Boeing 737NG MCP Paneli Yapmak

Tasarladığım anakartı bu gün basıp teste soktum. Butonlar çalışıyor ama encoderlar çalışmıyor.
Aşağıya şemasını ve ares çizimini attım. Bi bakar mısınız yanlış bir şey var mı?

enc_ares.png
enc_devre.png
20200710_020643.jpg
 
Konnektör uçlarını şemada etiketlememişsin Gökhan. 1, 2, 3, 4 enkoderin hangi pinidir?
 
Konnektör uçlarını şemada etiketlememişsin Gökhan. 1, 2, 3, 4 enkoderin hangi pinidir?
1-A, 2-B, 3-C, 4-Gnd.
Abi ben gece uyuyup sabah boş kafayla bakınca çözdüm sorunu. C ile GND yi birleştirmem lazımmış. Onu atlamışım. Uçları lehimle birleştirdim çalıştı.
 
Ardu RC Model Uçaklar için bir autopilot cihazıdır. Uçak ile kumanda arasındaki bağlantı koptuğunda uçağı güvenli bir şekilde başlangıç noktasına getirir. Veya yazılım arayüzü sayesinde belirli chekpointler eklersiniz uçak o chekpointleri tek tek dolanır geri gelir. Burada cihaz belli yazılımı belli ve bağlanacak elemanlar bellidir. (Kanat servoları, kuyruk rudder ve elevatör vs.) Demek istediğim kapalı kutu hazır sistemdir. Yanlış hatırlamıyorsam kod yazmak filan yoktu onda. Sadece koordinat gibi bilgiler veriyorsun oralara gidip geliyor yada yukarıda dediğim gibi bağlantı koparsa geri geliyor. Bende bir zamanlar cyclops storm autopilot vardı. Bu cihazların üzerinde 12 kanal filan var.

Bizim pc deki simulatörde ise onlarca düğme var. Tüm uçağı yapmaya kalktığımızda tek bir arduinodaki 60 küsür pinin yetmesi mümkün değil. Ortalama 6-7 tane arduino lazım. Bu yüzden ardupilot gibi tek modülde çözülemez. Kodlama konusunda ise bir kaç farklı hazır kodlama var. En kusursuz çalışanı 600tl civarı. Ücretsiz olanıda var hafif kusurlu. Yada kodlama biliyorsan kendin yazabiliyorsun. Ben hiç uğraşmayayım diyorsan parça parça hazır yapıp satanlar var. Uçağın bütün parçalarını parayla almaya kalkarsan 150-200 bin tl civarı tutuyor :D

En güzeli benim yaptığım gibi en çok kullandığın bir kaç parçayı kendin toplayacan.
 
Bu gün pleksi ön paneli kestirdim.
Hem kesim konusunda hemde boyama konusunda istediğim verimi alamadım.
Boyayı bir türlü pürüzsüz yapamadım. Hem fırça izi hemde nokta nokta izler kaldı.
Neyse dedim gittim lazerciye. Yazıları lazer ile kazıttım. Bu seferde sanırım lazerin sıcaklığından boya kıl gibi ince ince yazıların üzerine sıvandı. Sonuç aşağıda. Aslında bir arkadaş lazer ile olmayacağını söylemişti ama ticari kaygısından dolayı asıl kullandığı malzemeyi yada yöntemi söylemedi. O yüzden böyle çırpınmaktayım.
Sırada ikinci seçenek olan folyo kaplama ve lazer kesim var. Onu deneyeceğim.

20200713_135716.jpg
 
Valla bence gayet iyi duruyor. Gerçek uçaktaki gri rengi de iyi tutturmuşsun.
 
Valla bence gayet iyi duruyor. Gerçek uçaktaki gri rengi de iyi tutturmuşsun.
Renk olayı hatunun ayarı. Resmi gösterdim siyahla beyazı karıştırıp tutturdu :)
Ama resme zoom yaptıysan görmüşsündür abi, yazıların içi hafif gri boyanmış. Çizgi çizgi lazer izi belli oluyor. O yazıların bembeyaz ve okunaklı görünmesi gerek.
 
Display testimiz 2 tanesinin düşük ışıkta olmasının dışında başarılı.

 
Maalesef öyle. Bu gün sabah 9 da gittim mesela kimse gelmeden işimi hallettireyim diye. Adam "sen git ben basınca ararım seni" dedi ama işin başında durmayınca salladı yarına.
 
Yazilar icin, Elinde artık parca varsa veya bu paneli gozden cikartip yeni yaptiracaksan operatore soyle boyali yuzey uzerinde deneme yaparak once gucu ayarlasin. Sonra panele yazdir. Yeni panel uzerinde deneme yaptirma.
 
Yazilar icin, Elinde artık parca varsa veya bu paneli gozden cikartip yeni yaptiracaksan operatore soyle boyali yuzey uzerinde deneme yaparak once gucu ayarlasin. Sonra panele yazdir. Yeni panel uzerinde deneme yaptirma.
Adam yoğun çalışıyor. Daha doğrusu biraz ağır çalışıyor. Nasıl olsa iş bol diye kasmadan çalışıyor. Mümkün olduğunca "sen git bitince ben seni ararım" şeklinde yürütüyor işi. Öyle oluncada nazlanamıyorsun ayar çekelim diye.

Bugün beyaz pleksi ye gri folyo kaplama yaptıracağım. Sonra lazer ile kesecek harfleri filan. Bakalım o nasıl olacak.
 
Ön panel konusunda bir türlü ayar tutturamadım.
Şuanki fikrim yeni bir beyaz paneli boyayıp cnc ile boyayı kazıtmak. Bu noktada aklıma takılan bir konu var. Paneli boyadığım da boya kalınlığı tahminen ne kadar olabilir. Mesela cnc ile 0.1mm lik bir kazıma yaptırsam boyayı geçip beyaz kısma ulaşabilir miyim? Yada 0.1mm çok mu derin olur boya için?
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,355
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top