Korad 3005P OVP/OCP

Bu tip lineer güç kaynaklarında bu iş bağımsız bir devre ile yapılıyordur. Mesela histerezisli bir komparatör, referans voltajı ile çıkış voltajını karşılaştırır. Aradaki fark mesela 200 mV u geçiyorsa ve bu durum bir eşik süresi kadar devam ediyorsa, güç kaynağı çıkışını kapatır. Burada varsayım şudur: Regülasyon yapan opamp'li feedback devresi, en olumsuz durumda dahi çıkışı referans voltajının belli bir mesafesinde tutabiliyor olması. Eğer tutamıyorsa, o zaman regülasyon devresi ile OVP devresi birbiri ile yarışır ve OVP galip gelebilir. Regülatör çıkışı ayarlayamadan OVP tetiklenebilir.

Ama şimdi güç kaynaklarında ufuktaki yeni teknoloji, tamamen yazılımsal çalışan güç kaynakları. Bu güç kaynaklarında tabiki herşeyi yazılım yapıyor olacak. Mesela OVP olayını bağlarsın NMI interrupt'una, birkaç mikrosaniyede tepki verir.

Bu tip lineer güç kaynaklarında bu iş bağımsız bir devre ile yapılıyordur. Mesela histerezisli bir komparatör, referans voltajı ile çıkış voltajını karşılaştırır. Aradaki fark mesela 200 mV u geçiyorsa ve bu durum bir eşik süresi kadar devam ediyorsa, güç kaynağı çıkışını kapatır. Burada varsayım şudur: Regülasyon yapan opamp'li feedback devresi, en olumsuz durumda dahi çıkışı referans voltajının belli bir mesafesinde tutabiliyor olması. Eğer tutamıyorsa, o zaman regülasyon devresi ile OVP devresi birbiri ile yarışır ve OVP galip gelebilir. Regülatör çıkışı ayarlayamadan OVP tetiklenebilir.
Yani OVP için bağımsız bir referans yerine, ayarlanmış voltaja göre davranan bir devre oluyor.
Ama şimdi güç kaynaklarında ufuktaki yeni teknoloji, tamamen yazılımsal çalışan güç kaynakları. Bu güç kaynaklarında tabiki herşeyi yazılım yapıyor olacak. Mesela OVP olayını bağlarsın NMI interrupt'una, birkaç mikrosaniyede tepki verir.
NMI interrupt gerekliliği veya faydası yazılımdaki başka bir interrupt yürütülürken bile NMI'nin devreye girmesi oluyor doğru mu anlıyorum. Yani mesela yazılımda, interruptta çalışan kodun işlenme süresi yeterince kısa ise veya interrupt yoksa, harici bir interrupt iş görebilir. AVR'de NMI yok bildiğim kadarıyla :( .

Yani OVP için bağımsız bir referans yerine, ayarlanmış voltaja göre davranan bir devre oluyor.

Korad tasarımında öyle oluyor.

NMI interrupt gerekliliği veya faydası yazılımdaki başka bir interrupt yürütülürken bile NMI'nin devreye girmesi oluyor doğru mu anlıyorum. Yani mesela yazılımda, interruptta çalışan kodun işlenme süresi yeterince kısa ise veya interrupt yoksa, harici bir interrupt iş görebilir. AVR'de NMI yok bildiğim kadarıyla :( .

NMI nin özelliği, en yüksek öncelikli kesme olması. Ana kodu da keser, başka kesmeleri de keser. Ayrıca MCU nun "interruptları kapat" komutunu da dinlemez. Tüm interrupt'lar kapalı bile olsa, NMI girişi aktive olursa, MCU gider NMI vektöründeki adresi alır ve oradan çalışmaya başlar.

Güç kaynağında OCP veya OVP yazılımla mı çalışıyor yoksa analog bir donanım var mı? Sanki yazılımla olması çok da iyi değil gibi, tepki süresinin düşük olacağını düşününce. OCP ve OVP seviyeleri için analog bir devre kesici daha hızlı ve iyi olurdu. Tabii bunun için bu devrelere birer ayarlanabilir referans voltaj kaynağı gerekirdi.
Yazılım sadece ayarlanan değerlerin üzerinde ayar yapılmasını engellerken engellerken, bahsedilen veya bahsedilmeyen herhangi bir nedenle belirlenen sınırların aşılmasında analog devre çok hızlı çıkışı kesilebilir.
OVP ve OCP için yüksek çözünürlüklü bir ayar olması da gerekmez herhalde. Mesela 5 amper akım üzerinde 8 bit 5/256= 20mA çözünürlük yapıyor yaklaşık olarak. 30V için de 120mV çözünürlük oluyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda.
korad ın şematikler https://mekatronik.org/forum/resources/korad-ka3005d-p-devre-semasi.44/

Bu tip linkler bende fotodaki gibi bos gorunuyor.

1.jpg

Ekler

• 1692817212691.png
    1692817212691.png
    149.6 KB · Görüntüleme: 80
O konuda, OVP ayarlandıktan sonra düğmelerle voltajın arttırılmasına izin verilmiyor diyor. Benimkisinde izin veriyor. Güncel bir cihaza sahip olanlar bunu bir test edebilir mi?
Ben cihazı bu yıl aldım ovp acip encoderdan değiştirebiliyorum kısayol tuslarını denemedim ama onlara basınca çıkış zaten kesiliyor

Aslında hazır şeması da var cihazın, şuna sıfırdan bir firmware yazsak ne güzel olur :)

O konuda, OVP ayarlandıktan sonra düğmelerle voltajın arttırılmasına izin verilmiyor diyor. Benimkisinde izin veriyor. Güncel bir cihaza sahip olanlar bunu bir test edebilir mi?
Benim cihaz yeni ama ben almadan önce depoda kaç sene bekledi bilemiyorum.
OVP ayarladıktan sonra düğmeler ile voltajı değiştirebiliyorum. Çıkışa led bağlayıp 1'er volt yükselttim. 7 volta kadar çıkardım ve her seferinde ledin ışıması arttı. OCP ayarladığımda ise, ayarladığım akımı geçince direk çıkışı kesti.

benimkinde de ovp hiçbir işe yaramıyor gibi. ama 2 sene önce ilk aldığımda araştırmış, eevblog da biryerden öğrenmiş ve deneyip görmüştüm sanki, öyle hatırlıyorum.

benimkinde de ovp hiçbir işe yaramıyor gibi. ama 2 sene önce ilk aldığımda araştırmış, eevblog da biryerden öğrenmiş ve deneyip görmüştüm sanki, öyle hatırlıyorum.

Ben de sadece güç kaynağı arızasında işe yarar diye düşünmüştüm, ama öyle değil. Mesela güç kaynağını diyelim 13.3 V değerine, akımı da 1 A değerine ayarladın ve 12 V luk bir aküyü şarj edeceksin. Ama sonra dalgınlıkla 24 V luk ve hala %50 kapasiteye sahip bir aküyü bağladın güç kaynağına. İşte bu durumda OVP aktif ise, güç kaynağı kendisini kapatacak, bu da iyi birşey.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back