kondansatör kutuplu-kutupsuz fark eder mi?Trafoyu devreden cikart.
kondansatör kutuplu-kutupsuz fark eder mi?Trafoyu devreden cikart.
Ama transistör çıkışından mocun ledini yakacak kadar (1.2v) geliyor. Belki akım yetmiyor olabilir.üstadım r47 ayırıp dogrudan 5 volta bağladığınızda vınlama kesiliyorsa mcu transistörü yeterince sürülemiyordur transistörü darlington bir transistörle deneseniz.
Ben konuyu özet geçeyim.Ben de bir şey yazayım dedim ama konu o kadar uzamış ki takip etmesi imkansız. Yeni bir konu açılsa?
Yeniden çalıştırınca, R17'nin iki ucu arasına osiloskop ile bakabilirsiniz. Voltaj seviyesi ve dalgalanma olup olmadığına bakın.
Voltaj seviyesi/360 bize opto içindeki ledden geçen akım miktarını gösterecek. Datasheet MOC3081M için led akımı maksimum 15 mA diyor. Devreye bakınca 360 Ohm bu hesapla seçilmiş diye düşünüyorum.
10-12 mA bir akım geçiyorsa opto düzgün iletecek diye vasayabiliriz. Problem devrenin sağ tarafında olmalı derim.
Akım 3-4 mA ise, trasnsistör yeterli base akımını bulamıyordur ve opto iletimi yetersiz kalabilir. Bu durumda doğrusu BC847'nin VI eğrisine bakarak hesap yapmak, ancak R47 ay da R17 değerlerini tekrar gözden geçirmek çözüm olabilir.
MOC'u anahtarlayan BC847 SMD transistörün base bacağını da 5V'a bağladığımızda vınlama olmuyor.
1k dirençle veriyorumdur muhtemelen. Çok konfigürasyon denedim hatırlamıyorum şuan o detayıBu testi yaparken Beyz bacağına 5 voltu direnc üzerinden vermiyor musunuz?
Öyle bile olsa MCU pininin de bir çıkış empedansı var. O da devreye giriyor.1k dirençle veriyorumdur muhtemelen. Çok konfigürasyon denedim hatırlamıyorum şuan o detayı
Öyle bile olsa MCU pininin de bir çıkış empedansı var. O da devreye giriyor.