bu vesileyle, FreeCAD kullanan arkadaşlara bir soru yöneltmek istiyorum:

Paint'in olanakları kısıtlı ve onunla bir şeyler çizmek oldukça oyalayıcı oluyor. Deneyim kazanmış bir FreeCAD kullanıcısı buradaki çizimleri 10-15 dakika gibi bir sürede yapabilir mi, yoksa yine saatlerce uğraşması mı gerekir?

Şimdilik FreeCAD'in diğer üstünlüklerini görmezden gelip, işin yalnızca pratiklik kısmını merak ediyorum. Buna göre cevaplarsanız sevinirim.
Duvara_Dolap_MONTAJI.png

Duvara_Dolap_MONTAJI_Üst.png
Duvara_Dolap_MONTAJI_Alt.png

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,155
Üyeler
3,722
Son üye
Hyx

Son kaynaklar