Wegstr ile ilk özgün PCB denemesi

Muhtemelen USB arabirimi olan bir işlemci ve üç tane de step motor sürücü vardır. Bir de 12V besleme giriyor alete, ama spindle voltajı 26V diye önde belirtilmiş. Dolayısıyla bir tane de boost converter vardır. Bütün GCODE işleme uygulamada. Karta sadece binary komutlar gönderiyor.
smoothie'nin olayı sd karta atılan bir config dosyası ile tüm in-out pin tanımları gcode işleyen fonksiyonlar, özel tanımlar vs. firmware derlemeden güncellenebiliyor. harici bir ekran üzerinden 3d printer gibi durum-pozisyon vs gösteren ekran ekleniyor vs.

Ben makina ilk geldiğinde bunu biraz araştırmıştım. Bunun tablası sarf malzemesi olarak düşünülmüş olduğuna karar verdim. Zaten mantıklı da. Yüzlerce delik de delsen, kanal da açsan, bir PCB yi yatay tutacak kadar yüzey mutlaka kalacaktır. Artık iyice kalbura dönünce de yenisini yapman için flash diske tablanın bütün CNC tasarım dosyalarını koymuşlar, yenisini kestirivereceksin o kadar.

Lazer ve su kesim makinalarında da altta bir ızgara olur. O ızgarayı lazer ve su perişan eder, ama gene üzerine yatırılan malzeme düzgün olarak yatar ve kesim yapılır.

Ama türkiye'deki CNC cilerle uğraşmamak adına ben de n11 de 3 mm MDF sipariş ettim, onlardan kullanacağım.
Altına baska buyuk pcb koyup zamanla yıprandıkça değişebilirsiniz

pcb2gcode çok tuhaf bir delme kodu üretiyor. Sıfır yüksekliğe gelip orada önce "havayı deliyor", sonra malzemeye dalıyor :dusun1:

Kod:
G0 X4.50000 Y4.00000
G1 Z1.00000 F30.00000
G1 F60.00000
G2 X4.50000 Y4.00000 Z-0.00000 I-0.50000 J0.00000
G2 X4.50000 Y4.00000 Z-1.00000 I-0.50000 J0.00000
G2 X4.50000 Y4.00000 Z-2.00000 I-0.50000 J0.00000
G2 X4.50000 Y4.00000 I-0.50000 J0.00000
G1 Z1.00000 F30.00000
Önce havayı delmiyor. Aslında gagalama ile delme işlemi yapıyor ve bu CNC için doğru bir işlem.
CNC sütun matkap gibi değildir. Yüksek hız döner, talaş delikte birikir, uç ısınır vs. Bu sebeple gagalama cam işlemi doğrudur. ancak burada pcb zaten 1.6mm kalınlıkta. fazla gagalama ihtiyacı yok. sadece freze ucu bakır yüzeye ilk temas ettiği anda feed izi çok yavaş olmalı. Böylece matkap ucu mikronikte olsa hedeften şaşmamış oluyor. Yani bir nevi delmeden önce çekiç ile bizlemiş oluyorsunuz.

Havada delmesini kaldırmak için Z-Safe height ve/veya cut in feed'i değiştirmeniz gerekir.
yani diyelim z-safe -5mm zeminden zeminden yukarıda, delik delinecek. Feed adımı 0.1mm ise, delik delme olarak ayarlandığından 0.1 adım yüzeye gelene kadar +0.1 yapıp safeheight'e geri dönecek...

Tabi sizin bu ayarları çözmeniz biraz zaman alacak ki pcbcode vs'de bu kadar detaylı kontrol imkanı sağlamıyor olabilir.
Bu bahsettiği gagalamanın tüm ayarları fusion 360 gibi, solidcam gibi iyi cam programlarında var. Ve orada da detaylı öğrenmek zorundasınız. İyi bir g-code oluşturmak için. (multidepths)
1738409337972.png

Kontrol kartı standart mach3 destekliyorsa bir daha cnc kontrol kartınızı değişmeye gerek yok. Mach2 bu işin standartıdır.

Son düzenleme:
Tamam da kullanım kılavuzunda desteklendiği belirtiliyor. Kullanıyorum, helis delmiyor.
Helis özelliği CAM'de Drill için uygulanabilecek bir özellik değildir. CAM programlarında helix özelliğini uygulamak için 2D Pocket işlemi yapılmalıdır. Drill tamamen tek bir noktadır.. Ve o nokta gidip ya direk, ya gagalama deler.

Flatcam'de bu gagalama vs için daha fazla ayar var gibi. Eski versiyon vs çakıştırırsanız, iyi öğrenirseniz işini görecektir.

Ancak ileriye dönük, pcb'yi fusion 360'a aktarabiliyorsanız kolayca, sanki daha çok seçeneğiniz olacak. Evet belki çizgileri tek tek elle seçmeniz filan gerekecek ama bu işin standartı olan CAM ile çalışmış olacaksınız

bu wegstr cihazdan çok daha sorunsuz ve tak çalıştır bir performans beklerdim. derinmotion cnc ilk çıktığında da bu konuyu irdelemiştim. sıradan bir elektronik müh-teknisyenin bu kadar cad-cam ustası olması gerekmemeli. çünkü asıl işi bu değil. bir sürü görev arasından sırası geldiğinde bir pcb üretecek ve işine devam edecek. üstelik bunu ara ara yaptığı için de süreci unutması çok kolay.

lpkf bu konuda gerçekten çok çok başarılı. yazılımı ilkel görünüyor ama demek ki içeride birçok sorunu çok güzel çözmüşler. yazılımdaki yönergeleri adım adım uygulayınca hiçbir düşünme-çözme sürecine ihtiyaç kalmadan pcb üretilebiliyor.

Flatcam'de bu gagalama vs için daha fazla ayar var gibi. Eski versiyon vs çakıştırırsanız, iyi öğrenirseniz işini görecektir.

Ancak ileriye dönük, pcb'yi fusion 360'a aktarabiliyorsanız kolayca, sanki daha çok seçeneğiniz olacak. Evet belki çizgileri tek tek elle seçmeniz filan gerekecek ama bu işin standartı olan CAM ile çalışmış olacaksınız
elimde roland mdx20 bir cnc mini freze var. bunun cam uyumluluğu kendi roland rm1 formatı ve paralel portdan çalışıyor vs. kısacası kullanımı sıkıntılı.

bu cihazın mekanigini kullanıp elektroniğini komple yenilemek istiyorum. ileride toparlarım diye smoothieware çalıştıran bir 3d yazıcı kartı almıştım. ama bundan vazgeçip sıradan bir mach3 uyumlu usb kontrol kartı almak daha mı pratik olur ?

istediğim 3 adet eksen motor ve bir pwm spindle kontrol etsin. limit switchlere baksın ve grid level haritalama yapabilsin.

Önce havayı delmiyor. Aslında gagalama ile delme işlemi yapıyor ve bu CNC için doğru bir işlem.

Gagalama delme işlemi (peck drilling) farklı. G2 nin yaptığı iş gagalama değil. G2 ile kısmi veya tam cember tanımlıyorsun ve o yolu izliyor.

G2 helis değil, sadece arc gibidir.

G2 ile beraber Z parametresi verilirse helis delme işlemi yapıyor.

Helis özelliği CAM'de Drill için uygulanabilecek bir özellik değildir. CAM programlarında helix özelliğini uygulamak için 2D Pocket işlemi yapılmalıdır. Drill tamamen tek bir noktadır.. Ve o nokta gidip ya direk, ya gagalama deler.

Tamamen farklı konulardan bahsediyoruz gibime geliyor. Neyse, yeni kartla toplayayım makinayı, çalışan makina üzerinde konuşmaya devam ederiz :)

bu wegstr cihazdan çok daha sorunsuz ve tak çalıştır bir performans beklerdim.

Sanırım benim uğraşmam yanlış bir izlenim uyandırdı. Adamların verdiği prosedürü izleyince sorunsuz iş çıkarıyor makina. Daha önce cihazla gelen örnek PCB yi kazıdık. İnternette veya herhangi bir yerde gördüğüm sonuçların çok ötesinde kaliteli bir çıktı verdi. Makinanın yataklaması ve rijitliği de çok iyi.

Buradaki sıkıntı benim zihniyetimden kaynaklanıyor. Bir tek yazılıma, özellikle de açık kaynak değilse, bağımlı olmak istemiyorum. Her şeyi %100 kontrol etmek istiyorum.

Bambu Labs i de herkes beğeniyor, en iyi performans veren yazıcılardan birisi. Ama ben bambu alacağıma, bütün bileşenleri jenerik olan bir 3D yazıcı aldım, sonra da şasesi dışında her şeyi değiştirdim ve güncelledim. Eğer bambulabs bütün komponentleri kontrol altında tutmamış olsa, DIY girişimlere açık olsa, piyasadaki en pahalı printer bile olsa onu tercih eder, gene komple her yerine el atardım :)

PCB kazımanında de Bambu Labs'i bu alet işte. Ama neyseki üreticisi, bunun komponentlerini kontrol altında tutmuyor. DIY girişimlere tamamen açık. Ve ben bu alete şimdi tamamen açık kaynak olan bir hardware koyacağım, tamamen açık kaynak olan bir sürü yazılım seçeneği ile kullanabileceğim.

elimde roland mdx20 bir cnc mini freze var. bunun cam uyumluluğu kendi roland rm1 formatı ve paralel portdan çalışıyor vs. kısacası kullanımı sıkıntılı.

bu cihazın mekanigini kullanıp elektroniğini komple yenilemek istiyorum. ileride toparlarım diye smoothieware çalıştıran bir 3d yazıcı kartı almıştım. ama bundan vazgeçip sıradan bir mach3 uyumlu usb kontrol kartı almak daha mı pratik olur ?

istediğim 3 adet eksen motor ve bir pwm spindle kontrol etsin. limit switchlere baksın ve grid level haritalama yapabilsin.

SKR v1.3 kartı ile TMC2209 sürücüleri kullanacağım. Bunlarda sensorless homing özelliği var. İstersem aktive edebilirim. Ama homing gereken bir uygulama değil bu, o yüzden pek acele etmem herhaide. TMC2209 sürücüleri neredeyse sıfır ses ile çalışıyor, eğer her şey sorunsuz giderse çok tatlı bir cihaz olacak :)

SKR v1.3 kartı ile TMC2209 sürücüleri kullanacağım. Bunlarda sensorless homing özelliği var. İstersem aktive edebilirim. Ama homing gereken bir uygulama değil bu, o yüzden pek acele etmem herhaide. TMC2209 sürücüleri neredeyse sıfır ses ile çalışıyor, eğer her şey sorunsuz giderse çok tatlı bir cihaz olacak :)
bende de bu LPC işlemcili SKR 1.3 kartından var. sensorless home ihtiyacım olan bir özellik çünkü elimdeki routerda fiziksel switch yok. 25+ yıllık makinada roland böyle tercih etmiş. TMC2209 lara bakayım. elimde birkaç tane slient step sürücüler var ama sensorless desteği var mı - yok mu hiç bilmiyorum.

fakat bence asıl konu kart üzerinde çalışacak firmware. ben mesela ufak bir harici ekranı olsun oradan koordinat görebilmek. 3d printer gibi kafayı manuel pozisyonlayabilmek ve hatta bir tane de referans kamera eklemek istiyorum.

Marlin firmware'de gereken yapılandırmaları yaptım. E eksenini kaldırdım, spindle kontrol özelliğini açtım, display özelliklerini kapattım, TMC yapılandırmalarını açtım. Sıcaklık kontrol kodlarını da kapattım. Şu anda picocom terminal emülatörü ile bağlanıp GCODE komutları ile üç eksen kontrol edebiliyorum.

1738414554687.jpeg

fakat bence asıl konu kart üzerinde çalışacak firmware. ben mesela ufak bir harici ekranı olsun oradan koordinat görebilmek. 3d printer gibi kafayı manuel pozisyonlayabilmek ve hatta bir tane de referans kamera eklemek istiyorum.

Ben 3B yazıcıda Bigtreetech'in TF 3.5 ekranını kullanıyorum. Açık kaynak :D

1738414630794.jpeg

Marlin firmware'de gereken yapılandırmaları yaptım. E eksenini kaldırdım, spindle kontrol özelliğini açtım, display özelliklerini kapattım, TMC yapılandırmalarını açtım. Sıcaklık kontrol kodlarını da kapattım. Şu anda picocom terminal emülatörü ile bağlanıp GCODE komutları ile üç eksen kontrol edebiliyorum.
direkt bu konfigürasyonda tmc2209 ile sensorless home yapıyor mu ? sanki bir ara kablo bağlanması lazımdı diye hatırlıyorum.

Marlin ile ilerlemek daha mantıklı olabilir. çünkü sürekli güncelleniyor ve kaynak çok daha fazla.

direkt bu konfigürasyonda tmc2209 ile sensorless home yapıyor mu ? sanki bir ara kablo bağlanması lazımdı diye hatırlıyorum.

Gereken herşey kart üzerinde var. Bir dizi jumperi yerleştirince TMC driver'lardan feedback almaya başlıyor kart.

Gagalama islemi PCB deliminde onemli bir ozellik.

Matkap ucunun bakira ilk temasinda uc bakir uzerinde kayar ardindan merkezi bulmaya calisir. Tam merkezi yakalamadan delme islemine gecilirse ucun HSS ya da karbur malzeme olusuna gore delik ya dik olmaz ya da uc kirilir.

Her ne kadar pcb malzemesi bir kac mm olsa da bu tip delme teknikleri delik kalitesini etkiliyor. Gagalama isleri icin hazir G kodu yoksa bu yazilimla G kod sayisini sisrme pahasina da olsa G01 ile yapilabilir. PCB makinlerinde delik kalitesi delik ici kaplama kalitesini yakindan etkiler deniyor.

1 kac mm lik kalinliktaki malzemenin deliminde gagalama ilk merkezleme sonrasinda cok da hayati degil.

Normalde G02 ve G03 duzlemsel komutlardir. Secilen duzlemde dairesel hareket yapar.
G02 icinde Z parametresinin olup olmamasi varsa helisel anlama gelip gelmeyecegi tamamiyle kontrolcuya bagli.

Gagalamasız delmek isterim PCB'yi çünkü işi çok daha kısaltır.

Normalde G02 ve G03 duzlemsel komutlardir.

Bu kodun tanımında helis özelliği var. Belli bir marka kontrolcü bunu gerçekleştirmemiş olabilir. Şu anda kontrolcü de benim "kontrolümde" olduğu için G02 nin tanımına uygun davranmasını sağlayabileceğim.

Forum istatistikleri

Konular
7,413
Üyeler
3,012
Son üye
BenMuhsin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back