H köprüsü spwm ve anahtarlama

Uygulamalarin buyuk cogunlugunda yukun float olup olmamasi kimin umrunda?

Eger yuku float etme amacin varsa o zaman yapilacak sey belli 4 mosu da off yapmak. Bunun icin 4 giristen de off yapabilirsin mos suruculerin Shut Down pini olanini da secebilirsin.

Mutlaka fren modunda diye bir sey yok.

Fren ile freewheeling asamasi farkli seyler. Daha acik soylersek;

PWM periyodunda alt iki mosun ya da ust iki mosun ayni zaman diliminda kisa sureligine ON olmasi aslinda fren asamasi degil freewheeling asamasi.

Fren ancak freewheeling bittikten sonra baslar. PWM frekansini yukun enduktif degerine bagli olarak belirledigimiz icin tek bir pwm periyodunda yuku kisa devre etmek fren olacagi anlamina gelmez. Fren ancak enduktansdaki enerji tukendikten sonra baslar.

Eger MCU'da PWM modulu ile ilintili yeterince pinin varsa kullan tabiki. 4 pwm yerine 2, 2 yerine 1 pwm sistemi daha basitlestirmek icin bas vurulacak numaralar. Bunlarin her birine ayri isimler veriliyor.

H bridge'in 4 girisinden kontrol ile devam et. Fakat bu tek kontrol yontemi degil bilesin.

Secilecek yontem yukun enduktif degerinin ne kadar kucuk ya da ne kadar buyuk oldugu ile daha dogrusu akimdaki ripilin ne kadar olacagina karar vermek ile alakali.

Mesela bir step motor surucude hem fast decay hem de slow decay yapacaksan 4 pini de kontrol etmek gerekiyor.
Anladığım kadarıyla indüktif yükte ,enerjilendirip,sonra boşa ,sonrada frenleme ,en sonda ters enerjilendirme yapın diyorsunuz .Peki boşa alma ve frenleme zamanı ne kadar?
Mesela 20ms periyotlu ac pwm de ne kadar zaman boşa alma ve frenleme olmalı?
Bu arada sinüs katarında boşa aldığım durum var.
 
Anladığım kadarıyla indüktif yükte ,enerjilendirip,sonra boşa ,sonrada frenleme ,en sonda ters enerjilendirme yapın diyorsunuz .Peki boşa alma ve frenleme zamanı ne kadar?
Mesela 20ms periyotlu ac pwm de ne kadar zaman boşa alma ve frenleme olmalı?
Bu arada sinüs katarında boşa aldığım durum var.
1 PWM ile yapmak zaten mümkün değil.
sen ya ileri ya geri modda olmak zorundasın tek pwm ile
 
Anladığım kadarıyla indüktif yükte ,enerjilendirip,sonra boşa ,sonrada frenleme ,en sonda ters enerjilendirme yapın diyorsunuz ...

Ben soyle boyle yap demiyorum. Verdigim grafiklerdeki bolgeleri acikladim. Mesela sen SVPWM da kullansan bu bolgeler gene olusacak.

Tek bir pwm cikisini invert ederek H koprude sadece capraz MOSlari surme moduna Simple mode yada locked anti-phase PWM modu denir.
Bu modun dezavantaji dusuk enduktansli yuklerde akimdaki ripilin buyuk olmasidir.

1 PWM ile yapmak zaten mümkün değil.
sen ya ileri ya geri modda olmak zorundasın tek pwm ile

Motor kontrol uygulamalarinda zaten akim monitor edildiginden simple modu kullaniyorsan fren yapmak istediginde motora uygulanan gerilimin polaritesini tersine cevirirsin.

Akimi gozleyerek PWM'i ayarl;amak suretiyle kontrollu sekilde akimi sifira indirirsin. Bu esnada motor uzerindeki enerjiyi BUS'a geri iade eder. Akim sifira dustugunde duty degerini %50 yaparak motora sifir gerilim uygulamaya baslarsin.

Artik motordan ortalamasi sifir olan kucuk bir AC akim akar. Motor enduktansi ne kadar yuksekse sifir civarinda salinan akim da o kadar kucuk olur.


Peki boşa alma ve frenleme zamanı ne kadar?
Mesela 20ms periyotlu ac pwm de ne kadar zaman boşa alma ve frenleme olmalı?
Bu arada sinüs katarında boşa aldığım durum var.

Oncelikle 20ms periyodlu AC akim icin diyelim ki 5Khz PWM frekansi kullaniyorsun.

5Khz 200uS pwm periyodu demektir.

PWM'in tek bir periyodunda mesela alttaki iki mosu iletime sokarak bobin uclarini kisa devre etsen bile bu enduktansdaki akimin uzun sure devam etmesine neden olur. Bu akimin sonumlenmesi bobinin L ve R sine baglidir. Su kadar surede sonumlenir demek yada buna uygun kod yazmak mantikli degil.

Program yazarken sen motor akimindan aldigin geri besleme ile akimi kontrol etmeye calisacaksin.

Son surat donen motoru kisa zamanda durdurmak istiyorsan ya enerjiyi motorun sargi direncinde isi olarak haracayacaksin. Ya da ters voltaj vererek once akimi sifirlayacak sonra da ters yonde donmeye baslayincaya kadar ters voltaji vermeye devam edeceksin. Ne buyuklukte ters voltaj verecegini akim sana soyleyecek.

Bir kere motor kontrol uygulamlarinda led yak sondur GIBI soyle olursa soyle yap su giris su degeri alirsa su cikisi su kadar sure on yap gibi kod yazilmaz.
Girdi olarak referans akim, referans hiz, referan posizyon gibi bilgileri girer fark denklemlerini hesaplar ve motora uygulanacak pwm sinyalin duty degerini bulursun. Bu islemleri de her bir pwm periyodunda tekrarlarsin.

Yani ne kadar zaman on ne kadar zaman off sorusuna cevap verilmez sen sadece duty degeri hesaplarsin. Akim ne oldu olcersin sonraki pwm periyodunda bir daha hesap yaparsin.

ADC ile olc ---> Hesap yap --> Duty hesapla---> basa don. 5Khz PWM frekansi icin bunlari saniyede 5000 kere yapacaksin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,282
Mesajlar
135,996
Üyeler
3,288
Son üye
aliserbas

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back
Top