Hario V60 kettle tamiri

Aslında şu makinayı almak istiyorum. Espresso makinası. Rocket Mozzafiato. Ama işte osiloskop falan alınca hanım odada yeni birşey alındığını farketmese de, mutfağa bu makinayı koyduğum anda haliyle farkedecek ve dünyanın dırdırını yiyeceğim. O yüzden uygun bir zamanlama için bekliyorum :katil2:

1759779095902.png

biz de evde epey kahve tüketiyoruz ama benim gördüğüm en büyük fark çekirdeğin kendisi, çekirdeği taze öğütmek ve kullanılan suyun
kireçsiz bir su olması. yani iyi malzeme iyi kahve üretiyor.

barista espresso türü satılan çekirdeklerden kesinlikle uzak durmak lazım. bunlar aromasını çıkarmak için aşırı kavrulmuş. kahve değil de sütlü-kremalı-şuruplu kahvemsiler yapmak için kullanılan düşük kalite çekirdekler.

bu odyofil mevzularında zenginleri epey dolandırdılar. insan kulağının asla duyamayacağı seviyede detayları duyduğunu iddia edenler. 5-10mm2 özel bakırlı metresi yüzlerce dolarlık hoparlör kabloları vs. sonu gelmez. kahvede de sanki benzer bir pazar oluştu üstelik market çok daha geniş.

Varsayımlarla gideceğime, şebeke kartının şemasını çıkardım. Çıkarınca da gıcık bir durumun olduğunu görüyorum. Adamlar termistör okuma sinyali ile buzzer sinyalini aynı hat üzerinde paylaştırmışlar ... Yani buzzer çalışacağı zaman MCU pini output yapıp şaseye çekecek, termistörü okuyacağı zaman da pini input yapıp okuyacak. 5 yerine 6 pinli header yapsalar öleceklerdi sanki :temkinli1: Programda biraz takla atmak gerekecek. Eğer buzzer'in off iken iç empedansı sabit kalıyorsa, termistör okuma performansını etkilememesi lazım.

Bunun dışında kesin olarak zero cross algılama yapıyor. Bu da sadece röleyi korumakla yetinmiyor. Aynı zamanda röle açılıp kapanırken EMI yayılımını minimize ediyor.

1759949825426.png

DSC00960.JPG

DSC00961.JPG

Son düzenleme:
Devreyi öncelikle Nucleo-64 ile çalıştırayım diyordum, ama şimdi LCD camının bacaklarını ölçtüm, standart 100 mil değil, 70 mil. Bir sürü tel lehimleyip de yamultmak istemiyorum. Bir de turuncu/yeşil arka plan rengini veren bi-color LED'in de konumlandırılması gerekiyor. O yüzden doğrudan MCU devresini çizeceğim ve frezede PCB'sini çıkaracağım.

Burada iki tane sinyalde dikkat etmem gerekiyor. ZERO_CROSS 5V, onun 3.3 V a düşürmem lazım MCU kartında. RELAY girişi de 5V istiyor, onu da MCU kartından 5V a level shift yapmam gerekiyor. Muhtemelen 3.3V ile de transistör çeker, ama alt tarafı tek transistör direnç konacak, sorun değil.

İlk şemayı hazırladım. Eğer abzürt birşey gören olmazsa yarın layout çizmeye başlayacağım.

1760477797169.png

Rtc lazım değilse Y1 gereksiz, bir de sanki vdd_gnd arasında daha fazla kapasitör tavsiye ediliyor olması lazım. Push buttonlara da paralel ufka bir cap ve tvs diyot fena olmayabilir.

Parça parça gözüme çarpıyor :) . VSS pinlerinin GND bağlantısı eksik gibi.
Parça kütüphanesinde bu pinler HIDDEN olarak arka planda GNDye bağlıysa sorun yok. Ama Böyle değilse kütüphaneyi editlemek gerekecek.

javaw_cZicaAVCpE.png

Vlcd ve vusb yi de bir kontrol etmek lazım. Boot0 bazı mcularda option byte ile kapatılıyor, öyleyse pull down ihtiyacı ortadan kalkar ama bu mcu için geçerli değil gibi, cubemx direkt boot0 olarak işaretlemiş.

@taydin hocam yer problemi var deyince nrst deki kapasitör tavsiyesinden vaz geçtim.
Yer açmak için 4 adet buton için kullanılan pullup dirençlerde iptal edilip dahili pullup kullanılabilir.

Vlcd ve vusb yi de bir kontrol etmek lazım. Boot0 bazı mcularda option byte ile kapatılıyor, öyleyse pull down ihtiyacı ortadan kalkar ama bu mcu için geçerli değil gibi, cubemx direkt boot0 olarak işaretlemiş.

USB çevre birimini kullanmadığım için oraya power uygulamadım. Ama Vlcd yi +5V a bağlamak iyi fikir. Böylece internal/external LCD power seçenekleri olur.

@taydin hocam yer problemi var deyince nrst deki kapasitör tavsiyesinden vaz geçtim.
Yer açmak için 4 adet buton için kullanılan pullup dirençlerde iptal edilip dahili pullup kullanılabilir.

Genelde MCU'larda dahili pull dirençleri çok zayıf oluyor, o yüzden harici pullup koydum. Ama yer yetmezse kaldırırım. Programda debounce yapacağım zaten, o yüzden zayıf pullup ın yaratacağı gürültü sorun olmaz.

Varsayımlarla gideceğime, şebeke kartının şemasını çıkardım. Çıkarınca da gıcık bir durumun olduğunu görüyorum. Adamlar termistör okuma sinyali ile buzzer sinyalini aynı hat üzerinde paylaştırmışlar ... Yani buzzer çalışacağı zaman MCU pini output yapıp şaseye çekecek, termistörü okuyacağı zaman da pini input yapıp okuyacak. 5 yerine 6 pinli header yapsalar öleceklerdi sanki :temkinli1: Programda biraz takla atmak gerekecek. Eğer buzzer'in off iken iç empedansı sabit kalıyorsa, termistör okuma performansını etkilememesi lazım.

Bunun dışında kesin olarak zero cross algılama yapıyor. Bu da sadece röleyi korumakla yetinmiyor. Aynı zamanda röle açılıp kapanırken EMI yayılımını minimize ediyor.

44210 eklentisine bak
Selam,
F1 sigortasının neden GND hattına bağlandığına dair mantıklı bir sebep var mı? Sonuçta, sigortanın iç direncinden dolayı toprak (GND) potansiyeli akıma bağlı olarak değişmez mi? Ben normalde sigortayı direkt girişe bağlardım.

Aklıma bir fark gelmiyor. İşlevsel olarak da aynı olur diye düşünüyorum.

Bir fark var, ancak bu devredeki toprak kayması muhtemelen ihmal edilebilir düzeydedir.
Örneğin, sigortanın iç direnci 100 mΩ ve akım 1 A ise, tüm sinyaller yaklaşık 100 mV sapma gösterir. Hassas devrelerde ise sinyaller artık stabil olmaz..

Forum istatistikleri

Konular
8,422
Üyeler
3,333
Son üye
cem aksel

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back