Lehimleme Sorunu

Kalem flux alınca bana göre daha fazla paraya daha az flux alıyorsun :) Zamanında şirkette kalem olanlarını da kullandım, şırınga flux'a göre aklıma gelen bir artısı yok.
Aslında bakınca louis rossman gibi insanların videolarını izleyince hiçbiri kalem flux kullanmıyor ve onlar için gayet ucuz birşey. Avantajlı olsa kullanımı yaygın olurdu. O yüzden şırınga flux daha mantıklı birde daha uygun fiyata şöyle birşey buldum. Yanında bir tane uç geliyor galiba. Gelmiyorsada ayarlanır bir şekilde heralde.
Mechanic P08 Destekli Şırınga İtici

şırınga.jpg
 
Birde perpada 100gr amtech flux satıyormuş. Diğer sitelere göre pahalı ama 100gr amtech flux bu kadar ucuz olmaz gibi. Senjunun 100 gr flux'ını assemshop 500 Tl gibi bir fiyata satıyor. Birde Amtech'in böyle bir modeli var mı emin değilim.
Amtech NC-559-ASM 100gr Krem Flux
 
Merhaba lehimlemede flux pasta sorunları yaşadım sonrasında farklı marka ve çeşitler ile tecrübe ederek çözdüm şimdilerde havya ucu temizleme sorunu yaşıyorum ve bunun içinde ürünler çıkmış Cengiz Toker markası altında mavi renkte bir sıvı ile lehim tutmayan havya uçlarına çözüm bulunuyor kullanan tecrübe eden var mı forumda ? Sünger olsun tel olsun temizleme konusunda yetersiz kalıyor bazı durumlarda, ısı ayarı ile ilgili elbette 0,30 0,50 gibi lehim tellerinde 200-250 dereceden yukarı çıkmıyorum özellikle direk lehim yuvarlar bir hal alıp düşüyor. youtbe de bir kaç öneri daha buldum limon tuzu ile havya ucu temizleyip lehim tutması sağlandığını gördüm. Fikirleriniz bekliyorum iyi çalışmalar...
 
Havyayı lehim pastasına batırıp çıkarınca havya ucu temizleniyor ama bu anlık bir etki mi yada uzun vadede havya ucuna bir zararı olur mu bilmiyorum.
 
Ben bir çoğunu denedim, tek güzel bir çözümüm var, iyi bir havya ucu ve tel ile bütün bu uğraşlardan kurtuluyorsun. Biraz tuzlu oluyor ama emin ol buna değiyor.

Sonuçta kendine özel bir havya tasarlamıyorsan, profesyonel tamir/üretim de olsa amatör bir atölye de olsa hiçbir zaman amaç lehimin ya da havyanın kendisi ile uğraşmak değil...

Havyayı lehim pastasına batırıp çıkarınca havya ucu temizleniyor ama bu anlık bir etki mi yada uzun vadede havya ucuna bir zararı olur mu bilmiyorum.
Evet zarar veriyor. Asidik olduğu için zamanla ucu eritiyor.
 
Havya olarak cyber 852 ve sonrasında Çin'den aldığım ısı ayarlı bir havyam daha var sayın Sercan dediğiniz gibi jbc ve quick havyalarınıda kullanma şansım oldu kalite hiç bir zaman yalan söylemiyor bir kaç ısı hafızası, kullanmıyorken stand by ısısında beklemesi kalemi elinize alınca 3 sn de ısınması bunlar hem işi kolaylaştırıyor hemde kaliteye etki ediyor
Asıl merak ettiğim
bu ürünü forumda deneyip fikri olan varmı ?
 
Kendimi bildim bileli havya kullanırım. Uzun zaman önce 30-40TL lik basit havya ve ucuz uçları bıraktığımdan beri uç temizleyici diye bir şeye ihtiyaç duymadım. Uzun süre Quick 202D kullandım, 3-4 ay kadar önce JBC istasyon aldım. Ayda yılda bir hobi amaçlı değil, sürekli kullanıyorum. Videodaki arkadaş gibi özel bir temizleyici kullanmıyorum. Uca biraz lehim verip istasyondaki nemli sünger ya da metal yününe sürtünce zaten pırıl pırıl çıkıyor. Marifet o "çok özel" ilaçta değil, ucun kalitesinde. Uçlarda özel bir kaplama var ve plastik eritmek gibi amacı dışında bir şeye daldırmadıkça, ucu zedeleyecek kadar sert davranmadıkça bir şey olmuyor.
 
Bende JBL kullanıyorum. Forumda takip edenler bilir alalı çok da olmadı ama bundan 15-20 yıl evvel de Weller kullanıyordum. Arada da pek çok Çin işi cihaz kullandım. Onlarda bile en fazla ucu pastaya batırıp tel ile temizliyordum.

Belirli kalitede uçlar kullanılıyorsa @HexfeT'in söylediği gibi düzgün kullanımda bir sorun olmuyor. Kaldı ki olmayan sorunun "çok özel" ilacı olsun. Hatta temizlemek için tel dışında harici bir malzemeye de ihtiyaç olmuyor.

"Özel ilaç" sanki bir tosuncuk işi gibi :D

IMG_20210507_000115.jpg
IMG_20210507_000141.jpg
 
Özel ilaç" sanki bir tosuncuk işi gibi :D

Baktım çok çok met eden var jbc quick havyalarının uçlarını batıtıyorlar ki ben bilmediğim sıvının içerisine kıyıpta batıramam
Tecrübe eden varmı merak ettim
 
Şu JCB'nin kalemini+ucunu alıp devreyi filan daha basit şekilde yapıp ucuza getiren var mıdır?

Bunu yapanlar var. Ben de böyle bir projeyi yapmak istiyorum. Var olanı kopyalayarak değil de, sıfırdan, bütün olası sorunları bizzat yaşayarak. Sap 700 TL, devreye de 500 TL harcansa, fıstık gibi bir havya seti ortaya çıkacak :)
 
Sugon diye bir firma çıktı son zamanlarda havya üfleme havya güç kaynağı vs bir çok alandalar ürettikleri kalem havyalarına jbc nin ucları uyumlu bir göz atın tercih eden sayısı çok
 
Sugon diye bir firma çıktı son zamanlarda havya üfleme havya güç kaynağı vs bir çok alandalar ürettikleri kalem havyalarına jbc nin ucları uyumlu bir göz atın tercih eden sayısı çok
Yanlız jbc taklitleri pahalı sugon'un. Onun yerine Hakko FX-888D ve orjinal hakko uç alınabilir.
 
Son düzenleme:
Piyasadaki en uygun fiyatları aşağıdaki gibi. Ertel GSM fiyatları bunlar. Başka yerlerde 300-500 TL bazen daha fazla fiyat farkı var. Mesela perpada T36 330TL. Dediğin gibi deneyip görmek lazım ama bu fiyata büyük risk olur bence. Hakko gibi garanti bir istasyon varken böyle bir riske girmek pek makul değil.

sugont26.png
sugont36.png
 
Piyasadaki en uygun fiyatları aşağıdaki gibi. Ertel GSM fiyatları bunlar. Başka yerlerde 300-500 TL bazen daha fazla fiyat farkı var. Mesela perpada T36 330TL. Dediğin gibi deneyip görmek lazım ama bu fiyata büyük risk olur bence. Hakko gibi garanti bir istasyon varken böyle bir riske girmek pek makul değil.

10197 eklentisine bak10198 eklentisine bak

Sugon 2450 TL demiş. Ben orijinalini buna yakın bir fiyata aldım. Bunu almanın mantığı nedir ki. JBC Türkiye Resmi distribütörü olan C3 Teknoloji ise şu an 3250 TL fiyat vermiş. Piyasada 3000 altı bir fiyata da orijinal JBC bulunur... Niye çakmasını 2450 TL'ye almalı? Dediğin gibi riske girmeye hiç gerek yok. Orijinal Hakko 1450'e Resmi Distiribütörde bulunuyor.



 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,581
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top