AWG ile Osiloskop farklı değerler normal mi?

kalibrasyon işlemi zaten kare dalga ile yapılır ve 1khz de 0,000003 hz kayma çok iyi bir değer yılda 0,095 saniye eder diye hesapladım buda çok iyi geldi gözüme yine biri kontrol etse iyi olacak :katil2:

Sürekli aynı yöne kayacağını düşünüyorsunuz ama bence random walk yapacak ve sapma geçen zamanın karekökü ile orantılı olacak. Örnek: 1 günde 5 saniye sapma ölçtük diyelim. 1 yılda 365 gün var. Sapma 5x√365 = 95.5 saniye olacak.

Sürekli aynı yöne kayacağını düşünüyorsunuz ama bence random walk yapacak ve sapma geçen zamanın karekökü ile orantılı olacak. Örnek: 1 günde 5 saniye sapma ölçtük diyelim. 1 yılda 365 gün var. Sapma 5x√365 = 95.5 saniye olacak.
kristallerin doğruluğu ve stabilliği ayrı değerler olarak veriliyor datasheette stabillik için kullanılacak kristalin kalitesi etken bu hesaplarda stabilmiş gibi baktık
bence bu işte bir kristalin stabilliği doğrulugundan çok daha önemli hatayı cok yüksek doğrulukta kalibrasyon ile çözebiliriz ama stabilliğe yapacak bir şey yok daha iyi kristal kullanmak şart
Sizin geçen zamanın karakökü ile hesaplamanızın nedeni nedir ? istatiksel bir şey mi ?

En kötü durumu hesaplamak için öyle yaptım ben.

Saat için bile çok iyi gibi duruyor. Ben mi yanlış hesapladım bilmiyorum ama, time base 10 MHz ise, 25 ppm hata ile, saniyede sadece 2.5 pikosaniye kayma meydana geliyor. Günde 0.216 mikrosaniye kayma. 10000 günde 2.16 saniye. Birisi kontrol etse hesabı iyi olacak :)
@taydin hocam bence hesap yanlış. 25ppm milyon birimdeki sapması. 10MHz için ±250 Hz olmalı, kaymanın hep aynı yönde olduğu varsayıyorum periyod süresi için 1/f ile devam edilirse 1/250=0,004sn olur. Bir gün 86400sn olduğundan günlük kayma 345,6sn olmalı :dehset1: yani sonuç berbat, yıllık kaymayı hesaplamayalım isterseniz.

@taydin hocam bence hesap yanlış. 25ppm milyon birimdeki sapması. 10MHz için ±250 Hz olmalı, kaymanın hep aynı yönde olduğu varsayıyorum periyod süresi için 1/f ile devam edilirse 1/250=0,004sn olur. Bir gün 86400sn olduğundan günlük kayma 345,6sn olmalı :dehset1: yani sonuç berbat, yıllık kaymayı hesaplamayalım isterseniz.
yok bu çok yanlış oldu bence

Sanırım doğru hesap şu:

10 MHz bir sinyalin peryodu 100 ns. 25 ppm kayma varsa, bu saniyede 250 tane fazla veya eksik peryot anlamına geliyor, bu da her saniye 25 μs kayma demek. Bu da günde 2.16 saniye demek. Sıradan bir saat ayarında yani.

SDG2042X frekans kararlılığına da baktım. 2 Vpp 10 MHz kare dalga ile test ettim. 1 ppm verilmiş datasheet'te, benim gözlemlediğim 0.3 ppm. Yani rahatlıkla datasheet kriterini sağlıyor

1719914972224.jpeg

Burada bir genel özet yazayım. Osiloskopların genel olarak ölçüm toleransları, multimetreler ile kıyaslandığında oldukça kötüdür. Genlik ölçüm toleransı 8 bit osiloskoplarda %2 - %3, 12 bit modellerde %0.5 gibidir. Osiloskobun kullanım amacı, yüksek çözünürlük ve doğrulukta ölçüm yapmaktan çok, sinyalin zamana göre değişimini gözlemlemektir.

bir de soruyu şöyle sormak lazım tam olarak %0.001'den daha düşük hata oranı ile ne yapmayı amaçlıyorsunuz ? veya osiloskop 0.001 volt hata oranı ile ölçüyor olsa bu nasıl bir avantaja dönüşecek projelerinizde ?

şunu da unutmamak lazım sinyal jeneratörü 25ppm ve osiloskop da 25 ppm hata oranına sahip. bu durumda toplam hata oranımız aslında 50ppm olabilir. ve biz bunun hangi uçta olduğunu bu sistem ile asla bilemeyiz.

yani 25 ppm hataya sahip sinyal jeneratörü ile osiloskopta %0.0000001 hata okusak bile bu bir anlam ifade etmez. çünkü hem sinyal jeneratörü hem de skop tesadüfen aynı oranda kaymış olabilir. iki hata birbirini kompanse edebilir.

bu metroloji merakı elektroniğin çok daha farklı-masraflı ve hassas yaklaşım isteyen bir kolu.

SDG2042X sinyal jeneratörü 1 ppm, osiloskop 25 ppm.

bir de soruyu şöyle sormak lazım tam olarak %0.001'den daha düşük hata oranı ile ne yapmayı amaçlıyorsunuz ? veya osiloskop 0.001 volt hata oranı ile ölçüyor olsa bu nasıl bir avantaja dönüşecek projelerinizde ?

Her tolerans seviyesinin bir uygulama alanı vardır. O anda aklına gelmezse bile, sadece düşük tolerans elde etme amacıyla yapılan ARGE faaliyeti bile çok kıymetlidir. Mesela pikosaniye çözünürlükle peryot ölçümü, lazer ile mesafe ölçümünde çok yüksek doğruluk elde edilmesini sağlar. Eğer 3.3 ps peryot ölçebiliyorsan, lazer ile kilometrelerce uzaktaki bir nesnenin tam mesafesini 1 mm doğrulukla ölçebilirsin.

Her tolerans seviyesinin bir uygulama alanı vardır. O anda aklına gelmezse bile, sadece düşük tolerans elde etme amacıyla yapılan ARGE faaliyeti bile çok kıymetlidir. Mesela pikosaniye çözünürlükle peryot ölçümü, lazer ile mesafe ölçümünde çok yüksek doğruluk elde edilmesini sağlar. Eğer 3.3 ps peryot ölçebiliyorsan, lazer ile kilometrelerce uzaktaki bir nesnenin tam mesafesini 1 mm doğrulukla ölçebilirsin.
bunu biliyorum sadece soruyu soran kişinin temel projelerinde nasıl bir fark yaratacağını - aslında pek de bir önemi olmadığını belirtmek istedim. ben meraklıyım öğrenmek istiyorum diyorsa tabi anlamlı. ama aksi halde temel elektronikte böyle bir arayış içine girmek anlamlı olmuyor.

AWG den frekansı 1.000.000kHz yapıyorum Osiloskopta 999.39Hz okuyor.
Amplitute AWG de 4.000 Vpp ama Skopta 4.20V

Böyle tutarsızlıklar normal mi?

Üsteki soruyu sormamdaki amaç bilmediğimden dolayı ve cihazları tam olarak tanımadığımdan dolayı bilgi edinmek istememden kaynaklanıyor.
Foruma ilk üye olduğum zamanlarda dediğim gibi meraklıyım ve azimliyim ve bilmediklerimi öğrenmek istiyorum.

Sinyal jeneratörü ve osiloskop ile ilgili şöyle alıştırmalar yap: Ev halkından birisi, rastgele frekans, genlik ve offset değerine sahip bir sinüs tanımlasın. Sonra da osiloskobun dikey ve yatay düğmesini rastgele sağa sola çevirip bıraksın. Osiloskop DC coupling modunda olsun. Sen de "auto setup" düğmesine basmadan, en kısa zamanda sinyali nizami bir şekilde ekranda görüntüle. Nizami demek, ekranı dikeyde mümkün olduğunca fazla dolduracak, en az 3 tane döngü olacak ekranda.

Cihaz zaten HiZ olarak yapılandırılmış, sorun empedans değil. Muhtemelen sorun probların kompanzasyonunun yapılmamış olması. Kompanzasyonu yaptıktan sonra sinüs sinyal ile önce dene, sorunsuz olduğunu teyit et. Sonra daha değişik dalga şekilleri ile denersin.
Bunu nasıl yapıyoruz?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,949
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back