Teknik detay var mı? Ve Fiyatları konuşuluyor mu kulaktan kulağa?Otomobillerin tasarımları Şahane olmuş ben çok beğendim.
Teknik detay var mı? Ve Fiyatları konuşuluyor mu kulaktan kulağa?Otomobillerin tasarımları Şahane olmuş ben çok beğendim.
Teknik detay var mı? Ve Fiyatları konuşuluyor mu kulaktan kulağa?
Yurt dışında da olsa benden daha çok katkısı var ülkeye.Çok güzel anlatmış hakkaten. Türkiye'de olaya böyle yapıcı ve pozitif yönlerini düşünen insanlar zaten az, ve o insanlardan birisi olan bu kişi de malesef Amerika'da
Ne güzel "biz yaparız, istersek olur" şeklinde bolca gaz vermiş. Bence de iyi yapmış. Tasarımını İtalyanlar da yapmış olsa yerlilik gene de %0'ın üzerindedir ve bu oran da zamanla artacaktır. Atak helikopteri de çok düşük bir yerlilik oranı ile başladı, şimdi oran çok yüksek.
Peki bu yerli araba çabası neticesinde hiçbir Türk mühendisi, hiçbir şey öğrenemeyecek diyebiliyor muyuz? Yani bu çaba neticesinde %1 dahi ileri gidemeyecek miyiz? Yani yabancı bir firma ile kontrat imzaladık (yabancı firmaya nasıl rant oluyorsa ), o yabancı firma da sana para karşılığında sırf sen şov yapasın diye bir araba ortaya çıkarır ve arabanın %100 herşeyini yapar. Ve kesinlikle kimseye söylemez "Türkler biz yaptık diyor, ama bu arabanın tasarımını biz yaptık" diye. Bu mudur yani?
Ama yok, burada Türk mühendisler de birşeyler yaptı ve %1 daha ilerideyiz (ki bence oran daha yüksektir) diyebiliyorsan, işte sırf o %1'in hatırına bu çabayı desteklemek lazım. Bizdeki verim demekki bu kadar, eldeki malzeme bu.
Aslında herkes eleştirirken, sanki kendi çocuğunun eksikliklerini eleştiriyor gibi eleştirse, bu bile yeterli. Ama bizde yaygın olan şu "yo abi, bizden adam olmaz! İlk fırsatta bu ülkeyi terkedip gideceğim!". Konu kendi çocuğun olduğu zaman "yok abi, bu sıpadan adam olmaz, ilk fırsatta atacağım başımdan ne hali varsa görsün" diyemiyorsan, konu Türkiye olduğunda da bunu dememen lazım.
Türk mühendisleri neyi öğrenir, ne kadar öğrenir bilemem. Birşeyler öğrenir mutlaka.
Ama eğitim politikasında şimdiye kadar gördüğüm uygulamalar, amacın mühendislerin eğitilmesi olmadığını gösteriyor.
Ülkedeki endüstri meslek liselerini bitiren bir hükümet, teknik eğitim adına ahkam kesiyorsa, benim orada bir iyi niyet görmem mümkün değil.
Aslında herkes eleştirirken, sanki kendi çocuğunun eksikliklerini eleştiriyor gibi eleştirse, bu bile yeterli. Ama bizde yaygın olan şu "yo abi, bizden adam olmaz! İlk fırsatta bu ülkeyi terkedip gideceğim!". Konu kendi çocuğun olduğu zaman "yok abi, bu sıpadan adam olmaz, ilk fırsatta atacağım başımdan ne hali varsa görsün" diyemiyorsan, konu Türkiye olduğunda da bunu dememen lazım.
Biz gene de sadece teknik konularda kalalım, çünkü ucu siyasete dokunan eleştiriler yapınca sanki vatansever değilmişiz gibi algılanıyor.
Niyetim seni vatensever olmamakla suçlamak değildi yahu. Ben genel anlamda söyledim onu
Haydaa baktım şimdi togg sayfasına, araba hem otonom hem de internete bağlı. O zaman bunu alınca ilk iş SİM kartını çıkarmak ve otonom modu ayarlardan "disable" etmek