Bunu ben dizayn etmedim bunu Aliden aldım. Sarı heralde buna yakın olacaktır.
Bende de vanilya kokusu takıntısı vardır, tahminim çocukluğumdan kalma bir psikolojik bozukluk. Annem güzel kokmakla veya çocuklarının çok güzel ve tabii evinin... Parmakla gösterilirdi, takıntısı vardı. Annem beni bir şekilde etkilemiş olmalı ki vanilya kokusuna bir takıntım var. Keza koku gibi renklerede takıntılı olan insanlar var.Kavun içi rengi favorisidir Mikrostep abimizin : )
Öncelikle bu bir A/B sınıfı bir devre yüksek akım çekmeyecektir. Bir A sınıfı dahi olsa ortalama en fazla 30v civarlarında 2 amper civarında çekecektir. Yüksek güç amfisi olsaydı dediğininiz gibi diyotlar ısınırdı. Buradaki amacımız (A/B sınıfı amfilerin beslemeden darbesel olarak akım çekmesinden ötürü) yüksek ses dinleme yaparken bir distorsiyon duymamak. Eğer düzgün bir besleme yapılmazsa A/B değil tüm sınıflar dahi yüksek ses dinlemede ses kalitesi düşecektir ve bu bariz şekilde duyulur.Amplifikatör ortalama ne kadar akım çekiyor? (dinleyeceğiniz ortalama ses seviyesinde)
3510, 5010 ya da türevi diyotlar gördüm, fazlaca akım çekiliyorsa ve alttaki yüzey sadece sac levha ise epey ısınacaktır. Bu diyotları en son kullandığımda altını zımpara ile epey parlatıp, ince bir tabaka termal macun sürüp öyle montajlamıştım soğutucuya.
Trafoyu da merak ettim.
THD ölçümü almıyorum, tecrübeyle hareket ediyorum ve okumalarım sonucu.İki merakım var birincisi THD ölçümü için hazır bir cihaz mı yoksa ses kartı vs mi kullanıyorsunuz?
Bir de hoparlörün hemen dibine bobinli bir devre konulduğunu hep görüyorum sizde de var mı?
Tam olarak nedir, ne işe yarıyor?
Yüksek akım çekmiyorsa söylediğiniz gibi problem olmayacaktır, ama kondansatörden ötürü pik akımlar yüksek olacak. Ama sürenin uzun olmaması sebebiyle bunun ısıl etkisi baskın olmayacaktır.Öncelikle bu bir A/B sınıfı bir devre yüksek akım çekmeyecektir. Bir A sınıfı dahi olsa ortalama en fazla 30v civarlarında 2 amper civarında çekecektir. Yüksek güç amfisi olsaydı dediğininiz gibi diyotlar ısınırdı. Buradaki amacımız (A/B sınıfı amfilerin beslemeden darbesel olarak akım çekmesinden ötürü) yüksek ses dinleme yaparken bir distorsiyon duymamak. Eğer düzgün bir besleme yapılmazsa A/B değil tüm sınıflar dahi yüksek ses dinlemede ses kalitesi düşecektir ve bu bariz şekilde duyulur.
Trafo torodial bir trafo, yaklaşık 10 amper gücünde bir primerin üzerine kendim elimle sardım Buradaki uygulamada trafonun uzak bir yerde olması çok önemlidir. Bir A sınıfında o kadar önemli olmaz ama bir A/B sınıfında çok daha elzemdir. Kazanç arttığı için manyetik alandan deliler gibi etkileniyorlar. Canlı olarak ikisinide dinletseydim size trafonun başka bir noktada olmasının mantıklı olduğunu sizde duyardınız. Doğrultucu diyorlar elimde şuan bulunanlardı. Genelde amfilerimi yazlık evde yaparım, şuan kışlık evde olduğum için malzemelerim ve ekipmanlarım orada kaldı. Elimde ne varsa şekliyle yapıyorum.
Yani ben bu devreyi kendim kullanmak için yapıyorum, birde hobi amaçlı tabii. Akü meselesini daha öncede duydum hatta bir Japon kendi dinleme odasının enerjisini akülerle veriyordu bir videoda. Kullanılmadığında bir sistem aküleri şarj ediyordu.Yüksek akım çekmiyorsa söylediğiniz gibi problem olmayacaktır, ama kondansatörden ötürü pik akımlar yüksek olacak. Ama sürenin uzun olmaması sebebiyle bunun ısıl etkisi baskın olmayacaktır.
Kazanç yüksekse 50Hz uğultusunu olduğu gibi taşır, belirttiğiniz gibi. Bu etkiyi daha önce tecrübe etmiştim. Mümkünse devrenin yapısına göre akü yada akü grupları ile (besleme durumu ve gerilim uygunsa) denemekte fayda var. Ben genel olarak gürültü sorunlarında mümkünse devreyi akü ile besleyip denerim.
Trafoyu daha da merak ettim, elle sarma tecrübem olmadı ama denemek isterdim. Tabi birde kendin sarınca gerilim değeri kurtarmazsa aç iki tur daha dola avantajı var. Ben trafo saran yerlere siparişle yaptırıyorum. Onlarında yüklenme durumlarında gerilim düşüm değerlerine alıştım duruma göre biraz yüksek yada kademeli (dar aralıklarla) yaptırıyorum işimi görüyor.
Devamını bekliyoruz.
Delme işi riskli, sargı gerilimi yüksek olursa izolasyon kaçağı olabilir. Trafo ile ilgili hesaplar var, ama denemediğim için bilemiyorum. Trafo saran yerlerin tecrübe ile de birlikte kendi oluşturdukları basit formüller vardır. Bulursam paylaşırım.Yani ben bu devreyi kendim kullanmak için yapıyorum, birde hobi amaçlı tabii. Akü meselesini daha öncede duydum hatta bir Japon kendi dinleme odasının enerjisini akülerle veriyordu bir videoda. Kullanılmadığında bir sistem aküleri şarj ediyordu.
Evet doğrudan 50hz civarlarında gürültü sorunu çıkıyor. Çok kaliteli yalıtımlı tradolar var onlardan olsa sorun olmaz ama keratalar 5bin lira civarında 2.elleri. Sıfır almaya kalksak 8bini geçer. En iyisi kaliteli konnektörlerle uzaktan beslemek ve ucuzu
Toroidal bir trafoyu sarmak çok kolay aslında, ben benim trafoyu birkaç saatte bir kişinin yardımıyla sardım. Gerilimi hesaplamaya gerek yok bence, ben sararken ara ara bakırın üzerinden ölçüm alıyorum, istediğim noktada duruyorum. Probların uçlarına çok sivri iğne takıyorsunuz, bir tane proba taksanızda olur ara ara bakıra sokarak ölçüm alıyorsunuz.
Türkiyede sarılan tüm trafolarda gerilim düşme sorunu var bu arada, bunu çözmek için paralel bakırlarla sarıyorlar. Ben bir kere (çok eskiden) kendime trafo sarmıştım ve bakırın çapı 4mm idi. Bakır çivi gibiydi zar zor sarmıştım. Birde Türkiyemizde bakır yerine alüminyum sargı kullanıyorlar, bakır sargı çok daha iyi oluyor.
Delmekten kastım matkapla değil hocam Çok sivri olacak şırınga iğnesi gibi, sadece kaplamayı delecek.Delme işi riskli, sargı gerilimi yüksek olursa izolasyon kaçağı olabilir. Trafo ile ilgili hesaplar var, ama denemediğim için bilemiyorum. Trafo saran yerlerin tecrübe ile de birlikte kendi oluşturdukları basit formüller vardır. Bulursam paylaşırım.
Gerilim düşümü mutlaka olur, teknik bir durum. Önemli olan bu etkinin ne kadar olacağını bilebilmek.
Üç fazlı elektrik olan yerlerde trafoyu trifaze sardırmak da bir seçenek. Bu aralar boş zamanlarımda buna bakıyorum. 3 fazlı doğrultmada salınım çok daha az, ama trafo boyutları biraz büyük oluyor.
Kullanımı eskiye nazaran azaldı trafolu sistemlerin. En son cep telefonları ve yazıcı/tarayıcılarda gördüm. Sonradan hepsi anahtarlamalı oldu.Delmekten kastım matkapla değil hocam Çok sivri olacak şırınga iğnesi gibi, sadece kaplamayı delecek.
Bu uygulama 220v ve altı için geçerli.
Hesaplama işinde ben pek doğru bir yöntem bulamadım, çünkü primeri hiç kendim sarmadım. Bu zamana sadece sekonder sardım primer hazır sarılı olduğu için primerin sarım sayısını haliyle bilmiyorum, söküp bakması ise zor primeri.
Amfilerde gerilim düşümleri çok önemli değil, regülatör ile çözüyorsun bu işi çünkü yüksek akım gerekmiyor ama sürücü ve kalkış anında yüksek akım çeken bir düzenekte sıkıntı oluyor.
Bence en iyisi kaliteli bir SMPS, arıza çıkarma saçmalıkları gelişince gelecekte artık bu sargılı tip trafolar sanayi dışında evlerde kullanılmayacak.