Trafo Gücü Ölçme

Girişlerinin 220V olduğuna eminseniz gerilim verip çıkıştaki gerilime (AC) bakabilirsiniz. Boşta yanılttığını düşünüyorsanız (aslında yanıltmaz) yükleyip deneme yapabilirsiniz. Yüklendikçe gerilim düşer, beklenen ve normal olan da budur zaten.

İşte burada kritik konu ne kadar düşüşün normal olduğu.

Forumda başka bir konuda bu voltaj düşümü konusu tartışılmıştı ama net şu rakam diye sonuçlandığını hatırlamıyorum.

Voltqj düşümü nominal kaç volt olmalıdır?

Doğurulttuktan sonraki gerilime neden bakıyorsunuz ki? Taş direnç veya ampulle trafo çıkışından direkt yüklenin. DC ye çevirdikten sonra diyot kayıpları yanıltır.

Sicaklik artisini gozleyerek sartlari daha da agirlastirabilirsin.

Deneyi diyod kapasitorle degil de sadece AC olarak yapmanda fayda var.

Sicaklik artisini gozleyerek sartlari daha da agirlastirabilirsin.

Deneyi diyod kapasitorle degil de sadece AC olarak yapmanda fayda var.
AC olarak elektronik yük ile yükleyemiyorum ki. Dirençle filan yüklemek lazım onuda ayarlamak zor.
Filtre kondansatörü kullanmadım. Sadece Köprü diyot var.
15V'a kadar düşürdüğümde trafodan cızırtı sesleri gelmeye başlıyor.
Ben 5dk da ölçüp ölçüp koyayım kenara diye düşündüm ama bu işde öyle kolay değilmiş.

Kapasitor kulklanmadiysan ok.

Bu deneye ilave olarak gobek kesitinden de git yaklasik gucu tahmin edersin.

Cok sekonder varsa isin daha zor. En guclu sargiya gore tahminde bulunabilirsin. Ya da sekonderleri birlikte yukleyip deneyi cetrefillestireceksin.

nüve ölçülerinden çıkarabilirsin aslında. tabi saçın gaç gauss olduğunu da bilmek lazım ama ortalam bir değer alınabilir.

kısa devre etmek, aşırı yüklemek iyi bir filkir değil. iç sargılar kavrulup ileride sorun çıkarabilir ya da içinde gizli termik varsa o atar bir daha kullanılamaz hale gelir.

İşte burada kritik konu ne kadar düşüşün normal olduğu.

Forumda başka bir konuda bu voltaj düşümü konusu tartışılmıştı ama net şu rakam diye sonuçlandığını hatırlamıyorum.

Voltqj düşümü nominal kaç volt olmalıdır?
Eğer düşük gerilim yüksek akım beklentisi varsa (12V 20-30-40 Amper gibi) sargı direncinden ötürü gerilim düşümü fazla olabiliyor. Gerilim yüksek olduğunda sargı direnci daha az baskın hale geliyor. Net birşey söyleyemiyorum.

Tahminim oradaki trafoların toplam gücünün 80-100 VA' den az olduğu yönünde.

Ben elimde gucu bilinmeyen cok cikisli trafoyu max gerilim dusumu 0.8 v olacak sekilde watli direnclerle olcerek bulmustum her bir sarginin kac amper verebilecegii ortaya cikiyor bana en kolay bu yontem gelmisti

Yukarida yuklenince 1V dusme olacagini kabul edelim seklinde bir varsayim yapmistik.

Transformator imalatinda yukteki voltaj dusumune karsi onlem olarak %5 civarinda sekonder sarim sayisi fazla sarilir.

Isin asli 12v elde edilmesi istenen transformator bosta 12*105/100=12.6v verecek sekilde sarilir.

Dolayisi ile 12.6v transformator yuku artirilarak 12.6 * 100/105=12v degerine ulasildiginda guc tespit edilmis olur.

Yukarida yuklenince 1V dusme olacagini kabul edelim seklinde bir varsayim yapmistik.

Transformator imalatinda yukteki voltaj dusumune karsi onlem olarak %5 civarinda sekonder sarim sayisi fazla sarilir.

Isin asli 12v elde edilmesi istenen transformator bosta 12*105/100=12.6v verecek sekilde sarilir.

Dolayisi ile 12.6v transformator yuku artirilarak 12.6 * 100/105=12v degerine ulasildiginda guc tespit edilmis olur.
%5 burada standart mı?
Bu hesaba göre benim trafoda ölçtüğüm değer 18.256V olduğuna göre:
17.4V * 105/100=18.27V yapıyor.
Bu durumda da 17.4V'u dip değer kabul edip, bu voltajda çekilen akımda P=V*I den bize trafo gücünü verir.
Tek akılıma takılan, kim neden 17.4V gibi bir ara değerde trafo sarar?

Bütün trafolarda sekonder voltajı boşta daha fazladır. Ama bunun oranı ile ilgili bir standart yok, olamaz da. Asıl kriter, sekonderin anma voltajında anma akımı vermesi. Eğer trafo imalatçısı çok fazla ince tel kullanırsa, boştaki voltajı daha yüksek tutması lazım. Daha kalın tel kullanırsa, boştaki voltajı fazla yüksek tutmasına gerek yok. Bu bir kalite göstergesi olur ancak. Eğer bir trafonun boştaki voltajı, anma voltajından çok yüksek ise, bunun düşük kaliteli bir trafo olduğu söylenebilir.

Yani sen 12V, 3A lik bir trafo aldıysan, sekonderden 3A çekiyorken, sekonderdeki voltajın 12VAC olacağını üretici garanti ediyor. Boşta bu voltajın 12VAC den ne kadar yüksek olduğu değişkenlik gösterir.

soldan sağa doğru 4-10-15-10w gibi görünüyorlar.
tek sekonder için %5 gerilim düşümü hesabı uygundur

%5 burada standart mı?
Bu hesaba göre benim trafoda ölçtüğüm değer 18.256V olduğuna göre:
17.4V * 105/100=18.27V yapıyor.
Bu durumda da 17.4V'u dip değer kabul edip, bu voltajda çekilen akımda P=V*I den bize trafo gücünü verir.
Tek akılıma takılan, kim neden 17.4V gibi bir ara değerde trafo sarar?
Bu yüzden gerilim düşümünü dikkate alacak şekilde trafo sardırmanız faydalı olur, ben bu şekilde yapıyorum.

İstediğiniz çıkış gerilimi 12 Volt ise çıkışı 0-12-13 şeklinde sardırırsınız düşük gelirse bir üst kademe kullanılır. Aynı zamanda girişi de 0-210-220-230 şeklinde sardırırsınız sorun çözülmüş olur. Sürekli aynı yerden alırsanız zaten nasıl yaptıklarına dair (%5 dikkate alınmış yada alınmamış) fikriniz oluyor ve siparişi de buna göre veriyorsunuz.

Voltaj dusumu sadece bobinin omik direnci kaynakli degil. Kacak enduktanslar da, yuklenme durumunda voltaj dusumune neden oluyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,122
Üyeler
2,887
Son üye
pigsm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back