Güncellenen Gümrük kanunu

Konusmak, yazi yazmak herkesin harci degil.

Agzi laf yapmak diye bir tabir var.

Oyle bir adamin yazisi lazim.

Kalemi cok guclu arkadaslarim/amirlerim var fakat konulari bizim teknik konular dan degil.

Bazen benden istenen bir konuda yazi goturuyorum. Yazdiklarimin ustunu ciziyor, kelimelerle oynuyor yeni cumleler kuruyor.

Yeni yaziyi okudugumda, vay be diyorum. Gercekten takdir ediyorum.

Turkiye'de kisisel gelisim calismalari icin pcb ihtiyaci olan kac kisi cikar?

@Yasin

Baska baslikta tartisalim diye yazmistim ama

Kisisel gelisim icin 70 cm lik PCB bana hic mantikli gelmiyor. 20x20 cm bile mantikli gelmiyor. Bu boyutlar dogrudan burnuma ticari proje kokusu getiriyor.
Amac kisisel gelisim ise 10cm x 10 cm uzerine haberlestirmek istedigin devreleri cizersin. Giris cikislari uzun uzu kablo ile disaridan loop yaptirip uzun hatlari simule edersin. Herkesi memnun edecek bir sey yapmak olusturmak zaten mumkun degil.

Son düzenleme:
Avustralya'da elektronik firmasi olan arkadasim bahsediyordu. Simdilerde kanunlari degismis olabilir.

Torna almaktan konusuyorduk.

Eger yurt disindan getirtecegin urunun fiyati 1000 AUD dan daha az ise urun atelyenin onune kadar gelir gumruk icin bir sey odemezsin diyordu. (Detaylari vardir bilmiyorum)

Konusmak, yazi yazmak herkesin harci degil.

Agzi laf yapmak diye bir tabir var.

Oyle bir adamin yazisi lazim.

Kalemi cok guclu arkadaslarim/amirlerim var fakat konulari bizim teknik konular dan degil.

Bazen benden istenen bir konuda yazi goturuyorum. Yazdiklarimin ustunu ciziyor, kelimelerle oynuyor yeni cumleler kuruyor.

Yeni yaziyi okudugumda, vay be diyorum. Gercekten takdir ediyorum.
Bunu yapalım, ben hem katkıda bulunmaya çalışıp hem de ister istemez sabote edici yorum yapıyorum bazen ama şikayet etmenin ötesinde de bir şey yapmak gerektiğini düşünüyorum.

Çerçeveyi forumca oluşturalım tartışalım şu an devam ettiği gibi. Ortaya çıkacak metnin bazı edebi dokunuşlara ihtiyacı olursa bahsettiğiniz gibi yardım da alalım. Umarım tamamlar ortaya bir şey çıkarız.

Kisisel gelisim icin 70 cm lik PCB bana hic mantikli gelmiyor. 20x20 cm bile mantikli gelmiyor. Bu boyutlar dogrudan burnuma ticari proje kokusu getiriyor.
Hocam bu tamamen projenin niteliğine göre değişkenlik gösterebilir. Örnekleyecek olursak sizin dijital kumpas yada cetvel benzeri bir projeniz vardı. Yanılmıyorsam hareketle birlikte PCB yollarının kapasitif değişimini enkoder gibi değerlendirerek ölçme yapıyordunuz. Böyle bir projenin uzun bir pcb ye ihtiyacı olabilir. Başka örnekler verecek olursak belki bir öğrenci arkadaş led lerden oluşan güvenlik bariyeri gibi bir uygulama yapmak isteyebilir. Belki bir başka öğrenci büyükçe bir dijital saat yada gösterge paneli yapmak isteyebilir. Bu tarz pcb lerin boyutları büyükte olsa üzerinde doğru düzgün kompanent olmaz. Öğrenci örneklerini bilerek çok basit tutmaya çalıştım. Bu örneklerdeki devrelerin burada forumda bulunan kullanıcıların 99% nun gelişimine bir katkısı olması beklenmez. Ama henüz forumla yada diğer mecralarla tanışmamış mesleğinde daha yeni emeklemeye başlayacak mcu ya ledi nasıl bağlarım diye soru soracak azımsanmayacak bir grup var ve hep olacaklar. İşte bu grupdakiler için bu basit örnekler belkide mesleğinde birer km taşı olabilir. Yapacağı uyduruk günde 3dk geri kalan bir saat projesi belki birisini kamçılayacak yada pcb gümrükten geçmedi diye hiçbir zaman bu mesleğe yönlenecek motivasyonu olmayacak. Buradaki hiçbirimiz anamızın karnından bunları bilerek çıkmadık. Şuan basit gördüğümüz hadi be böyle de soru olur mu dediğimiz evrelerden kimimiz yavaş kimimiz hızla geçtik. Her ne kadar önemli olan varacağımız hedef gibi görünsede, o hedefe nasıl gidildiği, ne evrelerden geçildiğinin unutulmamasıda bir o kadar önemlidir. Keza çok küçük bir ebata sahip pcb de gayet ticari bir değere sahip olabilir. Bunu gümrük memurunun ayırt etmesi beklenmez diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Gümrük düzenlemesi tamamen garabet. Muafiyet vereceklerini sanmıyorum. Bu düzenlemenin tamamen geri alınması ve sadece korumak istedikleri yerli sektör varsa onun için geri getirilmesi lazım. Ancak burada da bilmediğimiz şey bu düzenlemede Şimşek'in döviz tasarruf isteğinin mi yoksa yerli üreticilerin (belki de eli kolu uzun tek bir üreticinin) etkisinin mi başat faktör olduğu. İlki ise geri almazlar.

Bu aksaklık için herkes kendi yöntemince sesini çıkarmaya çalışmalı ve elinden geleni, aklının yettiğini yapmalıdır.

Burada yöntemleri yermenin bir anlamı yok; sonuçta hepimiz aynı sorunla yüzleşiyoruz. En güzel şey, ortak sorunumuza çözüm aramak.

Başkaları adına ahkâm kesmeye de gerek yok. Sen derdini anlat, diğerleri kim hakkında ne konuşursa konuşsun. Sen derdini anlattıktan sonra, bir yerde bu senin sorunun olmaktan çıkıyor. Gerisi karşındakinin insanlığına kalıyor.

Metotlar işe yarar-yaramaz. Yapılacak en iyi şeyin, 'ne de olsa işe yaramaz' diye bir köşede kendince iyi bir insan olma gayretinde olmadığını da anlamak gerekiyor. Ses verin ki yaşadığınız belli olsun. Ağaçta o kadar nefes alıyor...

Bu bir lobi faaliyeti sonucunda geçti. Kamu yararı gözetmesi beklenen herhangi birşeyle ilgisi yok. Bunun ekonomiye olan olumlu etkisi ancak çatısı ve pencereleri sökülmüş bir harabenin duvarındaki deliği atletle tıkamanın içeriyi sıcak tutmaya katkısı kadar olur.

Ben EMO veya benzeri kurumların bu konuda gereken adımları atarak (halkın tepkisini odaklamak en başta olmak üzere) bunlara geri adım attırabileceklerine inanıyorum. Yani çivi çiviyi söker.

Aslında devletin bu konuda zayıf karnına dokunmak gerek zannımca.
"Teknofset kuşağına katılım 1,5 milyon diye böbürleniyoruz. Ama onlara teçhizat temin etmeye gelince devlet canlarını yakıyor."
Tatzı bir serzeniş eminim olumlu sonuca evrilmeye sebep olabilir.
Bunu desteklemek içinde birkaç veli ile yapılmış röportajlar içeriğe eklenmelidir.

Hazırlanan metnin ulusal kanallarada bir kopyasının iletilmesi faydalı olur. Sadece 1 tanesi gündeme getirse bile iyidir.
Malum medyada yeralmayınca kulak arkası edliyor.

Bu konuda bir tane günah keçisi seçip ipleri onun eline verip kanal kanal gezdirmek te gerekir. (Bu işin sözcüsü diyelim)
EMO ve benzeri kurumlar kendilerinin bu alanda ne çıkar sağlayacaklarına bakarak ancak bu işe girişirler.
Ben türkiyede odaların hiç bir işe yaramayan oda üyeleri soyguncusu olduğu kanaatindeyim.
Bu ayrı bir konu.

Bu konuda bir platform oluşturulup bir çatıu altında sanal veya reel de belli zaman dilimlerinde basın bildirileri ve benzeri çalışmaları yapmaları faydalı olur.

Şimdilik benden bu kadar.

Guzel bir anlatimla su durum vurgulanabilir.

Elektronik o kadar hizli gelismektedir ki yenilikler takip etmedigimiz takdirde bir kac sene icerisinde mevcut bilgilerimiz teknolojinin gerisinde kalmaktadir.
Bu nedenle biz ogrenciler ve mezun olmus teknik elemanlar, bilgilerimizi surekli olarak guncel tutmak zorundayiz.

Cogu zaman bu amacla fiziksel olarak bir devre kurup uzerinde calismalar yapmaktayiz. Elektronik devre kurmak icin gereken en temel bilesenlerden birisi baskili devre dedigimiz PCB dir.

Mevcut durumda bilgisayar ile tasarimini yaptigimiz PCBleri Cin'de yuksek kalitede ve cok ucuza (bir kac dolar) urettirebilmekteyiz. Zaten egitim amacli oldugundan sadece bir yada bir kac tane pcb, calismamiz icin yeterli olmaktadir.

Sadece bir kac dolara siparis ettigimiz urunler, kargo bedeli ile birlikte yaklasik 30 Euroya mal olmaktadir. Ancak guncellenen son gumruk kanunlari nedeniyle bu rakama bir de gumruk vergisi ilave edildiginde kisisel gelisim adina bireysel ve ticari amaci olmayan ugraslarimiz icin ciddi sayilan bir harcama yapmak durumunda kalmaktayiz. Cogu arkadasimiz icin ortaya cikan bu rakam harcayabilecegi rakamin ustundedir.

Bu amacla kendini gelistirmek zorunda olan bizlerin ayda biri gecmemek uzere siparis verecegimiz bir kac tane PCB siparislerimizin Gumruk vergisinden muaf tutulmasi konusunu takdirlerine.

Sozkonusu muafiyetin suistimal edilmemesi icin onerecegimiz yapi hakkinda da bilgi vermek isteriz.

Siparis edilen PCB uzerinden cikmayacak sekilde "Hic bir sekilde satilamaz" ibaresinin bulunmasi.
PCB ebatlarinin en fazla 10 x 10 cm yi gecmemesi
Ayni PCB den en fazla 5 tane getirtilebilmesi
Ayda sadece 1 kez siparis verilmesi

Son düzenleme:
Bu istege benim PCB fabrikasi kurasim geldi. :gulus2: Onlarda kurmak isterse sasmam. O zaman anlasilir herhalde istegin bos a olmadigi :ok1:

Sevgili dostlar;
Bence elektronik konusunda hiçbir sınırlama olmaması gerekir.Çünki ülkemizde hiçbir komponent ve test cihazı üretilmemekte.Komponentdir;ölçüm cihazıdır,pcb dir;hepsine kolay ve makul fiyatlarla ulaşabilmemiz lazımki Dünya çapında üretilebilir ve satılabilir cihazlar üretebilelim.Neticede elektronik ve yazılım konuları "Yüksek Teknoloji" ürünler.Yani üretilen bir cihazın katma degeri çok yüksek.Neticede bir dolarlık bir çip'e yazılım vs yapıyorsun; bin dolarlık ürün çıkıyor.Tabiki bu seviyelere gelinceye kadar onlarca deney,araştırma vs yapıyorsun.
Pcb konusunda ebat sınırlaması olmadan 5 adet sınırlaması makul gözüküyor.Malum yerli üreticilerimizide korumamız gerekir.Yerli üreticiler ayakta kalamaz ve kapanırlarsa bize bugün 2 dolara pcb veren çin firmaları yarın istedikleri gibi at oynatırlar.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,945
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back