Bütçeye göre havya seti tavsiyesi

Hobiye yeni başlayıp ilk havya setini alacak olanlar, veya elinde kıytırık ağaç saplı bir havya olup da ( :cheeky5: ) terfi etmek isteyenler için bütçeye göre bir havya tavsiyesi listesi hazırlayalım. Herkesin katkısına göre de şekillendirelim. Bütçe imkanlarını da 1 - 10 arasında belirleyelim 1 (çok vahim) 10 (para mevzu değil) olarak belilrleyelim.

Öncelikle en vahim bütçe için bile önereceğimiz havyada asgari olarak bulunması gereken özellikleri listeleyelim.

1) Uç çeşitleri. 3 tane uç çeşidi olsa bile yeterli.

2) kapalı döngü ısı regülasyonu ve ayarı. Sıcaklığı gösteren ekran olmak zorunda değil.

3) Asgari olarak 60 W güç aktarabilme.

1Mechanic T12 Pro 72 W havya istasyonu. Farklı markalar altında, daha uygun fiyatlarla benzer ürünler de var.
2JCD 8898. Bunun havya performansı T12 kadar iyi değildir ama sıcak hava olması bir artı getiriyor. Performansı iyileştirmek için orijinal hakko uçları kullanacak hale getirilebilir.
3Yihua 982
4
5Miniware TS80P
6Aixun T3A
7Aixun T420, T420D
8
9
10JBC, Weller, Ersa, ve Metcal lehimleme istasyonları
 
Son düzenleme:
Gümrüğe takılmaz o. Aliexpress alıyor gümrük parasını.

@Lyewor_ bu linkini verdiğin makina T12 uçları mı kabul ediyor, yoksa en ucuz çin mallarında olan sistem mi var?
T12 ucu takılabilen bir istasyonu da var bu markanın ama hem sıcak hava yok hem de o kadar iyi değil. Benim attıklarım daha iyi bu bilgiler göz önünde bulunduğunda. Bakon bk881 hakkında bir inceleme yazısı yazmayı planlıyorum
 
JBC nin uclarinin fiyat yuksekligini hos karsiliyorum, muhtemelen cok daha uzun sure dayaniyor ve parasinin karsiligini veriyordur diye dusunuyorum. Yaniliyor muyum?
 
JBC nin uclarinin fiyat yuksekligini hos karsiliyorum, muhtemelen cok daha uzun sure dayaniyor ve parasinin karsiligini veriyordur diye dusunuyorum. Yaniliyor muyum?

Uzun süre dayanması da bir avantaj, ama asıl avantaj o değil bence. En büyük avantaj, yüzlerce uç çeşidinin olması ve her senaryoya göre uç seçebilmen.

Mesela hızlıca bir DIP16 entegreyi mi sökeceksin? İki tane uygun yassı uçlu kartuş al, tak iki tane standart T245 sapa, anında sök entegreyi.
 
Hocam selamlar, anakarta power switchin + ve -‘sini lehimleyeceğim de t12 fazla mı güçlü olur? PCB’nin yanna ihtimali var mı? Bir de havya dışında hangi lehimi, pastayı ve gerekliyse başka gereçleri almalıyım? @taydin
 
Merhaba, foruma hoş geldin. Öncelikle forumda bir soru sorduğun zaman, birisini etiketlemeden soruyu ortaya sorman daha iyi olur, yoksa konuya faydalı katkı sağlayacak olan bir üye sırf bunun yüzünden cevap yazmayabilir :ok1:

T12'nin gücünün bir iş için yeterli olup olmadığı, tamamen lehimlenecek yerin termal kütlesi ile ilgili. Örneğin bir PC nin anakartının ground plane'ine lehim yapmak için bırak bir T12'yi, iki tanesinin bile gücü yetmez, daha güçlü havya kullanmak veya anakartı ısıtmak gerekli olur. Gerekli ekipmanlar ile ilgili önce aşağıdaki konuyu oku, sonra da spesifik sorular sor.

 
Tekrardan selam konu sahibi olduğunu için sizi etiketlemiştim. Bahsettiğiniz konuyu okudum.

Ancak sorularımın hepsine cevap vermiyor ne yazık ki. Lehim yapmak istediğim yeri ve sebebini de söylemiştim aslında ancak anlaşılacak kadar terimsel bir ifade kullanamadığım ortada, bir de fotoğrafını koyayım.

IMG_9268.jpeg


Lehim yapmak istediğim yer burası. Karta üretim aşamasında sabitlenmiş bir anlık (momentary) on-off switchi var. (Alt yüzde siyah renkli) Aslında bu switchi karttan ayırıp sonra da yerine bilgisayar kasasının dışındaki switchin kablosunu (power sw) lehimlemekti düşüncem. Ancak orijinal switchi yerinde bırakıp bu kabloları kartın altındaki bacaklara da lehim yapabilirim gibi geldi. Çünkü switchin pcbye lehimlendiği başka bir yer gözüme çarpmadı. (Olmadığı anlamına gelmediğinin farkındayım.)

Ancak fark edildiği üzere hiç tecrübem yok. Anakart için sistemin kendi kaynaklarına da baktım ancak bu seviyede bir dökümantasyon yok tabi. Eğer bu giriş seviye sayılabilecek bir işlemdir diyorsanız ona göre ekipman satın almak veya almamak için bu kadar uzun yazdım :)

Teşekkür ederim
 
Bence bilgisayar kasasındaki switch işlev olarak buraya uyum sağlamaz.

Orijinal switch pinleri nasıl anahtarlanıyor bulmak için enerji vermeden ölçü aleti kullanabilirsiniz. Belki switch dokümanı vardır.


metal cımbız değdirmek suretiyle deneme yapınız. Fakat aynı anda ikişer nokta kısa devre etmek gerekebilir. 2 cımbız...

İşlev tamamsa lehim aşamasına geçilebilir. ilk defa lehim yapacaksanız. önce hurda kartlar üzerinde çalışma yapabilirsiniz
 
Son düzenleme:
Hurda kart fikri için çok teşekkür ederim. Elimde yok ama edinmeye çalışırım. O kart üzerinde denerken işlemin başarılı olduğunu ölçmek için bir de multimetre edinmeliyim değil mi?
 
Yihua 992DA+ buldum nette.
550W sıcak hava, 75W havya performansı var.
Ayrıca üzerinde duman emme aparatı var ve kutu içinden de ayrıca vakum aparatı çıkıyor.
Bu vakum aparatını duman emme hortumuna bağlayınca ısıtılan entegre gibi elemanları cımbız yerine vakumlayarak alabiliyoruz kart üzerinden.

7000tl fiyatı var. Önceden alıp 1 ay kullandıktan sonra bozulunca iade ettiğimiz istasyon 2000tl idi.
aradaki farkı maalesef patrona kabul ettiremedim. Fiyata takıldığı için istasyonun kalitesi filan umurunda olmuyor.
Şimdi 4000tl civarında bir istasyon bulabilirsem kabul ettirebilirim gibime geliyor. Veremi gösterip sıtmaya razı etmek gibi.
Bu fiyatlarda bir cihaz bulmam lazım.

Bu Yihua istasyondan 1 adet kartal otomasyondan sipariş ettim. Ürün geldiğinde tuşları içine göçmüştü, sıcak havanın fanıda içinde yaprağı kırıkmış gibi takır tukur ses çıkartıyordu. Geri gönderip yenisini talep ettim. Bir süre sonra aynı makine daha beter halde geri geldi. Bu sefer ücret iadesi isteyip aldım.

Bu arada Yihuadan da soğumuş oldum. Yeni hedefim Aixun T3A Havya ve RF-H2 Sıcak hava istasonunu ayrı ayrı aldırmak oldu. 2 Ay kadar mücadele ettim bunları aldırmak için. İlk talebimde toplamda 8500tl iken bu günkü rakam 9200 e filan ulaştı. En son istifayı verince malzemeler alındı ve elime ulaştı. Artık yeni teknik elemana hayırlı olsun. :)

IMG-20240820-WA0004.jpg
 
Bence seni iki kat maaş ile geri çağıracaklar :katil2:
 
RF-H2 nin sapı ve hortumu quick ile baya benzerliği var. İçi nasıl acaba merak ettim.
 
RF-H2 nin sapı ve hortumu quick ile baya benzerliği var. İçi nasıl acaba merak ettim.
Cihazın içini yarım yamalak açtım. Fan ve hortum bağlantısı yüzünden kapağı tam çıkaramadım. Aradan fotoğrafladım. Sonradan geri toplarken bir vidayı sökmediğimi farkettim. O yüzden kapak gelmemiş. :)

İçeride küçük bir trafo, yanında incelemediğim bir devre, fan ve ekranı süren ve ayar yapan bir devre kartı var. Oldukça hafif bir cihaz. Sapı oynatsan cihaz hareket edecek kadar hafif. Sapı da iki kere düşürdüm. Hortumu kalın olduğundan hemen yuvasından fırlıyor. Dikkat etmek lazım.

20240822_085439.jpg


20240822_090323.jpg


20240822_085935.jpg


20240822_085927.jpg


20240822_085908.jpg
 

Ekler

  • 20240822_085914.jpg
    20240822_085914.jpg
    840.3 KB · Görüntüleme: 19
Hmm gördüğüm kadarıyla bir SMPS ile ön panel besleniyor. Trafo da salyangoz fanı besliyor olabilir. İyi hava akışı verir bu.
 
Hmm gördüğüm kadarıyla bir SMPS ile ön panel besleniyor. Trafo da salyangoz fanı besliyor olabilir. İyi hava akışı verir bu.
Valla fişe takıp çalıştırmadım. O kadar hevesim kaçtı burada.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,572
Mesajlar
111,595
Üyeler
2,693
Son üye
korfez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top