3 fazdan 1 faza dönüşüm

DonKişot

Üye
Katılım
12 Ağustos 2019
Mesajlar
83
Diyelim elimizde 3 fazlı 3 KVA 380 V kaynak var. Bunu 1 fazlı 3 KVA 220 V kaynağa nasıl dönüştürebiliriz?
Kaynağın tek fazını kullanırsam 220 V elde edeceğimi biliyorum ama bu durumda güç sadece 1 KVA oluyor.
 
İlk aklıma gelen : 3 fazlı motor + 1 fazlı alternatör :cheeky2:
ikinci aklıma gelen : 3 faz doğrultma sonucu DC sonra DC den sinus...
 
Güzel bir soru. Cevabını hali hazırda bilmiyorum. Araştırdım ama net bir sonuç göremedim. Tek görebildiğim şey bu işi üç fazlı bir transformatör ile ve "open delta transformer" denen bir bağlantı şekli kullanmak. Ama böyle yapınca sanki senin istediğin gibi maksimum güç transferi olmuyor. Bakalım benim trafocuya sorayım ne diyecek ...
 
Öğrenciyken faz kaydırma diyer birşey anlatmıştı hoca. Ancak Ne olduğunu hiç hatırlamıyorum. Fazlar kaydırılrak üst üste bindirilir ise üç sargı primer tek sargı sekonder olabilir.

Yada önceki mesajda yazdığım gibi elektronik çözüm.
 
Transformatör ile ilgili ben de internette bilgiler gördüm ama hesabını anlamadım.
Alternatör ve inverter kesinlikle iş görür ama en ucuz metot trafo olur herhalde.
 
Trafo ile olur. Giris 3 faz olacak cikis tek faz. Guc 3 kva.

Peki bu iş, standart bir 3 fazlı trafo ile yapılabilir mi Serkan? Yani 3 kVA lık bir trafo, 3 tane bağımsız primer sargısı, 3 tane bağımsız sekonder sargısı var (3 fazlı izolasyon trafosu gibi düşün). Yoksa bu iş sadece özel sarılmış bir trafo ile mi olur?
 
Olmaz abi.

3 faz cikisli bir trafo 3 fazdanda guc cekildiginde 3 kVA verecektir. 3 faz giris 3 faz cikisli bir trafodan 1 fazdan 3 kVA guc cekemeyiz.

Trafo 3 fazdan 1 faza olursa 1 fazdan 3 kVA cekilebilir.

Diğer turlu 3 faz cikisli trafodan tek fazdan guc cekilmek istenirse gerilim dusumu olur. Ilgili sargi bir sure sonra yanabilir.
 
3 fazdan 1 faza trafo nasıl bir şey prensip çizimi vs. var mı? Çıkış hangi fazın dalga formunu alacak... Kafam basmadı olaya...
 
Bu tip elektromanyetik simulasyon yapan bir program bulup denemek lazım. Böyle bir yazılım bilen var mı?
 
3 fazdan 1 faza trafo nasıl bir şey prensip çizimi vs. var mı? Çıkış hangi fazın dalga formunu alacak... Kafam basmadı olaya...

3 fazlı elektrik şebekesinde voltajlar, frekansları aynı, fazları farklı sinüsoidal dalgalardır. Frekansları aynı olan iki sinüsoid toplandığı zaman, toplam da bir sinüsoid'dir. Toplamın frekansı da aynıdır, ama faz farkı ve genliği farklı olabilir. Aşağıda bunun formül haline getirilmiş ifadesi var:

1606759225406.png
 
Aşağıdaki dokümanda, diğer olası toplamalar için formüller de verilmiş
 

Ekler

  • Sum_of_Two_Sinusoids.pdf
    147.4 KB · Görüntüleme: 185
MATLAB'de iki tane 400 Hz sinüsoid üretiyorum (kırmızı ve mavi eğri). Birisi diğerine göre 120° faz farklı. Sonra da bu iki eğrinin toplamını görüntülüyorum (sarı eğri)

1606759580626.png
 
MATLAB'de iki tane 400 Hz sinüsoid üretiyorum (kırmızı ve mavi eğri). Birisi diğerine göre 120° faz farklı. Sonra da bu iki eğrinin toplamını görüntülüyorum (sarı eğri)

6268 eklentisine bak

Matematiğim çok iyi değildir ama burada bir kazanç olmadı gibi geldi bana. Kırmızı aynı zamanda 1. fazın manyetik akısı olsun. mavi 2. fazın manyetik akısı. Dalga mekaniği, üst üste binen dalgalar toplanarak sarıyı oluşturmuş. Ama buda sadece bir fazın enerjisine eşit değil mi?
 
Sorunun geneline alternatif bir yarım yamalak çözüm olarak, primer sargı iki fazla beslenir ise sekonder taraftan 2 kva alınabilir. 1 kva yine çöp...

Birde olayın geneline bakmak lazım böyle bir duruma pratikte ne zaman ihtiyaç olur hiç düşünemiyorum...
 
Serkan'ın önerdiği şekil bence çalışır. Yani primer 3 sargı (yıldız veya üçgen). Sekonder tek sargı, ama telin kesiti üç misli daha fazla.

Uygulama alanına gelince, kısıtlı bir güç kapasitesine sahip bir 3 fazlı kaynak varsa (mesela 3 kVA lık bir 3 fazlı jeneratör) ve bununla 3 kVA monofaze bir motor çalıştırmak istiyorsan, buradaki çözüme ihtiyaç olur.
 
Birde olayın geneline bakmak lazım böyle bir duruma pratikte ne zaman ihtiyaç olur hiç düşünemiyorum...
Okulda AC güç kaynakları var,çıkış voltajı ayarlı ve akım sınırlama özellikli.3 faz veya 1 faz çıkış üretiyor.Ama 3 faz iken verebildiği güç 1 faz gücün 3 katı.Proje olarak bir inverter yapacağız ve 1 faz gücü yeterli değil ve üc fazın toplamının gücünü kullanmak istiyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,314
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top