Arçelik 3340 çamaşır makinesi çalışmıyor

Eğer proğram ünitesini sökme niyetiniz varsa, söktüğünüz kabloları ve soketleri muhakkak markalayın.
Sökücem mecburen, dediğiniz gibi hem fotoğraf hem işaretlicem çünkü çok soket var, bazılarına köprü atılmış karışık bir hayli.
Teşekkür ederim, sağ olun.

Sökücem mecburen, dediğiniz gibi hem fotoğraf hem işaretlicem çünkü çok soket var, bazılarına köprü atılmış karışık bir hayli.
Hatta bir kağıda kontrol ünitesinin blok şemasını çizebilir ,kağıt üzerinde planlama yapabilirsin, hatırladığım kadarı ile kontrol ünitesi pinlerinde numara veya harf olması lazım.

Hatta bir kağıda kontrol ünitesinin blok şemasını çizebilir ,kağıt üzerinde planlama yapabilirsin, hatırladığım kadarı ile kontrol ünitesi pinlerinde numara veya harf olması lazım.
Sol kısımda harfler vardı evet. Şema çizerim daha iyi.

@cem61
Motoru çalışıyor hocam; 220v verdim, yavaş dönüyor ama sanırım normaldir bu.
Kanırttırarak mı çıkıyor bu katmanlar? Dişliler falan var içerde. Vida falan yok, perçine benzer yuvarlak metaller var ama perçin değil. Açarken kırmamak, zedelememek için nasıl açabilirim?

IMG_20220224_184824.jpg

@cem61
Motoru çalışıyor hocam; 220v verdim, yavaş dönüyor ama sanırım normaldir bu.
Kanırttırarak mı çıkıyor bu katmanlar? Dişliler falan var içerde. Vida falan yok, perçine benzer yuvarlak metaller var ama perçin değil. Açarken kırmamak, zedelememek için nasıl açabilirim?

15736 eklentisine bak
Motor çok hızlı dönmez zaten. Benim söktüğüm kontrol ünitesinde eğilmiş perçinler vardı, onları düzelterek sökmüştüm.
sendeki herhalde köşelerden dört adet uzun pim var, uçları preslenmiş gibi, eğer öyle ise ,çivi veya benzer birşey ile vurarak açabilirsin. o pinler ile ilgili yakından bir foto koyarsan daha net çözüm buluruz.

Motor çok hızlı dönmez zaten. Benim söktüğüm kontrol ünitesinde eğilmiş perçinler vardı, onları düzelterek sökmüştüm.
sendeki herhalde köşelerden dört adet uzun pim var, uçları preslenmiş gibi, eğer öyle ise ,çivi veya benzer birşey ile vurarak açabilirsin. o pinler ile ilgili yakından bir foto koyarsan daha net çözüm buluruz.
Dediğiniz gibi sanırım.

IMG_20220224_203031.jpg

IMG_20220224_203009.jpg

pinleri kesmediysen, ucu sivri bir şey ile yukarı doru kanırtarak sonra kargaburun ile uçlarını düzelterek çıkartabilirsin ,sonra tekrar bunları ucu konik bir şey ile ezerek kullanabilirsin.
Henüz kesmedim, düşünceli mesajınız için teşekkür ederim, sağ olun.

@cem61

Hocam sigortayı attıracak bir yanık, problem göremedim ben. Sorun bu parçada da değil sanırım.

Sizi de rahatsız ediyorum ama.

IMG_20220226_211602.jpg

IMG_20220226_211229.jpg

@cem61

Hocam sigortayı attıracak bir yanık, problem göremedim ben. Sorun bu parçada da değil sanırım.

Sizi de rahatsız ediyorum ama.

15767 eklentisine bak

15768 eklentisine bak
Kontakları tırnak törpüsü veya ince bir zımpara ile bir temizle,geçirmeyen kontak olabilir. Mini motorun çalışma kontagini bulabilirsen o kontağı özellikle temizle ,çünkü mini motorun çalışmadığını söylemiştin. Motor çalışmaz ise hiç bir işlem olmaz.Rahatsiz etmiyorsun yola devam.

Kontakları tırnak törpüsü veya ince bir zımpara ile bir temizle,geçirmeyen kontak olabilir. Mini motorun çalışma kontagini bulabilirsen o kontağı özellikle temizle ,çünkü mini motorun çalışmadığını söylemiştin. Motor çalışmaz ise hiç bir işlem olmaz.Rahatsiz etmiyorsun yola devam.
İlginiz için teşekkür ederim öncelikle.
Benim merak ettiğim konu sigortayı neyin attırdığı, bu parça sigortayı attırabilir mi? Kararma, yanık, erime, sararma hiçbir şey yok temiz görünüyor içi ve dışı. Motor da dışarda çalışıyor o da sigortayı attıramaz sanırım. İşin içinden çıkamadım.
Çok yardımcı oldunuz, sağ olun.

İlginiz için teşekkür ederim öncelikle.
Benim merak ettiğim konu sigortayı neyin attırdığı, bu parça sigortayı attırabilir mi? Kararma, yanık, erime, sararma hiçbir şey yok temiz görünüyor içi ve dışı. Motor da dışarda çalışıyor o da sigortayı attıramaz sanırım. İşin içinden çıkamadım.
Çok yardımcı oldunuz, sağ olun.
Sigortanın atması,bir anlık motorun ve diğer parçalardan birinin aşırı akım çekmesi olabilir. İstersen toparlamadan önce mini motoru yerine takıp dişlilerin çalışıp çalışmadığını görmek, acaba bir zorlanma var mı.

Bazı elektrik fişlerinin kafasının içinde erime ile karşılaştım.
Makineyi fişe takıp dikkatli bir şekilde beyin/ hız kartı vb yerlere enerji geliyor mu kontrol eder misiniz?
Ya da giriş filtre kondansatörü üzerinde ölçüm alabilirsiniz. Kontaktör grubunun sağlam olması fişi düşündürdü bana.

Evde kullandığım bazı beyaz eşyaların bu yüzden fiş başlıklarını değştirmek durumunda kaldım.

Bazı elektrik fişlerinin kafasının içinde erime ile karşılaştım.
Makineyi fişe takıp dikkatli bir şekilde beyin/ hız kartı vb yerlere enerji geliyor mu kontrol eder misiniz?
Ya da giriş filtre kondansatörü üzerinde ölçüm alabilirsiniz. Kontaktör grubunun sağlam olması fişi düşündürdü bana.

Evde kullandığım bazı beyaz eşyaların bu yüzden fiş başlıklarını değştirmek durumunda kaldım.
Şimdi sen böyle söyleyince bende prizden şüphelendim. Priz içinde de erime filan olduysa şartel attırabilir. Acaba oralar da kontrol edildi mi?

@cem61
@fide
@Gokrtl

Cevaplarınız, ilginiz için çok teşekkür ederim öncelikle, sağ olun.

Makinenin giriş kapasitörüne kadar sorun yok, kapasitör ve sonraki parçalarda bir sorun var. Prizin içinde ve dışında sorun yok, kablolar temiz ve başka cihazda çalıştırmıştım sorun yok.

Makinenin kablosunu da ölçtüm kapasitöre kadar faz ve nötr geliyor sorun makinede maalesef, makinenin açma kapama ledi de yanıyor ama çalışmıyor nedense.

Kapasitör ve şu hız modülünü kontrol etmedik sadece bunlarda da yanık, kararma, erime... Vs gibi emareler yok ama sonuçta sigortayı bir sorun attırdı.

Bu kapasitörde sorun olabilir mi, nasıl ölebilirim sağlam olup olmadığını anlamak için?

IMG_20220227_231731.jpg

@cem61
@fide
@Gokrtl

Cevaplarınız, ilginiz için çok teşekkür ederim öncelikle, sağ olun.

Makinenin giriş kapasitörüne kadar sorun yok, kapasitör ve sonraki parçalarda bir sorun var. Prizin içinde ve dışında sorun yok, kablolar temiz ve başka cihazda çalıştırmıştım sorun yok.

Makinenin kablosunu da ölçtüm kapasitöre kadar faz ve nötr geliyor sorun makinede maalesef, makinenin açma kapama ledi de yanıyor ama çalışmıyor nedense.

Kapasitör ve şu hız modülünü kontrol etmedik sadece bunlarda da yanık, kararma, erime... Vs gibi emareler yok ama sonuçta sigortayı bir sorun attırdı.

Bu kapasitörde sorun olabilir mi, nasıl ölebilirim sağlam olup olmadığını anlamak için?

15773 eklentisine bak
O kapasitör değil. Filtre. Adını unuttum yav. Aklıma gelmiyor. Ondaki kabloları söküp birleştirerek test edebilirsin. Normalde 220v bu filtreye giriyor, parazitlerden temizlenip tekrar 220v olarak çıkıyor. Ama hangi kablo nedir iyi bilmiyorum. Teorik olarak voltaj AC olduğuna göre rast gele iki kablo birleştirilebilir ama bizzat kurcalamayınca emin olamıyorum buradan.

O kapasitör değil. Filtre. Adını unuttum yav. Aklıma gelmiyor. Ondaki kabloları söküp birleştirerek test edebilirsin. Normalde 220v bu filtreye giriyor, parazitlerden temizlenip tekrar 220v olarak çıkıyor. Ama hangi kablo nedir iyi bilmiyorum. Teorik olarak voltaj AC olduğuna göre rast gele iki kablo birleştirilebilir ama bizzat kurcalamayınca emin olamıyorum buradan.
Alttaki mavi ve kahverengi kablolar giriş, üstteki beyaz ve kırmızı çıkış. Beyaz ve kırmızı kabloda 220 v varsa sağlam diyebilir miyiz?

Alttaki mavi ve kahverengi kablolar giriş, üstteki beyaz ve kırmızı çıkış. Beyaz ve kırmızı kabloda 220 v varsa sağlam diyebilir miyiz?
Normalde sağlam diyebiliriz.
Onu şöyle deneyebilirsin. Makineye giden kabloları üzerinden sök, ver 220 yi. Şarteli attırmazsa multimetre ile çıkışı ölç.
Eline koluna sahip çık, değdiripde çarpılma aman deyim.

Yalnız inşallah o filtre normalde çalışıpda yüke binince şartel attırmıyordur. Onu tespit etmek zor olur herhalde.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back