Mig-mag kaynak makinesi modifikasyonu.

Abla dememekde fayda olabilir.! Belki bir gün lazım olur.!
Hani lazım olduğunda, ona soru sormak gerektiğinde, abla dediğinizi duyarsa, küsüp yardımcı olmayabilir diye söylüyorum...
Benim nerem abla diyebilir gibisinden.

Atmega ile uğraşmamaya karar verip STM32 öğrenmeye başladım. Başta zor oldu ama STM32cubeIDE ve HAL kütüphaneleriyle mcu'ları kontrol etmek zor değilmiş. ADC, SPI, ve timerları kullanabiliyorum, 7 segment için atmegada kulandığım kodu kolayca buraya aktarabildim.

1723719298666.jpeg

Bunların timerları ile encoder okumak için mod da varmış. Ozdisanda STM32L412 çip buldum QFN32 kılıfta, toner transferle basabileceğim, atmega 328 ile aynı boyutta. Bunda FPU da var. I/O sayısı yeterli, dahili RC osilatör ile 80MHz çalışıyor. Fiyatı da atmega ile kafa kafaya. Bugün bu çip için bir dev board çizip basacağım ve çalışmaya onunla devam edeceğim.

Bluepill debugging olmuyor, cube ide "stm32 cihaz tanımlanamadı" hatası veriyor. Bunlarda çakma çipler olduğu yazılmış bazı yerlerde, kart üzerindeki çipi, kaynağı belli orjinal çiple değiştirerek bu sorunu çözmüşler...

@picmanya sen de vazgeç pic'lerden :) .

Devreyi baştan çizdim ve dizdim. Madem kodu baştan yazıyorum, TIG pedalı da ekleyeyim dedim. Bu haftasonu nasip olursa makineye bağlayıp pwm kontrol, voltaj ve akım okumaları için denemeler yapacağım.

1728577056709.png

1728577251170.png

PCB'yi de bastım.

BASKI DEVRE_üst.jpg

BASKI DEVRE_alt.jpg

Orjinal devrede gate trafosu aşağıdaki şekilde sürülüyor. Ben de gate driver ve mosfetleri aynı şekilde uyguladım. Yalnız şemanın sol tarafondaki transistörden I/O'ya giden kısmın fonksiyonunun anlamadım. defalarca kontol etmeme rağmen şemayı aynı şekilde çıkardım. transistörün beyzi'i GND'ye bağlı.

1728582468415.png

Şema sol tarafa doğru aşağıdaki gibi devam ediyor. Akım trafosunun okunduğu şema.

1728583098258.png

Trafoyu süren tam köprü mosfetleri N ve P çiflerinden seçmişler ve bunları tek sinyalle kontrol etmişler. N ve P kanallarının aynı anda iletime geçmesini önlemek için de D16 ve D17 ile D6 ve D21 zener diyotlarıı kullanmışlar.

Bu şekilde uygulamanın sonucunda PWM kapalı olduğunda gate trafosunun primeri 15V railde birbirine kısa devre olmuş oluyor. Gate sürücüyü de non-crosscunducting kullanmışlar. Benim gözlemlediğim kadarıyla bayağı bir fail-safe tasarım yapılmış. Firmware ile uğraşırken frekansta, dutyde veya mosfet sekanslarında çuvallasam bile SMPS'i bozmam, igbt'leri yakmam mümkün görünmüyor.

Devrede hata var bc337 olduğu bölgede , çok önemli bir bölge orası , doğru olmazsa yazılımda küçük bir hata yaparsan igbtler patlar.

Orada ne yapıyor , eğer amper maximum sınırı aşarsa bc337 emiteri -0.7v düştüğü zaman iletime geçiyor ve pwm çıkışlarını sıfırlıyor bu sayede mcu istediği kadar pwm bassın bc337 onu engelliyor , çıkıştaki akım belli değerin üzerine çıkamıyor. Yani hiçbir kontrol olmadan sabit pwm de versen igbtler asla patlamıyor ve makina çalışıyor. O bölgeyi yeniden incele eğer böyle ise çinliler başka makinadan yanlış kopyalamışlardır :D

Aslında bu transistörün yaptığı mcu içine gömülebilir şöyle if( adc_amper > _maxamp) pwm=0; iste o transitör bunu yapıyor.

Devre çok gereksiz büyük , bir sürü diyotlar kondansatörler vsvs ben de bir tane mig kaynağı yapacağım devrede hiçbir şey olmayacak sadece iki çıkışlı gate driver ic kulanacağım direkt bobine gidecek , amper girişinde köprü sonrası gerilim bölücü direkt adc girecek ,

bu şekilde yapacaksan tl494 ile de yapabilirdin , tl494 'ü mcu ile konrtol ederdin en basit atmel pic işlemcisi ile bile yeterdi neyse kolay gelsin.

Arıcıların bal çerçevesinde kullandığı ince bir çelik tel var , bu telle ince sacları kaynak yapabilir miyiz ? yağ tenekesi kalınlığında saclara ?

.

Orada ne yapıyor , eğer amper maximum sınırı aşarsa bc337 emiteri -0.7v düştüğü zaman iletime geçiyor ve pwm çıkışlarını sıfırlıyor bu sayede mcu istediği kadar pwm bassın bc337 onu engelliyor , çıkıştaki akım belli değerin üzerine çıkamıyor. Yani hiçbir kontrol olmadan sabit pwm de versen igbtler asla patlamıyor ve makina çalışıyor. O bölgeyi yeniden incele eğer böyle ise çinliler başka makinadan yanlış kopyalamışlardır :D

Aslında bu transistörün yaptığı mcu içine gömülebilir şöyle if( adc_amper > _maxamp) pwm=0; iste o transitör bunu yapıyor.
Ben kendi kurduğum devrede orjinalindeki gibi değil de bahsettiğin gibi uyguladım, transistörün beyzini bir i/o'ya bağladım. Timeri min pwm'de başlattıktan sonra gate driver girişlerini serbest bırakmak ve timeri kapatmadan önce bu girişler aşağı çekmek için ve makineyi durdurmayı gerektirecek koşullarda da pwm çıkışlarını timerdan bağımsız kapatabilmek için. Aslında bunun üçin timeri kapatmak yeterli olmalı ama bu şekilde kurdum yine de.

Biraz deneysel bu iş benim için. Şemam biraz dağınık, düzenlediğimde paylaşacağım.

D5'i ters cevirir, Q1'de B ve E yi yer degistirirsen sorun kalkiyor.
Evet bu şekilde değiştirince mantığını anladım. Yüksek akıma karşı analog tedbir değil mi? Yarın bir daha inceleyeyim. Sot23 kılıfta Q1 diye yazılmış bir komponent bu.

Şemayı da aşağıdaki bacak dağılımı olduğunu varsayarak çıkarmıştım.
1728640712910.png

Bu tedbiri de yazılımdaki bir hataya karşı almış olsalar gerek, kaynak makinesi için 1khz kontrol döngüsü kurtarmaz mı ki?

Aşağıdaki topolojide sekonder tarafı kısa devre olsa bile Primer akımını frekans ve C1 C2 kapasiteleri sınırlamıyor mu?

1728642020966.png

Arıcıların bal çerçevesinde kullandığı ince bir çelik tel var , bu telle ince sacları kaynak yapabilir miyiz ? yağ tenekesi kalınlığında saclara ?
Gaz altında kullandığım tel çok sert. Yüzeyinde de sarı bir kaplama var. Egzoz tamircileri oksi asetilen kaynağını balya teli kullanarak yapıyorlar. Onardıkları egzoz boruları zaten paslı oluyor, kullandıkları telin paslı olması olmaması pek bir şeyi değiştirmiyor demek ki.

Tel temiz ve kaynatılacak malzemeye uygun olduktan sonra mig veya tig için kullanılmasına engel bir şey yok gibi geliyor bana. Ama buna neden gerek olsun ki?

Yağ tenekesi kalınlığındaki bir sacı mig değil de tigle kaynatmak daha uygun olur diye düşünüyorum.

Devreyi bir daha inceledim. Transistör olduğunu düşündüğüm parçayı söküp test ettim ve tristör çıktı. Ama D5 diyot şekildeki gibi bağlanmış.

1728676605027.png

Baskıda da aşağıdaki gibi Diğer tüm diyotlarda silk screende anot bacağı daha derin olan ceple işaretlenmiş. Tristör nasıl açılacak ki bu şekilde. diyotu da söküp kontrol ettim zener diyot değil... Neyse ben de analog PWM kesici uygulamamıştım. SMPS'i patlatmam inşallah.

1728676111908.jpeg

İnce sacı TIG ile kaynatmak mümkün. Ama çok düşük akımlara inebilen makina lazım. Piyasadaki nispeten hesaplı olan modeller 30 A in altına pek inemiyor.

Kapasitif desarj teknigi ile calisan makinelerle kaynatilabilir.

30amper aşağısına inmek değil de , pulse yapılırsa olur aslında , ince sac için kapasitöre gerek kalmaz.

Cold weld denilen sistem için şöyle bir şey düşündüm ,kapasitörler çok pahalı , lityum pillerden 50v-60v elde etsek kapasitöre gerek kalmasa ne olur, kurşun asit için kimyasal olduğu için kısa sürede akım yükselmez diye düşünmüştük ama lityum pil kondansatöre benziyor yapı itibari anlık yüksek akım verebilir gibi. Yada aküyü bir mosfetle kısa devre edip 1000amp ulaşmasını beklreriz sonra metale veririz.

@semih_s

acaba gnd ler mi farklı , yoksa o tristör iletime geçmez iletime geçse bile makina tamamen susar . Adc girişine de ters bir diyot koymuş o bölgede eksi bir voltaj oluşabileceğini farzetmiş ama öyle bir durum yok bence kopyalama hatası.

Half birdegeki kondansatör değeri 4.7uf ... 10uf gibi büyük kapasitede ise ki büyük ihtimalle öyledir o zaman amper çok yükselip igbt yakabilir , 100nf koyabilirsin ilk denemeler için ama uğraşma, çıkışı kısa devre etmeden bir direnç yardımı ile denemeler yaparsan igbtler patlamaz.

......Tristör nasıl açılacak ki bu şekilde.....

IO3 pininden PWM sinyali geldigi icin tristor tetiklenmis bile olsa PWM sinyali low oldugunda tristoru devreden cikartir.

D5 cok ozel bir anahtar olabilir. Mantiken semadakinin tersi yonunde bagli 1N4148.

D5'i biraz daha detayli incele.

0..5v testere sinyali 100 ohm uzerinden bu diyoda uygulayip scopla bir uclardaki voltaja bir bak.

IO3 pininden PWM sinyali geldigi icin tristor tetiklenmis bile olsa PWM sinyali low oldugunda tristoru devreden cikartir.

D5 cok ozel bir anahtar olabilir. Mantiken semadakinin tersi yonunde bagli 1N4148.

D5'i biraz daha detayli incele.

0..5v testere sinyali 100 ohm uzerinden bu diyoda uygulayip scopla bir uclardaki voltaja bir bak.
15 volta kadar akım sınırlamalı ters voltaj verdim hiç akım akmadı.

1728717321338.jpeg

Bu 1 khz, sonra 100Khz verdim dalga formu yine aynı, bu bildiğin diyot.

Diyot mantıklı şekilde bağlanmış olsaydı tristör her pwm çevriminde akım sınırlama yapabilecekti, her dead time da kesime gidecekti (gerçi fltre kondasatörleri yüzünden böyle olmayabilir de).

Dizginin haline bakınca işin çok baştan savma yapıldığını düşünüyorum ve aklıma yatmayan bir şey olunca da bunun bir hata olduğuna ikna oluyorum. Aslında biraz daha irdelemem lazım. Aşağıda çizdiğim GND hattı, analog sinyalleri kartın bir köşesinde filtrelemişler işlemciye taşırken pwm taşıyan yollarla yanyana taşımışlar falan... makine gayet güzel çalışıyordu tabii ona laf yok. Herhalde @devreci 'nin tahmini olası, kopyalama hatası var :) .

1728715941761.jpeg

O diyodu ters takinca is cozuluyor aslinda.
Evet ama ben PCB'yi bastım ve tristör yerine transistör kullandım ve bunu gate driver inputlarını gndye çekecek şekilde mcu ile kontrol etmek üzere uyguladım. @Mikro Step pcb üzrinde jumper vs ile uygulayabilirim. Bunu tekrar basmak istemiyorum. Saatlerimi alıyor. Temelde çalıştığını görünce JLCPCB'de bastıracağım, JLC'ye göndermeden önce tristör kısmını düzenleyebilirim.

1728723036775.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,947
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back