Smps devreler düşük voltajda ciddi amper çıkışı verebiliyor. Mesela bende mainvelin 5 volt 60 amper trafosu var. Bu gücü cikista ki bobinlerle mi sagliyor.
SMPS ler çok yüksek frekansta çalıştığı için, belli bir güç için trafo boyutu çok daha küçük olabiliyor. Ama yüksek güç almak için SMPS şart değil. Lineer güç kaynağı da yüksek güç verebilir. Hatta lineer güç kaynakları basit yapılı olduğu için çok daha güvenilir ve arıza yapma riski azdır. Ama bunun bedelini büyük boyut, maliyet ve düşük verim olarak ödüyorsun.
Diğer kafama takılan ise dijital ampermetrenin nereye takılacağı. Ben yıllar önce gnd ye takılır diye öğrendim ve uyguladım. Doğrusu da buydu sanırım. Fakat bazı semalarda canlı uca bağlanmış görünüyor.
Hazır voltaj/akım göstergeleri kullanacaksan, bunların belli şekillerde bağlanması lazım. Bununla ilgili bir inceleme konusu açmıştım. Bunların ucuz olanlarının etkili şekilde kullanılabilmesi için ayrı bir besleme kaynağına ihtiyaçları var.
Ucuz voltaj akım göstergeleri
Geçen gün bu 20 ₺ gibi bir fiyata satılan dijital volt amper göstergelerinden aldım. Amacım hem doğru bağlanış şeklini ortaya çıkarmak hem de doğruluklarını görmek. Üreticisi iki bağlantı metodu öngörmüş: Birincisi, gösterge, voltaj ve akımın ölçüldüğü devrenin kendisinden besleniyor...
mekatronik.org
Ama işi olabilecek en iyi şekilde yapmak istiyorsan, akım ölçüm şöntünün canlı uç tarafında olması lazım, regülatör devresi de voltaj geri bildirimini bu şöntten sonra alması lazım. Böylece şönt üzerinde düşen voltaj, kesinlikle çıkış voltajını etkilemeyecektir. Tabi bu şekilde yapmak için o hazır voltaj/akım göstergelerini kullanamayacaksın. Kendin özel devre yapman lazım.