Yüksek Güçlü Selenoid Sürmek

0.5 A BJT için ısınma 0.1 W geçmemesi lazım.
datasheet'e istinaden standart power BJT'leri soğutucusuz 1W kadar dayanır.

Peki Hocam bir sorum olacak. Arkadasın birisi BTS724 chip önerdi. onda da bobin ısınmasına karşı önlem varmıdır. Yapaçağım işte uzun süreli selenoid calışmayacağı ıcın şimdilik ısınma kabul edilebilir diye düşünüyorum.
Kullanacağım selenoidlerin hepsi birden hiç bir zaman aktif olmayaçaktır.
Resimde eklediğiniz selenoidle sürekli çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Biraz ısınıyor olması sorun çıkarmaz. mcu ile kontrol edecekseniz irlz44 gibi logic level bir mosfet kullanın. Isınmasın istiyorsanız pwm ile bobin akımını azaltabilirisiniz.

• Beğen
Reactions: M_B
Neden L D ve C'ye ihyiyac var? Selelonide paralel diyod bagladiktan sonra ilk asamada role cekinceye kadar %100 duty, role cektikten sonra deneme yanilmayla %X duty yeterli.
Tranzistörden bobine giden kablo ile bobinin anten şeklinde etrafa gürültü saçmasının önlenmesi ve bobin'in frekanstan dolayı kayıpların karşısını alınması için. Tahmin ediyorum.

ek: röle snubber diyot izerinde bobine giden enerjinin ısıya dönmesi de engelleniyor.

Son düzenleme:
Basit bir devre ile başlanabilir.
C ile ilk akımı, R ile de tutma akımı sınırlaması (Solenoid dc direncinin %80) tavsiye ediliyor.
IMG_20250505_232532.jpg

Daha gelişmiş devreler için Texas Instrument in entegreleri var, "tutma" sırasında PWM kullanılıyor. 2, 4, 6 solenoid entegreleri var.
Mesela 1 5A-3A solenoid için:

Solenoid-and-Valve-Driver-SCH.png

Son düzenleme:
Öneri ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Buradaki bilgiler ışığında secim yapacağım.
Bir Selenoid'in role sürmek gibi olmadığını da öğrenmiş oldum.
Teşekkürler.

Forum istatistikleri

Konular
7,717
Üyeler
3,116
Son üye
erdn0

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back