Aklıma takılan bir soru var .
Güç kaynakları OFF duruma geçerken çıkışı short eder.Bu Short çıkış kapasitesini boşaltabilmek içindir.
Bu durumda yüksek gerilimler oluşturabiliyor bunu neden yapıyor nasıl bir önlem alabiliriz.
Power off edildiginde kontrol elektronigi de off ediliyorsa kontrol elektronigin beslemesi dusmeye basladiginda calisma sartlari degismeye baslar ve bu asamada guc kaynaginin cikisindaki kontrol kaybedilir. Bu normal bir durum.
Boyle bir durum istenmiyorsa kontrol elektroniginin beslemesi kesilmemeli ve kontrol elektronigine power off sinyali gitmeli. Bu da ozel bir taarim demektir.
* Çıkışa bir kapasitör konarak ani voltaj değişimleri sınırlandırılıyor. Ama fazla da yükseltemiyorsun bu kapasiteyi, yoksa feedback döngüsü osilasyona giriyor.
* Feedback döngüsü tasarımındaki gecikmeler minimize edilerek güç kaynağının değişime olabilecek en kısa sürede tepki vermesi sağlanıyor. Mesela çıkış voltajından bir gerilim bölücü ile voltajı kontrol eden OPAMP girişine doğrudan sinyal verirsek, tepki süresi minimal olur. Ama SMPS'lerdeki gibi arada optokuplör varsa, feedback sinyali filtreleniyorsa, veya arada başka bir opamp devresi varsa, bunların yaratacağı gecikmeler tepki süresini kötüleştirecek ve ani güç çekilmesi veya ani güç kalması durumundaki spike'lar daha uzun süreli oluyor.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.