Wegstr ile ilk özgün PCB denemesi

Z probe işini de halletmiştim ama gıcık bir yerde takıldım, bir süre uğraştırdı beni. Bu makinada X ve Y eksenleri için endstop yok. Olmasına da gerek yok. Ama auto levelling yapmak için G29 çalıştırdığım zaman, G28 ile önce homing yapmanız lazım diyordu Marlin. G28 ile sadece Z yi home yapmak da yetmiyor. G29 özellikle belirtiyor: XYZ homing yap önce!

ChatGPT ye sordum. "G92 ile koordinatları set et, o noktada homing olmuş olur" dedi. Denedim, çalışmadı. "Çalışmadı" deyince de "Evet kesinlikle haklısın! G92 homing yapmaz" dedi :kizgin1: Başka birşeyler zırvaladı, hiç birisi işe yaramadı. İnternette arattım, yararlı birşey göremedim. Ben de Marlin kodunu inceledim ve G92 ye istediğim davranışı yaptıracak kodları ekledim artık. Şu anda istediğim X ve Y konumuna geliyorum ve G92 X0 Y0 diyorum. Sonra G28 Z diyorum.

Senin hiç G29, G28 ile uğraşman gerekmiyor. Bunun için macro oluşturmalısın. CNC'de sadece home noktalarında prop olur. CNC her başladığın. "referans all home" dersin. Ve makine problara doğru hareket eder. Problara gider dokunur.. Ve daha sonra Mach3'den XYZ = 0 olarak işaretlersin. Bu nokta artık makina için sıfır noktasıdır.

Stop limit(Soft limit diye geçe) ise sanaldır. Makinanın ölçüsüne göre ayarlarda daha önceden belirttiğinden (Mesela 30cm/30/10cm), sıfır noktasından ilerlerken 30cm sayar... 30cm olunca "Soft limit" hatası verir.

Yani senin makinanın home problarının bulunduğu yer her zaman ilk açılışta mutlaka sıfırlanacaktır.
İş parçan(PCB baş noktası) ise atıyorum X=12 Y=12 noktasında olabilir. Ve o noktataya sabit köşebent koyarak pcb'yi her zaman o noktaya yaslayabilrsin.

Böylece hangi boyutta iş koyarsan koy, x=12, Y=12 olacaktır. Fakat böyle yaptığında Çizim/CAM programında pcb'nin başlangıç noktasınıda X=12 Y=12 noktasına taşıman gerekir. Böylece ona göre gcode üretir.

1739307863044.png

Sanki şimdiye kadar yazılan mesajları hiç okumadan yazıyorsun gibime geliyor. Mach3 kullanmıyorum. Mach3 ile uyumlu motor sürücü kartlarım da yok. GCODE macro desteği de bu basit 3B yazıcı kontrol kartlarındaki firmware'lerde yok. Büyük CNC işleme merkezlerindeki prosedürlerin benim işime yaraması mümkün değil. Ayrıca makinada eksenlerinde bir endstop yok. Sadece elektriksel olarak çalışan Z temas probu var. Bu durumda makinaya söylemek lazım: "Şu anda makinanın bulunduğu yeri X=0, Y=0 olarak kabul et". Bunu da G92 ile yapınca Marlin söz dinlemiyordu. Gene kafasına göre neresini sıfır kabul ediyorsa oraya doğru gidiyordu. Firmware yazılımını değiştirerek G92 nin benim istediğim şeyi yapmasını sağladım.

Ben SKR v1.3 kontrol kartı ve Marlin kullanıyorum. Bu karta GCODE'ları da bir linux makinasından, seri port üzerinden göndereceğim. CNCjs diye bir yazılım var, bunu yapabiliyor. Ama bir sürü başka yazılım da var.

Mach3 kullanmadığınızı okudum. Ama hemen hemen bütün terimle standarttır CNC'de. Endstop yok onu anladım. Ama homing switch'inizin olmadığını yeni anlamış oldum. O zaman tek çareniz parçanın baş noktasına gelip her seferinde o noktayı sıfır olarak göstermektir. Pek kullanışlığı bir yöntem değil. Makinayı bu şekilde sürekli bindirirsiniz. SKR'ye hızlıca 2 tane daha home swich ekleyebilirsiniz.

Benim şu anki uğraştığım konu, olayı üç aşamaya indirmek:

1) Kicad ile fabrication çıktılarını al. Gerber ve drill dosyaları.
2) pcb2gcode ile gcode çıktılarını al
3) Bir yazılım ile bunları CNC kontrol kartına gönder.

Ama Wegstr nin standart prosedüründe ikinci aşama hoşuma gitmiyordu. Ya DXF çıktısı alacaksın ve Cut2D ile işleyeceksin. Yada Flatcam ile işleyeceksin. Linux'ta çalışan bir flatcam bulamadım ben. Ayrıca Flatcam abandone edilmiş. Depolardaki en son değişiklik yıllar öncesine ait, mevcut python ile çalışmıyor artık. Eski bir sürün var Windows'da çalışan, o da benim işime yaramaz, bana linux lazın. İkinci aşamayı tamamen açık kaynak, linux altında çalışan bir çözüm yapmak istiyorum, olay budur. Yoksa Kicad doğru bir şekilde gerber ve drill dosyası üretiyor. Makina da doğru bir şekilde GCODE işliyor. Mesele, pcb2gcode un ürettiği GCODE ile çalışır hale getirmek.

2.adım
pcb2gcode'da çok eski ve destekleyen yok. Muhtemelen güncelliğini yitirecek. Bu sebeple başka bir yöntem gerekir. Bence artcam veya fusion'a import alıp gcode üretmek yeterli olacaktır. "CAM YAPMAK" başlı başına bir iştir. Ve bunu hazır wizard(pcb2gcode gibi) ile yapmak pek mantıklı değildir. Farklı uç, farklı takım yolu, farklı illerleme hızı, farklı yanaşma hızı, farklı delme hızı, dönüşlere giderken farklı hız vs... bunların hepsini CAM işlemi sırasında yapacaksınız.

a-) Artcam daha basit ve detaysızdır. (bence batacaklar. çünkü diğer cam yazılımlarının ocağına incir ağacı dikiyor.)
b-) Fusion daha zor ama detaylıdır.
c-) Cambam -- linux http://www.cambam.info/ref/ref.lang
d-) Freecad -- cam özelliği eklendi diye biliyorum
e-) ESTLCAM (en pratiklerinden biri, ama win, sanal makina ile kullanılabilir) https://www.estlcam.de/index.php

3. adım
Bu arada 3.adım için linux altında genelde LinuxCNC kullanılır. Yaygın ve günceldir. Arayüzünün kötülüğüne bakmayın. Çok kararlı çalışır. Meşhur PathPilot(linux) yazılımı bunun ticarileştirilmiş halidir. SKR ile uyumlumudur bilemiyorum.

Son düzenleme:
Benim şu anki uğraştığım konu, olayı üç aşamaya indirmek:

1) Kicad ile fabrication çıktılarını al. Gerber ve drill dosyaları.
2) pcb2gcode ile gcode çıktılarını al
3) Bir yazılım ile bunları CNC kontrol kartına gönder.

Ama Wegstr nin standart prosedüründe ikinci aşama hoşuma gitmiyordu. Ya DXF çıktısı alacaksın ve Cut2D ile işleyeceksin. Yada Flatcam ile işleyeceksin. Linux'ta çalışan bir flatcam bulamadım ben. Ayrıca Flatcam abandone edilmiş. Depolardaki en son değişiklik yıllar öncesine ait, mevcut python ile çalışmıyor artık. Eski bir sürün var Windows'da çalışan, o da benim işime yaramaz, bana linux lazın. İkinci aşamayı tamamen açık kaynak, linux altında çalışan bir çözüm yapmak istiyorum, olay budur. Yoksa Kicad doğru bir şekilde gerber ve drill dosyası üretiyor. Makina da doğru bir şekilde GCODE işliyor. Mesele, pcb2gcode un ürettiği GCODE ile çalışır hale getirmek.
Flatcam in Windows için geçen yıl yapılan bir sürümü mevcut.Linux altında da çalışıyor.Ben çalıştırıp kullanmıştım daha öncesinde.

Konunun başından itibaren bakarsan örnek PCB çıktısını aldık Sercanla. Sonuç çok iyi :)
Abi ben o mesajı bir türlü göremedim:cheeky2:
@DrFreeman aşağıdaki konuda geçti o, videolar bu linkte, bütün konuyu okursan fabrikanın önerdiği ilk baskının aşamalarını görebilirsin.

Sample çıktı almak ile kendi yaptığınız çalışmayı yapmak arasında çok fark var. Sizin yapacağınız yol kalınlığı, yol boşluğu, yol dönüşleri açısı, bir sürü farklı delik çapları gibi şeyleri tek tek bir standarta oturtup ayarlamanız gerekecektir. @DrFreeman ın dediği gibi bende sadece bir flatcam sürümünü çalıştırabilmiştim. Her versiyonunu indirip denemek zorunda kalmıştım. Ama incelediğimde gerçekten bu iş yapılmış en iyi yazılımdı diyebilirim.

FlatCAM'in çalışan versiyonu şudur. (8.994 Beta)

Yine windows olarak şöyle CopperCAM diye bir şey var.

İşin garip tarafı Linux düzgün bir alternatif yok.

Forum istatistikleri

Konular
7,328
Üyeler
2,968
Son üye
ahmetees

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back