Boeing 737-800 MCP Panel MSFS20 Güncellemesi

Yorumun doğru, aşağıda biraz açıklamaya çalıştım. Öncelikle elektromıknatısın 2D kesitini alalım. Kesiti aldığım yer belli olsun diye çizimde orayı da çizmeye çalıştım.

1753046569594.png

Turuncu şey sarımlar, sen akım geçirdiğinde akımın yönüne bağlı olarak alanın yönü değişiyor. Ancak sen demir çekmeye çalıştığın için hiç önemli değil her türlü çekiyorsun.

1753046716561.png

Çekilecek obje demir içerikli olduğu zaman(demir demeyelim ya da manyetik özellikli bir malzeme aslında) alan çizgileri böyle oluyor. Hava da kat ettiği mesafe azalıyor bu da aslında daha az relüktans anlamına geliyor(relüktans manyetik olarak direnç gibi düşün). Senin çekme kuvvetin Bnin karesi ile orantılı gibi düşünebilirsin. Senin verdiğin akım ve magnetin sarım sayısı belli bir MMF üretiyor(buna manyetik voltaj de) sen ne kadar az direnç gösterirsen o kadar çok manyetik alan üretiyorsun, dolayısıyla yoğunluğu da o kadar fazla oluyor. Son olarak objenin dediğin gibi merkeze geldiği hali de çizeyim mesela.

1753047070250.png

Daha fazla havadan geçiyor, daha fazla relüktans var bu da daha az B demek.

Son olarak evet fazlasıyla varsayım yapıp, basitleştirdim ama olayı anlamak için yeterli bir durum bu.

3.3v yeterli oluyor buna.
Şimdi sıra geldi buna anahtarlama ve ters emk ya karşı koruma yapmaya.

180 LED, 180 Direnç.
İletim Voltajı: 2.80 -3.40V
İletim Akımı: 30 mA
Test Akımı: 20 mA
Mervesan 12v 10A LED Trafosu ile sürmeyi planlıyorum.

Ekran görüntüsü 2025-08-09 134449.png

Ekran görüntüsü 2025-08-09 134539.png

Belki bira zor olur ama ledleri 4~5 li grup seri halde çizersen hem direnç miktarı 40~45e düşer hem de akım sarfiyatın normaldekinin 1/4ü olur.
Isınma problemi de aynı şekilde azalır abi.
Bu şekilde direnç üzerinde 9V yakın gerilim düşecek ve direnç ısınacak.
Bunun yerine ledleri seri bağlayıp (en azından 3lü seri olarak) hem direnç hem de Total akımı düşürebilirsin. Yollar biraz artacaktır ama her lede hem Vcc hem de Gnd taşımak zorunda kalmazsın.

Son düzenleme:
Hatta senin yerinde olsam LEDleri seri bağlar ve LED serileri ile giriş voltajı arasına küçük bir devre ile pwm/dimmer koyardım.
Bu sayede gece kullanırken ışıkları kısma, gündüz kullanımda daha belirgin hale getir şansım olurdu.

Çoğu otomobilde (Hyundai Accent Blue 2015 model hariç- göz yakıcı mavi bir konsolu var ve LED parlaklığı ayarlanmıyor) gösterge ışıkların parlaklığı ayarlanabiliyor.

Belki bira zor olur ama ledleri 4~5 li grup seri halde çizersen hem direnç miktarı 40~45e düşer hem de akım sarfiyatın normaldekinin 1/4ü olur.
Isınma problemi de aynı şekilde azalır abi.
Bu şekilde direnç üzerinde 9V yakın gerilim düşecek ve direnç ısınacak.
Bunun yerine ledleri seri bağlayıp (en azından 3lü seri olarak) hem direnç hem de Total akımı düşürebilirsin. Yollar biraz artacaktır ama her kese hem Vcc hem de Gnd taşımak zorunda kalmazsın.
Bazı kombinasyonlar düşündüm de o kadar uğraşmak istemiyorum ki kafam basmadı.
45 LED derken grup başı mı yoksa tamamı 45 mi? Tamamı 45 ise olmaz. Eskisinde bile 70 civarı var. Aydınlatılacak yerler belli.

Hatta senin yerinde olsam LEDleri seri bağlar ve LED serileri ile giriş voltajı arasına küçük bir devre ile pwm/dimmer koyardım.
Bu sayede gece kullanırken ışıkları kısma, gündüz kullanımda daha belirgin hale getir şansım olurdu.

Çoğu otomobilde (Hyundai Accent Blue 2015 model hariç- göz yakıcı mavi bir konsolu var ve LED parlaklığı ayarlanmıyor) gösterge ışıkların parlaklığı ayarlanabiliyor.
PWM Dimmer şart zaten. Eskisinde de vardı. Onuda yapacağım sonra.

4lü seri yaparsan 45 tane seri kolun olur.
3lü seri yaparsan 60 tane seri kolun olur. Hepsinde LED sayısı 180 ama bağlantı farkından dolayı çekilen akım daha düşük olur.

@fide nin önerisi şu, mesela yanyana yerleştirdiğin ledleri 3erli grupla, 3 led seri takılsın buna seri bir direnç olsun. Böyle olunca totalde 60 kola düşeceksin ama asıl avantaj şu, senin tasarımında her ledin akımı x ise toplamda 180x akım çekiyorsun, 3 erli gruplarsan 60x çekeceksin. Giriş voltajını daha verimli kullanacaksın ve daha az ısı üreteceksin. Diğer türlü bence giriş voltajınu iyice kıs, durduk yere ısı üretmenin anlamı yok.

Bir çaresine bakayım o zaman. Valla çok üşeniyorum. Sıcaktan sanırım. 42 derece hava. Klimada fayda etmiyor.

@fide nin önerisi şu, mesela yanyana yerleştirdiğin ledleri 3erli grupla, 3 led seri takılsın buna seri bir direnç olsun. Böyle olunca totalde 60 kola düşeceksin ama asıl avantaj şu, senin tasarımında her ledin akımı x ise toplamda 180x akım çekiyorsun, 3 erli gruplarsan 60x çekeceksin. Giriş voltajını daha verimli kullanacaksın ve daha az ısı üreteceksin. Diğer türlü bence giriş voltajınu iyice kıs, durduk yere ısı üretmenin anlamı yok.
@clc helal olsun. Öğretmen olmama rağmen sizin kadar açıklayıcı anlatamadım.

• Beğen
Reactions: clc
Bu mudur?
Böyle olunca sanırım 9v ile beslemem gerekiyor. Daha doğrusu 12v ile besleyip uygun direnç takmam lazım. Oda 150 Ohm oluyor.

Ekran görüntüsü 2025-08-09 164708.png

10 tane daha led eklemek zorunda kaldım.
3'erden 9 LED 150R, Son bir tane LED için de 450R direnç kullandım. Atladığım bir şey yoktur umarım?

Ekran görüntüsü 2025-08-10 105433.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,099
Üyeler
3,229
Son üye
Ckr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back