kristallerin doğruluğu ve stabilliği ayrı değerler olarak veriliyor datasheette stabillik için kullanılacak kristalin kalitesi etken bu hesaplarda stabilmiş gibi baktıkSürekli aynı yöne kayacağını düşünüyorsunuz ama bence random walk yapacak ve sapma geçen zamanın karekökü ile orantılı olacak. Örnek: 1 günde 5 saniye sapma ölçtük diyelim. 1 yılda 365 gün var. Sapma 5x√365 = 95.5 saniye olacak.
Sürekli aynı yöne kayacağını düşünüyorsunuz ama bence random walk yapacak ve sapma geçen zamanın karekökü ile orantılı olacak. Örnek: 1 günde 5 saniye sapma ölçtük diyelim. 1 yılda 365 gün var. Sapma 5x√365 = 95.5 saniye olacak.
@taydin hocam bence hesap yanlış. 25ppm milyon birimdeki sapması. 10MHz için ±250 Hz olmalı, kaymanın hep aynı yönde olduğu varsayıyorum periyod süresi için 1/f ile devam edilirse 1/250=0,004sn olur. Bir gün 86400sn olduğundan günlük kayma 345,6sn olmalı yani sonuç berbat, yıllık kaymayı hesaplamayalım isterseniz.Saat için bile çok iyi gibi duruyor. Ben mi yanlış hesapladım bilmiyorum ama, time base 10 MHz ise, 25 ppm hata ile, saniyede sadece 2.5 pikosaniye kayma meydana geliyor. Günde 0.216 mikrosaniye kayma. 10000 günde 2.16 saniye. Birisi kontrol etse hesabı iyi olacak
yok bu çok yanlış oldu bence@taydin hocam bence hesap yanlış. 25ppm milyon birimdeki sapması. 10MHz için ±250 Hz olmalı, kaymanın hep aynı yönde olduğu varsayıyorum periyod süresi için 1/f ile devam edilirse 1/250=0,004sn olur. Bir gün 86400sn olduğundan günlük kayma 345,6sn olmalı yani sonuç berbat, yıllık kaymayı hesaplamayalım isterseniz.
Evet sallama durdu.yok bu çok yanlış oldu bence
bir de soruyu şöyle sormak lazım tam olarak %0.001'den daha düşük hata oranı ile ne yapmayı amaçlıyorsunuz ? veya osiloskop 0.001 volt hata oranı ile ölçüyor olsa bu nasıl bir avantaja dönüşecek projelerinizde ?
bunu biliyorum sadece soruyu soran kişinin temel projelerinde nasıl bir fark yaratacağını - aslında pek de bir önemi olmadığını belirtmek istedim. ben meraklıyım öğrenmek istiyorum diyorsa tabi anlamlı. ama aksi halde temel elektronikte böyle bir arayış içine girmek anlamlı olmuyor.Her tolerans seviyesinin bir uygulama alanı vardır. O anda aklına gelmezse bile, sadece düşük tolerans elde etme amacıyla yapılan ARGE faaliyeti bile çok kıymetlidir. Mesela pikosaniye çözünürlükle peryot ölçümü, lazer ile mesafe ölçümünde çok yüksek doğruluk elde edilmesini sağlar. Eğer 3.3 ps peryot ölçebiliyorsan, lazer ile kilometrelerce uzaktaki bir nesnenin tam mesafesini 1 mm doğrulukla ölçebilirsin.
AWG den frekansı 1.000.000kHz yapıyorum Osiloskopta 999.39Hz okuyor.
Amplitute AWG de 4.000 Vpp ama Skopta 4.20V
Böyle tutarsızlıklar normal mi?
Bunu nasıl yapıyoruz?Cihaz zaten HiZ olarak yapılandırılmış, sorun empedans değil. Muhtemelen sorun probların kompanzasyonunun yapılmamış olması. Kompanzasyonu yaptıktan sonra sinüs sinyal ile önce dene, sorunsuz olduğunu teyit et. Sonra daha değişik dalga şekilleri ile denersin.