Güç kaynağı OFF duruma geçerken neden çıkış gerilimi yüksek gerilmlere çıkar?

Peak2Peak

Aktif Üye
Merhaba,

Aklıma takılan bir soru var .
Güç kaynakları OFF duruma geçerken çıkışı short eder.Bu Short çıkış kapasitesini boşaltabilmek içindir.
Bu durumda yüksek gerilimler oluşturabiliyor bunu neden yapıyor nasıl bir önlem alabiliriz.

Hangi tip guc kaynagi bu?

Power off edildiginde kontrol elektronigi de off ediliyorsa kontrol elektronigin beslemesi dusmeye basladiginda calisma sartlari degismeye baslar ve bu asamada guc kaynaginin cikisindaki kontrol kaybedilir. Bu normal bir durum.

Boyle bir durum istenmiyorsa kontrol elektroniginin beslemesi kesilmemeli ve kontrol elektronigine power off sinyali gitmeli. Bu da ozel bir taarim demektir.

Cikis voltajinda artma istenmiyorsa crowbar devresi eklenebilir.

yüksek akım çekilirken aniden yükten ayrıldığında spikelar çok oluyor bunlar nasıl baş ederiz.

yüksek akım çekilirken aniden yükten ayrıldığında spikelar çok oluyor bunlar nasıl baş ederiz.

Onlarla iki şekilde baş ediliyor:

* Çıkışa bir kapasitör konarak ani voltaj değişimleri sınırlandırılıyor. Ama fazla da yükseltemiyorsun bu kapasiteyi, yoksa feedback döngüsü osilasyona giriyor.

* Feedback döngüsü tasarımındaki gecikmeler minimize edilerek güç kaynağının değişime olabilecek en kısa sürede tepki vermesi sağlanıyor. Mesela çıkış voltajından bir gerilim bölücü ile voltajı kontrol eden OPAMP girişine doğrudan sinyal verirsek, tepki süresi minimal olur. Ama SMPS'lerdeki gibi arada optokuplör varsa, feedback sinyali filtreleniyorsa, veya arada başka bir opamp devresi varsa, bunların yaratacağı gecikmeler tepki süresini kötüleştirecek ve ani güç çekilmesi veya ani güç kalması durumundaki spike'lar daha uzun süreli oluyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back