Şebeke gerilimi kesildiğinde 80 Ω luk yükü devreden çıkaran röleyi de devreye ekledikten sonra UPS'i bu şekilde bir süre kullandım.
Şunu farkettim: Yük sürekli devrede olduğu durumda, akü olması gereken düzeyde şarj olmuyordu. Bu nedenle de, elektrik kesildiğinde, dayanması gereken süre dayanmıyordu. Sürekli devrede olan yük nedeniyle şarj akımı azaldığından, akülerin daha uzun sürede dolacağını daha önceden tahmin ediyordum zaten. Ama olan şey, sadece akülerin daha geç dolması değil. Aküler tam kapasitelerine kadar şarj olmuyorlar sanki, günlerce şarj edilmesine rağmen.
Günlerce kullandıktan sonra, akü gerilimi 77V gibi bir değerde sabitlenmiş durumda idi. Yük olmadığı durumda voltajın ne olduğunu anlamak için yükü devreden çıkardım ve iki gün UPS'i cırıltılı olarak kullandım. Akü voltajı 81V gibi idi. Hakikaten aküler tam olarak şarj olmuyor yük takılı iken. Bunun yaratacağı fark ne kadar bilmiyorum, denemek lazım.
Asıl çözüm burada, özel bir elektronik yük devresi yapmak ve akülerin çektiği akımı her zaman 1A'e tamamlamak. Bu şekilde yapılırsa, hem aküler maksimum şarj edilir, hem de cırıltı kesilir. Ama bu devreyi yapana kadar geçici olarak bir ara çözüm buldum:
Normalde, rölenin bobini şebekeye bağlı idi ve şebeke 220V olduğu sürece, 80 Ω yükü devrede tutuyordu. Yaptığım değişiklik ile, rölenin bobinini bir mekanik zamanlayıcıya bağladım. Bu zamanlayıcı ile, 24 saat boyunca, her 15 dakikada bir kontağın durumunu programlayabiliyoruz. Zamanlayıcıyı, gündüz ben çalışırken 80 Ω yükü devreye sokacak şekilde, gece saat 2:00 den sabah 9:00'a kadar da yükü devreden çıkaracak şekilde programladım. Böylece, gece boyu aküler tam olarak şarj olma fırsatı buluyor, cihaz da cırıldıyor, ama gündüz, ben çalışırken yük devrede oluyor ve cırıltı olmuyor. Bu şekilde yapınca akü voltajı gündüz 79V gibi sabitlendi. İdeal değil, ama asıl çözümü uygulayana kadar da idare edecek bir orta yol!