Boeing 737NG MCP Paneli Yapmak

Ekleri uygun yerlere denk getirir sayıyı azaltırsın.
Çoksa ek yerlerine connector + cable koyarsın kolay olur.
Bunlar bir daha ki sefer için öneriler.
Ayrıca ne onlar öyle koca koca parçalar kamyon yedek parçası gibi.
SMD elemanlara geç.
500 direnç 1 dolar 500 kondansatör 1 dolar 100 transistör 1 dolar...
PCB dizaynı daha kolay

gibi..
Sıcak hava alınca smd ye geçeceğim inşallah :D

İnşaAllah.
Sıcak hava montaj için değil , sökmek için !
Sıcak hava montajda sadece QFN gibi kılıflar için işe yarar birde kırkayak gibi elemanları sökmek için.
El becerin ve havyan iyi ise ( lehim pasta dahil ) onları bile havya ile yapabilirsin. :)
İnce uçlu bir cımbız , sıcaklık ayarlı bir havya yeterli .

Ucuz bir şey için :
100-500-1000... gibi büyüten usb kameralardan ( mikroskop diye satılıyor ) uzak dur derim.
2MP kamera ve ve mini lcd ve hazır sehpalı şeyler de var.
Bunlar yakından çalışır lehimde zorluk olur.
Biraz el becerisi ile :
8MP bir kamera chip ( arduino gibi şeyler için satılıyor ) ( piksel ne kadar çok o kadar iyi )
200-500 .. gibi zoom tüp lens .
Biraz plastik yuva
Bir sehpa
Bir halka aydınlatma için led stand ışık ayarlı
Bir kamera programı 8 mesela AmCap .
0402 elemanların bazı dirençlerin üzerinde yazı oluyor net okuyabilirsin ve önemli olan kamera sistemi uzak durduğu için kolayca çalışırsın.
Tek olanların kusuru derinlik duygusunun olmayışıdır ama kısa sürede alışırsın.
50 dolar civarı maliyet.
(gönderdiğim lehim videoları bunlarla çekildi)
İstenirse digital zoom ile 300 katı daha büyütülüyor.
2MP gibilerde çok büyütüldüğünde görüntü rahatsız edecek kadar bozulur.
Bu yüzden 8 ve yukarı tavsiyem.

Pahalı olanlar için :
Zoom lensli hazır kameralar , sadece bir sehpa ve pc bağlantısı.
100-300 dolar maliyet tak kullan

Bir üst sınıf , çift tüplü ( binocular )mikroskop
300 - 500 dolar civarı.

Yukarıdakiler ile pc bağlantısı sayesinde ekrandan izler ve resim-video alabilirsin.

Bunlardan başka , gözlükler var .
Sakın ucuz bir şeyler düşünme
Ama kaliteli gözlükler var ve tam stereo görüntü olur yani derinlik hissi tamdır.
Kuyumcu dişçi gibiler kullanıyor yukarıdakiler kadar büyütmese de kör değilsen işini rahat görür .

EDİT : Aynı resimleri tekrar eklemişim düzelttim ve 3*3 mm qfn elemanın normal ve digital zoom resimlerini ekledim.
Eleman değişik açılardan daha net okunur ama resim çekmek zordu bu şekilde fikir verir umarım.

EK : resimler
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
Image60.jpg
Image61.jpg
Image62.jpg
Image63.jpg
Image64.jpg
Image65.jpg

EK resimler :

Ekler

• a.jpg
    a.jpg
    63.6 KB · Görüntüleme: 149
Son düzenleme:
O resim sınırlamasına da bir bakayım ben. Bu forum yazılımını hala öğrenemedim tam olarak. O sınırı baya artırmak lazım.

Sonuca çok yaklaşmışken yine hüsran.
Bu kez beyaz pleksi üzerine gri folyo kaplayıp lazer kesime götürdüm. Bu sefer iki ayrı sorun yaşadım.
Birincisi Lazer hem yazıları çizerken hemde delikleri keserken tolere edilemeyecek kayma yaptı.
İkincisi ise lazer yazıları kestikten sonra harflere denk gelen folyoları kaldırdım ama folyonun yapışkanı pleksi üzerinde kaldı. Tabi anında kir kaptı simsiyah oldu. Temizlemeye çalıştım ama kurcalayınca folyonun kenarlarıda kalkmaya başlıyor.
Sanırım bu işin tek çözümü eve lazer engraver alıp hassasiyet ayarlarını çok iyi yaparak kesim yapmak.

20200725_121821.jpg
20200725_121757.jpg

Önerilerim eccücük cebine zarar oluyor ama..
Basit de olsa bir cnc ile resimdeki oymaları da yapardın yazıları da yazardın aletin boş zamanlarında 3d yapardın üstüne birde yelek dikerdin.
Tek bir tane ise yazdıklarımı boş ver ama benzeri işler filan yapacaksan basit de olsa bir cnc planla derim.

Önerilerim eccücük cebine zarar oluyor ama..
Basit de olsa bir cnc ile resimdeki oymaları da yapardın yazıları da yazardın aletin boş zamanlarında 3d yapardın üstüne birde yelek dikerdin.
Tek bir tane ise yazdıklarımı boş ver ama benzeri işler filan yapacaksan basit de olsa bir cnc planla derim.
Planda var hocam, cepte yok :)
Sıraya koyduk. 6 ayda bir 1 parça alıyoruz :D

• Haha
Reactions: 333
Gökhan bu cihaz ( simülatör dü herhalde) ,bu haliyle satılıabiliyorsa bence sat , yenisini daha hızlı ve paranda olduğu için daha kolay tamamlarsın diye düşünüyorum.

Gökhan bu cihaz ( simülatör dü herhalde) ,bu haliyle satılıabiliyorsa bence sat , yenisini daha hızlı ve paranda olduğu için daha kolay tamamlarsın diye düşünüyorum.
Abi satmak önemli değilki. Bir sonraki adımı yapmak önemli. Bu haliyle satıp yenisini yapsam yine bu aşamaya kadar gelip kalıcam. Şu panel işini çözemiyorum bir türlü. Dışarda uğraşmıyorlar, evde makine yok. Makinası olanında ebatı tutmuyor. Şuan çıkmazdayım.

Böyle işleri yapmak için sanayiye yakın olmak lazım. Sanayide esnaf dolaşa dolaşa bu işler yaptırılır. Fakat uzak olunca maille filan bu esnafa ulaşıp iş yaptırmak zor. Mahalle arasında cncciye tornacıya iç yaptırmak zor.
Özellikle sanayiye gidip (Ben ki hiç hoş sohbet değilimdir, boş şeyleri konuşmaktan nefret ederim. O yüzden genelde bir ortamda pek konuşmam.) adamla geyik muhabbetine sardım ki bir yandan tanışalım bir yandan kaynaşalım, abi kardeş iş yapalım. Ama nerdee çeneye gelince dil pabuç gibi iş yapmaya gelince biran önce basıp göndereyim. İstiyorlar ki biri çizimi getirsin ben programda açıp "print" tuşuna basayım, makineden çıkanı alsın gitsin. Ama kazın ayağı öyle değil işte. duruma göre hassasiyet ayarı yapmak gerekiyor ama uğraşmak işine gelmiyor kimsenin. Adam kaç milyar vermiş makine almış "Bu ancak bu kadar olur" diyor. Ama işin yokken makineyi kötülesen, toz kondurmaz.
Şimdi istesem başka bir cnc ci bulur giderim ama ha boyayla, ha folyoyla derken toplamda zaten 200tl yi geçti harcadığım. O parayla ben boyayı kaldıracak kadar, yada folyoyu kesecek kadar gücü olan bir lazer kafa alırdım zaten. Geri kalırdı diğer parçalar. Zamanla bir lazer cnc yapardım yani.
Yazdıkça sinirleniyorum yav :kizgin2:

Gökhan benim ilk defa burda gördüğüm birşey bu ,konunun ilk başında çok yüksek rakamlarara satıyorlar falan demiştin ordan hatırlıyorum.
Shield gibi birşeydir birinde diğer bir kiti vardır onunla beraber çalışır falan
Sanki söylediğim çok mantıksızmış gibi cevaplar vermene gerek yok .Bundan sonra yazmayız bişey olur biter

Gökhan benim ilk defa burda gördüğüm birşey bu ,konunun ilk başında çok yüksek rakamlarara satıyorlar falan demiştin ordan hatırlıyorum.
Shield gibi birşeydir birinde diğer bir kiti vardır onunla beraber çalışır falan
Sanki söylediğim çok mantıksızmış gibi cevaplar vermene gerek yok .Bundan sonra yazmayız bişey olur biter
Mantıksız demek yada ima etmek istemedim abi. Ben işin içinde olduğum için biraz daha ayrıntısını biliyorum. Sadece onu açıklamaya çalıştım.
Satan adamlar bunları profesyonel olarak yapıyorlar. PCB'leri profesyonel, yazılımları profesyonel, pc ile haberleşmeleri profesyonel ve seri üretim.
Şuanda 3 ayrı Uçak simulatörü var. Dördüncüsü de 18 ağustosta çıkacak piyasaya. bu adamların yaptıkları cihazı hangisinde çalıştırırsan çalıştır profesyonel çalışıyor. Ama fiyatlar uçuk tabi. Hal böyle olunca da herkes kendi cihazını kendi imkanları doğrultusunda yapmaya çalışıyor. Ve bu durumda da piyasaya onlarca değişik türde, ebatta, boyutta ve yazılımda farklı ürün çıkıyor.
Ben yaptığım ürünü bu haliyle satsam kimsenin işine yaramaz. Haa ne zaman işe yarar eğer ben bir sefere mahsus para verip profesyonel ürünü alır da bire bir kopyalarsam o zaman senin dediğin gibi satabilirim. Yada kendi ürünümün tasarımını bitirip güzel çalışır bir hale getirirsem onu satarım.
Aksi taktirde bu haliyle satmaya kalkarsam 3 gün sonra birinin elinde patlar ve ben rezil, dolandırıcı, üçkağıtçı konumuna düşerim ki o duruma düşmektense öleyim daha iyi.

Ben hiç bir zaman kimseye bilerek ve isteyerek saygısızlık yapmam. (Aynısını görmediğim sürece.) Sadece bazen derdimi yanlış anlatıyorum dur. Sen yine bana yazmaya devam et, arada da böyle bir çimdik at ki yoldan çıkmak üzereyken kendime geleyim.

Gökhan bu güzel cümlelerin üzerine ne denir bilemiyorum.Beni mahcup ettin.

Forumla ilgili ufak bir tiyo olabilecek birşey söyleyim senin forumdaki konuların genelde uzun olduğundan 3 -5 mesajda bir örneğin sol üste Konu nerede takıldı ise onu başlık olarak yazarsan okuyanlarda daha doğru tavsiylerde bulunabilirler diye düşünüyorum

Mesela ben nerede takıldığını şu anda bilmiyorum.

Son düzenleme:
Gökhan bu güzel cümlelerin üzerine ne denir bilemiyorum.Beni mahcup ettin.

Forumla ilgili ufak bir tiyo olabilecek birşey söyleyim senin forumdaki konuların genelde uzun olduğundan 3 -5 mesajda bir örneğin sol üste Konu nerede takıldı ise onu başlık olarak yazarsan okuyanlarda daha doğru tavsiylerde bulunabilirler diye düşünüyorum

Mesela ben nerede takıldığını şu anda bilmiyorum.
Tamam abi hemen buraya yazayım.
Şu anda takıldığım nokta cihazın ön paneli. Pleksi den yaptırıp butonların geleceği yere kadar kestirebiliyorum ama Panel üzerindeki yazıları bir türlü yazamıyorlar. Daha doğrusu uğraşmak istemiyorlar.

Tamam abi hemen buraya yazayım.
Şu anda takıldığım nokta cihazın ön paneli. Pleksi den yaptırıp butonların geleceği yere kadar kestirebiliyorum ama Panel üzerindeki yazıları bir türlü yazamıyorlar. Daha doğrusu uğraşmak istemiyorlar.
Panel alüminyumsa
Bu videoda NaOH(Lavabo Açıcı ) kimyasalı ile Alüminyuma engraving i izah ediyor.Ucuz ve güzel
Sadece çıktı ayna görüntüsünde olacak
* Murailk Asit biraz dikkatli kullanılmalı

Panel alüminyumsa
Bu videoda NaOH(Lavabo Açıcı ) kimyasalı ile Alüminyuma engraving i izah ediyor.Ucuz ve güzel
Sadece çıktı ayna görüntüsünde olacak
* Murailk Asit biraz dikkatli kullanılmalı
Maalesef abi. Arkadan led döşenecek ve o ledler öndeki yazıları aydınlatacak. Bu durumda alüminyum ışık geçirmeyeceği için Beyaz pleksi kullanmak zorundayım. Ama videoyu yine de izleyeceğim. Merak ettim tekniği.

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back